Hoera het is herfst maar het voelt als zomer!!
Hebben we die ‘indian summer’ toch nog gekregen ; )
Het perfecte weertje om op een feestelijke manier de herfstvakantie in te luiden.

Het werd een heerlijke outdoor baksessie want ik had de jongens al weken beloofd om van onze geplukte appels uit de boomgaard samen wat lekkers te maken.
Dat was er nog niet van was gekomen omdat de heren één voor één de griep kregen.
Nu ze allemaal weer beter zijn is het de hoogste tijd om samen aan de bak te gaan, niet binnen natuurlijk… want op zo’n mooie zonnige dag wil je toch niet de hele tijd in de keuken staan?

Dit mooie weer vraagt om een outdoor baksessie in het bos!!
Vraagt wel wat voorbereiding maar dat hebben we want het is vakantie : )
Minder tijd? Je kan je outdoor baksessie natuurlijk ook gewoon in je achtertuin houden.
Hoe dan ook het wordt een echt smulfeestje!

We bakken appelkruimeltaartjes in blik en vrolijke sinaasappel cakejes.
En voor de hartige trek XL pizza-stokken.
Buitenlucht maakt hongerig dus ; )

Appelkruimeltaartjes uit blik
Gelukkig sparen we het één en ander, want om de appelkruimel taartjes in blik te bakken
heb je natuurlijk lege blikjes nodig, 6 in totaal.
Wij gebruikten die van de knakworsten, deze zijn perfect want ze hebben geen plastic binnenvoering.

En natuurlijk appels, maar die hadden we al geplukt.
Nog wel even schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
Samen met 2-3 eetlepels kaneel mengen in een schaal en suiker naar smaak.
(bijv. een zakje vanille suiker of 1 eetlepel kristal suiker).
Hou je van rozijntjes? Dan kan je die nog toevoegen aan het appelmengsel ongeveer 75 gram.
Wel eerst even een kwartiertje wellen in lauwwarm water!

Nu het deeg!
Voor het gemak gebruikten wij een pak Koopmans mix voor havermoutappeltaart.
Deze is lekker robuust en heeft een stevige bite door de havervlokken mmm..
Maar gebruik gerust wat anders en maak je deeg zoals gebruikelijk of op de verpakking staat!

Van 1 pak mix voor een gewone appelkruimeltaart kan je 6 appelkruimeltaartjes in blik bakken.
Vet van tevoren de blikjes licht in met boter, let op de randjes kunnen nog wat scherp zijn!

Verdeel wat kruimeldeeg ( ongeveer 2 lepels) over de bodem van de blikjes en druk dit aan.
Gaat het best met een lange lepel.  Als de bodem klaar is druk dan ook wat deeg aan de zijkanten van het blikje dit hoeft niet overal en ook niet heel netjes : )

Verdeel het appelmengsel over de 6 blikjes en kruimel tot slot het overgebleven deeg erover.
Zet tot gebruik in de koelkast.

Gebruik een grote platte bbq met deksel of vuurschaal. Als je een vuurschaal gebruikt maak dan een deksel uit dikke stukken aluminiumfolie
Steek de bbq / vuurschaal aan met briketten en wacht tot de briketten bedekt zijn met een laag as
Veeg de briketten naar 2 zijkanten en plaats de blikken in het midden.
Als de kolen te dicht op de blikken staan zal het deeg aan de bovenzijde verbranden
Plaats de deksel op de bbq en bak de bliktaartjes in ongeveer 20-30 minuten totdat deze gaar zijn.
Even checken en  smullen maar…een toefje slagroom (gewoon uit de bus) smaakt er overigens heerlijk bij!En als je dan toch je vuurtje aan hebt bak dan ook meteen deze:

Vrolijke sinaasappelcakejes
Voor deze heerlijk frisse cakejes snij je de dakjes van 6 handsinaasappels af.
Bewaar ze wel!!
Lepel de sinaasappel lekker leeg maar zorg dat de schil heel blijft.
Omdat onze baksessie in het bos was maakten we het cakebeslag van tevoren klaar. .
Vul (ter plekke) de sinaasappels voor de helft met je favoriete cakebeslag en doe het dekseltje er weer op.
Wikkel ze in extra dik aluminiumfolie en leg ze op de bbq of in je vuurtje.
Bak de sinaasappelcakejes in 25-30 minuutjes gaar.
Haal ze voorzichtig weg tussen de hete brikketjes of uit het vuur….gebruik een tang!
Laat even wat afkoelen… en heerlijk naar binnen lepelen!

En als laatst maar zeker niet als least, de heerlijke:
XL pizzastokken!
Zoek allereerst mooie lange, ietwat rechte stokken of gebruik wat je kan vinden ; )
Boen de stokken schoon vooral aan de punten, hier wikkel je straks de repen pizzadeeg omheen.
Een super leuk klusje voor de kids!

Wij gebruikten het heerlijke verse speltpizza-deeg van Tante Franny!
Rol het bakklare deeg, inclusief bakpapier uit (handige onderlegger voor als je net als ons
dit klusje buiten op de picknicktafel doet).
Strooi hier wat mozzarella en pizzakruiden oveheen en druk wat in het deeg.
Snij hier lange repen van mbv. een pizzasnijder.
Rol de repen om de inmiddels schoongeboende stokken en duw de uiteinden goed vast.
Draai de pizzastokken lekker rond boven het vuurtje of de briketten.
Na ongeveer 8 tot 10 minuutjes kan je genieten van een heerlijk smeuïge pizzastok die je evt. nog kan dippen in een tomatensausje.

Yummy dit vinden we lekkerrr!

Met deze 3 lekkere en makkelijke receptjes heb je genoeg om een gezellige baksessie
te houden voor 6 personen.
Je kan het eventueel nog aanvullen met marshmallows of afbakbroodjes aan de stok voor de ongeduldige kindjes : ) Vergeet vooral niet een lekker drankje voorbij al dit lekkers mee te nemen.

Wij reden gezellig naar de Ginkelse hei in Ede. Om precies te zijn naar de De Wijdeveldweg .
Dat is een zijweg van de Arnhemseweg N224. Ter hoogte van de schaapskooi kan je via een zandweg de heide oversteken en daar ligt de picknickplaats aan de rand van het bos.
Er staan 2 grote bbq’s en een aantal picknicktafels.We hadden geluk want er was er nog eentje vrij!

Een barbecue in een bos en heide gebied geeft natuurlijk altijd risico’s. Een klein ongelukje kan leiden tot een grote brand. Daarom altijd goed opletten!! Vooral bij extreme droogte.
Natuurlijk geldt op deze plekken dat aanwijzingen van toezichthouders moeten worden uitgevoerd.

In heel Nederland zijn van deze fijne picknickplekken met bbq’s of vuurplaatsen te vinden maar je kan natuurlijk ook gewoon een fijne baksessie in je achtertuin houden ; )

Al vonden wij Het Wijde Veld in Ede een èchte aanrader voor een heerlijk herfstfeestje. Vanaf onze picknickplek keken we uit op het prachtig ‘gekleurde’ bos aan de ene kant en heide aan de andere kant…

Hoera het is herfstvakantie!!

Happy monday : )

Bewaren