Die mooie zomer, ons favoriete seizoen is bijna voorbij …en ik geloof dat volgens de meteorologische seizoenen de herfst zelfs al is begonnen!?
Toch houden wij die heerlijke zomerse herinneringen gráág nog wat langer vast.
Natuurlijk maakten we veel foto’s en filmpjes afgelopen zomer die ons even mee terug nemen naar al onze fijne belevenissen samen.

Ook verzamelden we nog wat dingen die ons steeds herinneren aan dat heerlijke zonnige seizoen.
Zeeschelpjes, vogelveertjes, flesjes zand van ons favoriete strand , aparte steentjes èn ….. bloemen.

Bloemen? Juist ja die prachtige zomerbloemetjes waar we zo blij van worden.
Als je ze droogt of perst kan je zelfs in de herfst en winter nog genieten van de bloemen die jou dat heerlijke zomerse gevoel bezorgen en je kan er natuurlijk allerlei leuke DIY’s mee maken.

Maak dus nog snel even een rondje door je tuin, pluk die late zomerbloeiers uit de berm of bezoek net als Tine je favoriete pluktuin nog een keertje voordat ze gaan sluiten.
Laat je bloemen hangend drogen, pers er wat tussen boeken en maak er wat leuks mee… herinner je die zomerse vrolijkheid!

Hier alvast een leuke  DIY voor jou allerlaatste zomerbloempjes : bloemenhangers van klei.

De bloemenhangers maakten we van de zomer al met onze vers geplukte veldbloemetjes maar afgelopen week nog een keer met geperste bloemetjes die we nog tussen onze boeken vonden.
Een hanger van klei en bloempjes die mooi matcht met onze hangers van Søstrene Grene.
En o ja, ook nog een paar met gekleurde blaadjes voor de herfstliefhebbers ; )

We begonnen deze DIY met het plukken van onze bloempjes. Eigenlijk waren we nog niet eens van plan om er iets mee te maken en wilde ze gewoon in vaasjes zetten. Toen we thuis kwamen van onze wandeling en Timber graag wilde kleien, kwamen we op het idee om een paar bloempjes in de klei te duwen en te laten drogen in de oven. Ik maakte dan ook alleen even snel wat fotootjes met mijn iPhone.

Werkwijze:
We gebruikten een pakje simpele boetseerklei van 500 gram van de Hema ,die wordt ook hard zonder oven en duwden de bloempjes in de klei.
Met behulp van een glas staken we ronde vormpjes uit de klei en met een saté prikker maakten we de gaatjes.
Voor het blad sneden we een ovaal vorm uit want die paste niet in onze uitgestoken rondjes en er mocht natuurlijk niet zomaar in het blad geknipt worden van Timber : )
We deden onze klei hangers toch even in de oven om de bloemen wat te laten indrogen. (Kwartiertje op 150 graden).

Helaas ging er wel wat kleur verloren en ook krompen de bloemetjes wat in.
Dus onze tip als je wilt werken met verse bloempjes is om het klei lekker vol te duwen.
Mocht er dan wat afvallen of krimpen dan zit je hanger toch nog lekker vol kleurige bloempjes.

Daarna kregen de hangers een laagje decoupage lijm die we heel voorzichtig aanbrachten met een zacht kwastje zodat de bloempjes beter blijven zitten. Na het aanbrengen van de decoupage lijm kan je bloem er een beetje “milky” uitzien zoals hieronder op de foto maar dit droogt later mooi transparant op.

Ben je van plan om de hangers buiten te hangen dan kan je ook nog een laagje steenlak aanbrengen deze zorgt ook nog voor een mooie glans en maakt je hanger waterbestendig.
Zowel de decoupage lijm als de steenlak kan je bij Søstrene Grene kopen maar is vast ook verkrijgbaar bij de hobbywinkels of de Action.

Methode 2:
Gebruik je ipv. verse bloempjes, geperste bloemen, dan maak je eerst de kleirondjes en laat deze goed uitharden. Breng vervolgens een laagje decoupage lijm aan en leg voorzichtig de geperste bloemetjes op je kleirondje. Werk vervolgens af met nòg een laagje decoupage lijm. Laat dit goed drogen. Breng daarna evt. een laagje steenlak aan.

Als ook dit laagje goed droog is kan je de kleirondjes ophangen, wij gebruikten mooi leren koord van de Søstrene Grene .


Maar ieder ander sterk koord is goed. Hang ze naast of onder elkaar of leg ze in een mooie schaal.
Heb je ze met steenlak bewerkt dan kan je ze ook buiten aan bijv. je tafelklem of buitenmuur hangen.

Het resultaat met de geperste bloemen en is veel gladder en het is daardoor ook veel makkelijker om een nabewerking met de decoupage lijm of steenlak aan te brengen.

Een ondergrond van naturel klei vonden wij wat kleur betreft mooi passen bij de gekleurde bloempjes.
Maar je kan de klei natuurlijk in iedere gewenste kleur overschilderen voordat je de bloempjes erop plakt.
Laat je fantasie de vrije loop ook wat betreft de vorm. Bij ons werden het rondjes (en 1 ovaalvorm) omdat het goed matcht met onze ronde Søstrene Grene hangers maar geef ze gerust een andere vorm : )

Wij houden van het zonnige gevoel die de bloempjes ons geven.
Ben jij juist toe aan wat herfst in huis?  Dan kan je de bloempjes natuurlijk ook door mooie (gekleurde) blaadjes vervangen : )
Of beplak beide zijden, één kant met bloemen de andere kant met blaadjes ; )


Meteen dus een leuke knutsel voor de kids in de herfstvakantie mocht het weer wat tegenvallen… al hopen wij natuurlijk op een Happy Indian summer : )

X Lee.