In onze voorjaarsvakantie stond er een weekendje Boshuis Nij Hildenberg op de planning.
Een heel fijn vooruitzicht om de laatste daagjes van de vakantie te mogen verblijven in dit heerlijke huis in de prachtige omgeving van Appelscha.
Omdat de weerberichten niet veel moois voorspelden namen we voor de zekerheid onze oude schoenen, laarzen en regenjassen mee. Natuurlijk nam ik ook mijn ‘lopende’ DIY projectje mee. Zo heerlijk om ’s avonds bij het kacheltje te zitten, thee’tjes te drinken en wat te freubelen : )

Helaas liep het allemaal anders dan verwacht en moesten we ons heerlijke weekendje afbreken ivm. een inbraakpoging in ons eigen huis. Het werd dus een kort bezoek dit keer!

Toch hebben we die vrijdag nog erg genoten van het huis , de tuin en de mooie omgeving.
Gelukkig konden we er al extra vroeg terecht, zo’n bof want die vrijdag was het weer nog zo mooi !

We aten een vers stokbroodje uit het vuistje op de buiten bank en waaiden heerlijk uit op de zandverstuiving…natuurlijk moest de bal mee! En ja, als je dan op de kaart ziet dat er een meertje aan de andere kant zit met de veelbelovende naam ‘het Canadameer’ dan wil je die wel even van dichtbij bekijken.

De middag vloog voorbij! De jongens fietsten nog wat in de mooie buurt en daarna was het tijd voor wat warms.

De kachel ging aan, de pizza’s in de oven en ondertussen dronken we nog gezellig een kopje thee.
Heerlijk zo’n middag wanneer niets moet en alles kan.

En ja, ik legde ook de laatste hand aan mijn DIY projectje: een makkelijke IKEA hack.Van deze (over) bekende IKEA kleedjes had ik nl. kussens gemaakt.

Je herkent deze kleedjes vast!?

De vorige versie, de vloerkussens, maakte ik zo’n tien jaar geleden en die waren eigenlijk nog niet eens versleten. Oersterk doordat ze eigenlijk van tapijtjes zijn gemaakt.
Maar ik vond het nu leuk om niet eens twee op elkaar te naaien maar eentje dubbel te naaien zodat je één lang smal rugkussen (± 28×85 cm.) hebt. Mooie voor op de (tuin) bank…

…of voor op bed in de slaapkamer.

Mèt of zonder streepje?!

Een mooie gelegenheid toch om mijn zelfgemaakte kussens af te maken, uit te proberen en op de foto te zetten? In het boshuis staat namelijk alles mooi ; ) Zo’n fijn Scandinavisch huis…stoer zwart van buiten en binnen heerlijk licht en knus.

Handig is dat deze IKEA hack natuurlijk ook werkt met andere kleedjes, zo had ik er nog een eentje van de JYSK in een mooi lichte kleur. De franjes liet ik eraan zitten bij de grote formaten en voor een wat kleiner formaatje (zie foto hieronder) knipte ik de franjes er juist af.

Hoop dat deze exemplaren net zo lang meegaan als hun voorgangers : ) Ze zijn namelijk makkelijk mee te nemen van buiten naar binnen …laat het tuinseizoen maar beginnen!

Ook goed gekeurd door de boys!

O ja, mocht je het ook leuk vinden om met deze IKEA hack aan de slag te gaan? Dan heb je natuurlijk (IKEA )kleedjes nodig:

Één kleedje is één kussen. Kies uit een tapijtje met streepjes, zonder streepjes in kleur naar keuze! oa. SORTSÖ en SIGNE van IKEA , maar ik weet uit ervaring dat de JYSK kleedjes dus ook werken ; )

Vulling: ik gebruikte IKEA snöa 40×60 cm en ik knipte wat oude kussens open en gebruikte de vulling hiervan.

Schaar: een goede textiel schaar voor als je geen franjes wilt.

Naald en draad. Ik heb de kussens met de hand genaaid.
Ik gebruikte de feston steek om de kussens met katoen of sisal dicht te naaien.

De werkwijze van zo’n lang, smal rugkussen is heel simpel:

*Leg één kleedje voor je neer en vouw in de breedte dubbel je krijgt nu een mooi lang smal kussen.
Je kan het kleedje het beste een beetje platstrijken .

*Bij ‘mijn’ kleedjes lijken beide zijden even mooi te zijn. Is er bij jou kleedje wel een duidelijke bovenkant? Zorg dan dat die aan de buitenzijde komt te zitten.

*Zet eventueel vast met speldjes een naai twee zijden dicht met de feston steek. Laat één smalle kant open.

*De feston steek is een makkelijke steek die iedereen kan (leren) maken. Mocht je niet meer weten hoe deze steek gaat of wil je hem leren bekijk dan even dit filmpje op Youtube .

*Vul het kussen via de open kant op met de vulling en naai tenslotte ook de laatste smalle kant dicht. Klaar is je mooie kussen!!

Variaties: de eerste keer dat ik aan de slag ging met een IKEA hack van de kleedjes was om er een vloerkussen van te maken. Ik naaide simpelweg twee kleedjes op elkaar zodat er één groot vloerkussen ontstond . Heel handig met opgroeiende kids we hebben ze da afgelopen tien jaar dan ook goed gebruikt!
*Een ander idee is om een kleedje niet in de breedte dubbel te vouwen maar in de lengte je krijgt dan een meer rechthoekig kussen van ongeveer 55X40 cm.

Een mix van kussens in verschillende formaten kleuren en streepjes is natuurlijk ook leuk : )
Ik ben al een eindje op weg maar maak er nog wel een paar bij in rechthoekig formaat, zeker blij met het resultaat van deze exemplaren.

Zoals ik al zei vertrokken wij vrij plotseling uit het fijne boshuis… na een vlug ontbijtje en nog een laatste rondje tuin namen we afscheid van dit heerlijke boshuis . Maar goed nieuws :
binnenkort vertrekken we weer richting Appelscha, naar het andere fijne boshuis, keep you posted!!

Alvast onze vorige blogs lezen en bekijken ?
Voor boshuis Nij Hildenberg klik hier.
Voor boshuis Friesche Duin klik hier.

Zelf een verblijf in één van de boshuizen plannen/reserveren?
Deze twee ‘happy adresjes’ vind je op de website !

Happy Monday,

Liefs Lee.