Eierpotjes met zalm en spinazie.

In Frankrijk heet dit gerecht oeuf en cocotte. Stiekem klinkt dat natuurlijk veel mooier dan eierpotjes.
Maar het gaat natuurlijk om de inhoud van de potjes en wat dacht je van de smaak?
Met beide zit het meer dan goed in deze heerlijke variant met spinazie en zalmblokjes. Ze zijn natuurlijk ideaal voor op een Lentetafel.

Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder

Benodigdheden:
4 ovenvaste schaaltjes of (weck)potjes
Braadslee met warm water
Oven

Ingrediënten:
4 eieren
1 bakje grootte zalmblokjes of snippers
8 eetlepels kookroom,
1 klein handje verse spinazieblaadjes,
bieslook
Boter om de schaaltjes /potjes in te vetten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de spinazieblaadjes in reepjes.
Beboter de ovenvaste schaaltjes en strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper in.
Bedek de bodem van elk potje met spinazie, schep er 1 eetlepel room over en de helft van de zalmblokjes.
Breek hierover 1 ei en leg er de rest van de spinazie en zalm rond.
Schep de rest van de room in de potjes en plaats ze in een warmwaterbad.
Een warmwaterbadje maak je makkelijk door een braadslee met warm water te vullen.
Het water moet halverwege het potje komen. Zo gaart het eitje mooi gelijkmatig.
Zet de schaal in het midden van de oven . Het potje ei is na ongeveer 10 à 15 minuten gaar.
Het eiwit moet gestold zijn en de dooier naar je zin  (hard of juist zacht)
Werk je potje af met bieslook snippers en serveer.

Tip:
Maak verschillende eenpersoons eipotjes met de favoriete ingrediënten
van je gezinsleden of vrienden. Of laat de kids hun eigen potje maken….succes verzekerd!
Zo kan je bijv. ipv. spinazie ook wat in stukjes gesneden champignons, cherrytomaatjes of mozzarella gebruiken.
Aspergepunten, hamblokjes of kipreepjes met groene kruiden, artisjokharten met zongedroogde tomaatjes en
tonijn met reepjes geroosterde paprika. Kies zelf maar…

Een eierpotje smaakt heerlijk met geroosterde halve bagels…die je evt. al 3 dagen van tevoren kan maken.
Ze zijn heerlijk om zo op te peuzelen maar de combinatie van het knapperige brood met het zachte ei
is gewoonweg overheerlijk!

Geroosterde (halve) bagels
Je maakt ze door de bagel 2 x te halveren. Je krijgt dan 4 stukjes per bagel.
Smeer deze in met een heerlijk gekruide olijfolie bijv. basilicum olie.
Gebruik zoveel bagels als je wilt (of op je rooster passen) en bak ze in het midden van een voorverwarmde oven van 170°C.

Ze hoeven maar ongeveer 3/4 minuutjes in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Serveer samen met de eierpotjes. Heerlijk om de krokante bagel te dopen in het zachte eigeel.

Hou je wat geroosterde bagel over of maak je ze van tevoren?
Laat ze dan eerst afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel.
Je kan ze dan ongeveer 3 dagen bewaren .

Tip: gebruik ze ipv. toastjes bij de paasborrel met een lekker smeerseltje of salade.

X Lee.