Ja hoor het was zover, we vulden onze mokken weer met vogelvoer! Vorig jaar was deze DIY in de winter een groot succes bij de vogels en ook jullie stuurden ons veel foto’s met vetbollen gemaakt in mokken met daarin een landingsstokje voor de vogels. En omdat het afgelopen weekend Nationale tuinvogeltelling was leek dat ons een mooie gelegenheid om de mokjes weer te vullen. Hier alvast een fotootje van vorig jaar om jullie geheugen een beetje op te frissen!?

Weten jullie het weer?

Deze “vetbollen’ zitten vol heerlijke zaadjes, zonnebloempitten en pinda’s! We besloten om naast de mokjes nog meer leuke vormpjes te maken. In onze siliconen bakvorm èn in een ijsjesvorm.

Hoe je het mengsel maakt kun je nalezen in ons eerder blog hierover. Als je hier klikt wordt je doorgelinkt en kun je alles rustig nalezen.

De werkwijze is heel eenvoudig. Je maakt een mengsel van vogelzaad en vet (kokosvet of ongezouten frituutvet) in een gelijke verhouding. Natuurlijk moet je daarvoor eerst de vetblokken laten smelten.

Dan kan je het vogelzaad erdoor roeren.

Timber vond het leuk om het helemaal zelf te doen dit ging prima! Een leuke DIY voor de kids dus of werk gezellig samen . Al moet je wel rekenen op een beetje vogelzaad hier en daar : ) haha… stofzuigen kun je dus beter naderhand doen. Wij gebruikten bakpapier om de tafel een beetje af te dekken en de mokjes en vormpjes op te zetten.

Het mengsel van vet en vogelzaad kan je in de vormpjes doen met een lepel of gieten net wat je handig vindt. Eventueel kan je daarna de zaadjes nog wat beter verdelen over de vormpjes of nog wat extra pinda’s of zonnebloempitten toevoegen. Een leuk klusje vond Timber.Natuurlijk kwam er ook weer een landingstokje voor de vogels in de mokjes.

De ijsvormpjes kregen een mooi takje als stokje.

En we knipten touwtjes voor de vetbollen die we maakten met de bakvorm. Die moeten er in als het vet nog zacht is. Na het stollen zitten ze dan goed vast in het vormpje

Als al het vet weer hard is geworden zijn de mokjes klaar! Nog een touwtje aan het oor en ophangen maar!

Het andere voer moet nog uit de vormpjes gehaald worden. Die we in de bakvorm maakten zien er prachtig uit en komen makkelijk uit de vorm.

Helaas komen de ijsjes er wat minder mooi uit….oeps mislukt! Jammer, maar we gooien het niet weg en drukken het mengsel in een hartvorm, stoppen het 5 minuutjes in de vriezer en Voilà!

We hebben een leuk hart voor de vogels. Doordat we er een rietje in hebben gedrukt is er een gaatje ontstaan waardoor we makkelijk een touwtje kunnen rijgen.

Toch willen we nog ijsjes voor de vogels maken en vullen daarom nog wat kartonnen bekertjes waar we de takjes weer in steken.

Na een een klein uurtje is het mengsel hard en kunnen we da bekertjes eraf scheuren.

Zie zo, deze zijn mooi gelukt!! Tijd om de vogeltjes te voeren : ) We zetten ze op onze zelfgemaakte schaal en Timber hangt en zet alles in de tuin neer!

Gelukkig was het wat beter weer als vandaag : )

Aan het hek aan de kapstok op de schuur en de hangers kwamen in wat boompjes terecht! En de schaal werd op tafel gezet! Laat de vogels maar komen ; )

Het vogeltjes tellen was geen succes we raakten zo de tel kwijt met al die koolmeesjes… maar ze aten wel lekker van onze mokjes en ijsjes.

En moet zeggen het staat ook nog eens decoratief in de tuin!

Gaan jullie de mokjes ook weer vullen ? Of misschien een ijsje of leuk vormpje dit keer?

Stuur ons gerust weer de fijne plaatjes dan delen we die op ons insta account!

Happy monday!

X Lee