Ohhh jongens wat een kadootje dit weer!! Zó fijn het zonnetje….we genieten ervan in ons tuintje. Wat we zoal doen? We snoeien de wilgen, ruimen wat op en poetsen de tuinmeubels schoon. Zaaien wat leuke schermbloempjes voor in potjes en verpoten wat plantjes hier en daar. O ja, ook nog een nieuw schapenhek tussen de wilgen.
Afgelopen weekend waren we dan ook weer lekker aan het rommelen en niet alleen in onze tuin. Want zien jullie al deze terracotta potjes en schotels ?!

Daar gingen geen zaailingen en plantjes in maar we bakten er broodjes in en maakten er nog een leuke DIY mee! Kijk maar eens…

Terracotta potjes.
We hebben inmiddels een hele terracotta potten verzameling! Kleintjes en grotere, ze zijn handig en goedkoop en dat je er alle kanten mee kunt blijkt nu maar weer. We bakten dit weekend nl. heerlijke Toscaanse broodjes, meergranenbrood en een lekker pizza monkey bread in de verschillende potten.

De allerkleinste gebruikten we als eierdopjes. En van een grote terracotta schotel en een omgekeerd potje maakten we in 2 minuutjes een mooie serveerschaal /etagière. Tof toch?
Gewoon vastlijmen met het lijmpistool even laten drogen en klaar!
Wat je noemt een snelle zelfmaker : )

Bloempot broodjes
De terracotta potjes gebruiken we dus om broodjes in te bakken.
In de kleine potjes van 9cm. bakken we Toscaanse broodjes gewoon simpel broodmix van de jumbo. Het deeg in 6 porties verdelen, narijzen en dan hup 20 minuutjes op 200 graden bakken in de oven.

In de grote 1 liter potten bakken we meergranenbrood van Koopmans. Het deeg gemaakt van 1 pak broodmix van Koopmans verdelen we over de twee goed ingevette potten. Weer even laten rijzen in afgedekte potten, leg er gewoon wat huishoudfolie of een schone theedoek op en zet op een warme plek. De potten gaan samen ongeveer een half uurtje en goed ingevet de oven in op 200 graden. Als het brood hol klink als je er met een lepel op tikt dan is het gaar!

Tips voor het bakken in terracotta
Bak altijd in schone potjes. Dus gebruikte potten met een sopje goed schoonmaken en naspoelen. Vet bij het bakken ook de buitenkant van de schone potjes helemaal in, juist bij nieuwe potjes. Ze zullen dan niet breken tijdens het bakken. Voor nog meer zekerheid kan je de potjes ook voorbakken zonder iets erin. Je smeert de potten dan aan de binnenkant en buitenkant in met olie of (vloeibare) boter en laat ze een half uurtje bakken op 180 graden. Daarna zijn ze klaar voor het ‘echte’ werk.
Wat ook helpt is om de potten voor het broodbakken vol te laten zuigen met water leg ze dan een (half) uurtje van tevoren in het water. Dikke kans dat je potten zo niet breken tijdens het bakken?

Monkey (pizza) bread
Het monkey bread is eigenlijk gemaakt van pizzadeeg. Twee rollen tante Fanny spelt deeg gebruiken we ervoor. We snijden het deeg met de pizza snijder in kleine vierkantjes. Vier rijen van 4 vierkantjes. In totaal hebben we dus twee keer 16 stukjes is 32 stukjes deeg. Hier maken we balletjes van. Maar niet zonder er eerst een lekkere vulling op te leggen. Wij kiezen voor op smaak gebrachte tomatenpuree (oregano) wat we iets dunner maker met wat water, een blokje mozzarella en stukje salami. Dit pakken we als een kadootje in zodat er een balletje ontstaat.

De balletjes halen we door gesmolten boter waarin we allerlei lekkere smaakmakers deden. Gedroogde oregano, Italiaanse kruiden, wat knoflook en uienpoeder. Maar gebruik gerust andere kruiden. Als laatste rollen we ze door geraspte kaas en dan gaan ook deze pizza deegballetjes in een bloempot. In deze bloempot hebben we een een stukje bakpapier op de bodem gedaan ivm. het weglopen van de gesmolten boter door het gat in de bodem van de pot. De deegbolletjes stapelen we op in de pot totdat alle balletjes op zijn. Dan is het tijd om in de oven te gaan.
Van al het brood moet deze het langste in de oven…ongeveer een uurtje op 180 graden. Wordt de bovenkant te bruin tijdens het bakken dek dan af met aluminiumfolie. Dit ruikt lekker!

Dit monkey pizza bread eet je gewoon met je handen. Lekker plukken, daar hebben ze hier geen moeite mee! Zo lekker die gesmolten kaas : )

Terracotta trend
Handig, terracotta is nu weer helemaal hip. We kunnen de bloempot broodjes en monkey Bread dan ook gelijk vanuit de oven op tafel zetten, misschien alleen even wat laten afkoelen ; )
We dekken ondertussen de tafel , een mooie grote tuintafel staat nog op ons verlanglijstje dus deze keer nog even binnen. Maar als we dan toch bezig zijn maken we er meteen een leuke lentetafel van!

Voor nog een beetje meer tuingevoel steken we plantenstekers met de naam van het brood in de grote bloempot broden.

Papieren duifjes
De duifjes die we van de week van papier vouwden gebruiken we als gezellige prikkers voor in de kleine broodjes. We lijmen er een satéprikker tussen en voilà !

De duifjes zijn makkelijk om te vouwen ook samen met kids en kan je in verschillende maten maken. Je gaat altijd van een vierkant blaadje uit wij gebruikten A4’tjes en maakten deze vierkant. Een handig vouwhulpje vonden we op pinterest.

Wij vonden het leuk om een klein olijftakje of droogtakje onder het snaveltje te lijmen.

De duifjes zijn leuk als hanger in een tak, als prikker op een stokje, maak er een mobiel van of gewoon als sier aan de muur. Voor het grote exemplaar (links op de foto) gebruikten we kado papier.

Eierpotjes
De eitjes voor in de terra eierpotjes worden gekookt. Precies goed natuurlijjk ; ) We kiezen natuurlijk mooie bruin/terra kleurige eitjes voor onze lentetafel.
Maar voordat ze in hun potjes gaan krijgen ze eerst nog een droogbloemetje om. Op een simpel stukje naturel raffia lijmen we met een drupje lijm uit het lijmpistool een of twee droogbloemetjes.( nog over van een ander DIY projectje)

Heb je geen droogbloemetjes? Wat ook heel leuk is èn heel lekker zijn de kruideneitjes.
Met een touwtje bindt je dan heerlijke kruiden zoals tijm, bieslook of tuinkers om je eitje heen.
Een paas recepje van vorig jaar. Via deze link kun je het recept bekijken.

Wij hebben gesnoept van al de lekkere broodjes en eitjes en vonden het leuk dit idee met de terracotta potjes en de lentetafel DIY’s met jullie te delen.
Lekker bakken in bloempotjes viel zeker in de smaak hier! Dit keer bakten we alleen broodjes maar je kan natuurlijk ook lekkere cakejes in de bloempotjes bakken.

Wij zeggen haal die (oude) terracotta potjes tevoorschijn geef ze buiten een lekker sopje (wel goed naspoelen anders krijg je zeepsmaakje aan je brood ; ) en ga lekker aan de bak voor het paasweekend. Ga je ze nog niet meteen opeten? wikkel er dan een theedoek omheen zo kan je ze in ieder geval twee dagen goed houden.

Geniet van dit heerlijke weer en het lange paasweekend mensen : )

Happy new week!