Manlief nam een hele krat vol appels, peren, en pompoen mee van zijn werk. De appels vlogen erdoor, heerlijk! De pompoen ging in de soep maar de peren bleven wat langer liggen , zo jammer! Ik besloot daarom om op zoek te gaan naar heerlijke peren receptjes.
Geen moeilijke zoektocht , er staan zoveel lekkere recepten online. Het werd een receptje van de site van Rutgerbakt die het recept op zijn beurt
weer had uit het bakboek van Laura Kieft heeft: Het Laura’s Bakery bakboek. Een heerlijke omgekeerde perencake met karamel! En ja, deze was wel zó op ….hap slik weg, haha : )
Echt een happy receptje om te maken tijdens het perenseizoen!

Het receptje van de perencake komt dus van de site van Rutger bakt. Ik heb de ingrediënten even hieronder gezet.

Voor de bodem heb je nodig:
50 gram boter
170 gram lichte basterdsuiker
2 peren

Voor het beslag heb je nodig:
150 gram suiker
150 gram boter
150 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren op kamertemperatuur
1 theelepel vanille- extract
Snuf zout
Boter om de bakvorm mee in te vetten

Dichte ronde bakvorm/ rond cakeblik van ± 20 cm
Een springvorm is niet zo handig om te gebruiken omdat de karamel hier gemakkelijk kan uitlopen.

Bereidingswijze:

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 °C.

Bodem:
Bekleed de dichte bakvorm met bakpapier. Je kan ook alleen de bodem met bakpapier bekleden en de zijkanten invetten met boter.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes. Uit automatisme sprenkel ik er citroensap over maar dit is niet noodzakelijk of volgens recept ; )

Weeg de boter en lichte basterdsuiker af en doe in een pannetje.

Laat de boter op zacht vuur smelten en roer het mengsel goed door. Verdeel het boter/suikermengsel over de bodem van de bakvorm.

Bedek de bodem met de peren partjes en duw ze in het suikermengsel.

Beslag:
Klop de boter en suiker romig. De eieren voeg je één voor één toe. Wacht steeds met het toevoegen van een nieuw ei totdat het vorige ei is opgenomen. Mix dan het vanille -extract door het beslag en voeg als laatste de snuf zout en het zelfrijzend bakmeel toe. Mix dit goed door.

Het beslag is klaar en mag over de laag peren heen. Dit gaat mooi gelijkmatig met een spatel.

De cake mag nu de oven in en is in ongeveer 55 minuutjes gaar : )

Haal na ± 55 minuten de cake uit de oven ( doe eventueel de saté-prikker check) en laat hem even in de vorm afkoelen.

Los de cake op een bord of schaal, dit gaat gemakkelijk want de onderkant wordt bij deze upside down peren cake de bovenkant!!

We lieten de taart een afkoelen en klopte wat room ,maar konden ons toen niet meer bedwingen, hij rook ook zo lekker!!!

En of ze peren lusten die jongens van mij : ) de perencake was in no-time op. Ik kon nog net een stukje proeven….dit eerste recept met peren is dus zeer geslaagd.

Nu nog een lekker stoofperen recept opsnorren, tips zijn welkom!!

Happy monday!

X Lee.