Wat zijn het toch heerlijk zonnige dagen…ècht genieten!
Het weekend ging dan ook niet voorbij zonder een ijsje op te snoepen.
Dat deed me denken aan vorige week zaterdag toen
ik samen met Sherida van Kidsproof Amersfoort
op het Flavourites feest mijn eerste nitro-ijsje at : )

Sherida had nog een kaartje over, dus toen ze me vroeg gezellig mee te gaan
hoefde ik niet lang na te denken…ik had wel zin in een feestje ; )

Het Flavourites feest (10 jaar de leukste webshops)
was op 20 en 21 mei in het werkspoorkathedraal.
De industrieele hotspot van Utrecht, waar ik eerder dit jaar
samen met Tine ook op het Creative life event was.
Goeie plek voor een feestje!

100 webshops als pop-up shop
Dat betekent natuurlijk shoppen…we vergaapten ons bij alle mooie sieraadjes,
woonaccessoires, kids producten, het servies en DIY pakketjes.

We besloten héél wijs om eerst rustig een rondje te lopen langs àlle winkeltjes
en proefde tijdens onze ronde nog even de heerlijke hand-made fudge van Jack.

Toen het tijd was om wat te “scoren” zorgde mijn bankpas voor problemen
en besloot ik de laatste cash op te maken bij de bruschettabus;
een voormalige legerambulance die is omgebouwd tot mobiele keuken…
en je raad het al de lèkkerste bruschetta verkoopt.

We hielden zèlfs nog wat euries over voor een nitro-ijsje… huh wat?!
Een ijsje van glacier fou in bijzondere smaken met pure ingrediënten
en ambachtelijke toppings.

Onze uitgekozen smaak pina colada werd ter plekke bevroren met stikstof.
Spectaculair om te zien hoe deze voor ons gemaakt werd.
Door de plotselinge vrieskou geeft het een rokend effect…magic ; )

Naast alle pop-up shops, de foodstalls en demonstraties werden er
natuurlijk ook workshops gehouden.

Één sprong er wat ons betreft bovenuit en rook je al van ver:
de workshop zèlf (vegan) bouillon maken van de oprichtster van soephoofd.nl
En laten er nou net 2 plekjes zijn vrij gekomen…
Als echte soepliefhebbers schreven we ons direct in.

De workshop die werd gegeven door Diana van Ewijk, begon met een korte introductie.
De zelfmaak bouillon ontstond in de tijd dat ze besloot te leren koken en meer groente en fruit
wilde eten dan haar tot dan toe kokende man haar voorschotelde.

50/50 moest het zijn, 50 % van het dagelijkse eten moest groente of fruit
worden..hier begon ze halverwege 2015 mee.

Ze begon met het koken van soep met vééél groente…
na enige oefening maakt ze nu de heerlijke soepen op basis van haar eigen gemaakte bouillon.
Zonder bouillonblokjes of pakjes Honigsoep (lees zonder e-nummers, palmvet, enz. en 100 % vegan)
Dat wilden wij natuurlijk ook leren!

Super dat Diana haar “bouillon geheim” met ons wilde delen.
Het is namelijk ook nog eens een goede manier om minder weg te gooien.
De groentebouillon wordt namelijk gemaakt van de ‘weggooigroente’.
De overgebleven groentes uit de groentela die meestal in de groen-kliko belanden.
Deze worden namelijk fijngesneden en gemengd met flink wat zout;
pekelen heet dat. Het geheel wordt gepureerd met de staafmixer .
Je krijgt dan een groentebouillon waar je keer op keer liters heerlijke soep mee maakt.
Het grote voordeel? Je weet precies wat je eet zonder de e-nummers,enz.
En je soep krijgt een heerlijke smaak, die bouillonblokjes of pakjes Honigsoep
kan je dus voortaan gewoon in de winkel laten staan ; )

Een pot zelfgemaakte bouillon blijft wel een jaar houdbaar als je hem koel en donker bewaard.

Tip:
Gebruik altijd een schone lepel als je er wat van wilt gebruiken en bewaar
de eenmaal geopende pot in de koelkast maak um dan leeg binnen 3 tot 4 maanden.

Met deze zelfgemaakte bouillon maak je de lekkerste ‘weggooigroentesoep’ door
wederom je groente-la leeg te maken en ongeveer 500 gram groente samen met
2 eetlepels van je zelfgemaakte bouillon en en een beetje water te stoven op middelhoog vuur.
Dan giet je 750 ml kokend water over de groente tot ze nèt onder staan en brengt dit aan de kook.
Draai je vuurtje lager en kook de groenten in ongeveer 5 minuutjes gaar.
Breng dit op smaak met zout en peper…gewoon even proeven ; ) en pureer .
Serveer je lekkere groentesoepje!

Vind dit een erg leuke methode om minder groente weg te gooien en gezonder te koken.
Dus dit moest even gedeeld worden!! Wil je zelf ook zo’n leuke workshop volgen kijk dan op
www.soephoofd.nl voor alle info. Je vind daar ook nog andere tips en recepten van Diana voor weggooi-groente maar ook voor weggooi-fruit.
Online is er ook nog een gedroogde versie te koop;
Soepstarter, die eindeloos houdbaar is en ook zonder e-nummers, palmvet, gistextract enz.

Na deze supergeslaagde workshop gingen wij, na flink wat groentjes snijden en pureren,
met een overvolle pot bouillon naar huis en roken inmiddels zèlf ook helemaal naar soep : )

Binnenkort (de smaak van de bouillon is na ± 2 weekjes optimaal)
kan ik er dus mijn eerste soepje mee koken…ben benieuwd!

Ik keek terug op een gezellig dagje Flavourites feest, bedankt Sherida!!

 

Zijn jullie nog geweest en wat was jullie favourite?

Fijne “nieuwe” week : )