Foodwalk | Pluktuin Het Platteland

We plukken wat af de laatste tijd ; bloemen, fruit, groente, noten.
Natuurlijk helemaal leuk in combinatie met een lekkere wandeling of fietstocht waarbij je bij de mooiste
pluklocaties een stopje maakt en andere heerlijkheden koopt bij de boer of
landwinkels om daarna met deze ingrediënten eens lekker te gaan koken.
Ook wel een FOODWALK genoemd.

Voordat ik op de site van foodwalks.nl terecht kwam wist ik eerlijk gezegd niet
dat hier een naam voor was ; )
Op deze site vindt je alle ingrediënten voor een FOODWALK:
recepten, routebeschrijvingen, pluklocaties en adressen van winkels waar je de aanvullende ingrediënten kunt kopen.
Alles dus voor een smakelijk dagje uit voor elk seizoen!

Aan de hand van lekkere recepten en een simpele routebeschrijving kan iedereen in Nederland zelf een maaltijd bij elkaar plukken. Je hoeft trouwens niet alles zelf te plukken. Eén of twee verse ingrediënten is vaak al genoeg. En de rest kan je kopen bij de boer of landwinkels op de route.
Dus ook als je net als ik géén ervaring hebt met wildplukken is het goed te doen en in geval van twijfel: laten staan!

Wil je je niet wagen aan wildplukken dan kan je natuurlijk ook met gemak àl je verse ingrediënten kopen bij de boer of landwinkel of plukken in de pluktuin op de route en gewoon lekker genieten van je wandeling.

FOODWALKS is trouwens een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap. Kijk voor meer info, leuke routes en receptjes op de site.

Een foodwalk is natuurlijk bij uitstek geschikt om met kids te doen.
Ze leren veel over de natuur, wat groeit waar en wanneer, wat is eetbaar / wat niet en wat kan je allemaal voor lekkers plukken in de natuur en hiermee maken.

Zijn de foodwalk routes te lang of heb je niet zoveel tijd dan kun je natuurlijk ook je “eigen” route
bedenken. Een wandeling in de buurt van je favoriete landwinkel of pluktuin of een fietstochtje naar de boer is dan een goed idee.
Kinderen vinden het namelijk super leuk om zelf te mogen plukken. Of hun eigen groenten of receptjes uit te zoeken en mee te helpen met koken.
Met de herfstvakantie voor de deur leek me dit wel een leuke tip!

Zo maakte ik laatst een foodwalk in de buurt van Pluktuin Het Platteland in Putten
waar je van april tot aan de eerste nachtvorst kan plukken: bloemen, groente, noten en fruit!

Een geweldige mooie plek omgeven door windsingels en weilanden. Het was echt even genieten van de rust . Overal op het terrein staan bankjes of zitjes om even lekker te zitten en genieten van al het moois.
Vanuit de pluktuin kan je ook een ommetje maken over het Norderpad of Hoeverveldpad.
De geweldig leuke zussen Majan & Ditty informeren je maar al te graag over de route of over de pluktuin.

Wat een gastvrijheid! Voelde me echt op mijn gemak bij de zussen en wat een geweldig
bedrijf hebben ze samen opgezet.
Leuk ook om even wat van de geschiedenis van de pluktuin te horen .

De zussen vertellen dat hun pluktuin zo’n 17 jaar geleden begon met hun vader.
Hij plantte de eerste bomen en begon met het verzamelen van appel- en perenrassen .
Door te proeven, te kijken en te ruiken, kon hij een mooie collectie hoogstammen aanleggen.
Het begin van de Pluktuin was een feit.
De verzameling werd groter en groter en in 2000 zijn ze open gegaan voor zelfpluk omdat de oogst veel te veel was voor hunzelf.
De collectie is inmiddels uitgebreid met lekkere bessen-, frambozen- en bramenrassen.
Sinds 2016 heeft de Pluktuin ook een nieuw hoofdgebouw gekregen om de Pluktuin te beleven in alle seizoenen van het jaar.
Naast de zelfpluk bloemen, groente en het fruit verkopen de zussen ook nog allerlei andere producten. Van worst tot soep en van honing uit eigen tuin tot kruiden en zèlfs wijn! Een heel uitgebreid assortiment zorgvuldig uitgezocht en van de beste kwaliteit waar je gemakkelijk een lekker maaltje bij elkaar shopt!

Bij het verkooppunt staan ook de krijtborden waarop de groente en fruit vermeld staan, die op het bezoekmoment te oogsten zijn met de prijzen erbij. Mandjes en schaartjes staan klaar.
In de groentetuin markeren ze het veldje, dat geoogst mag worden, met een rode boerenzakdoek.
Ook bij de fruitbomen die geplukt mogen worden wordt er door de zussen een rode boerenzakdoek gehangen, duidelijk voor de plukkers en het staat nog leuk ook ; )

Naast de pluktuin hebben ze op hetzelfde terrein ook een coffee garden waar Corry de bakster zorgt voor de lekkerste taart en lekkernijen bij de koffie of thee.
Als je dus gaat wandelen op het Norderpad of het Hoeverveldpad kun je dus ook even lekker pauzeren voor cappuccino of verse muntthee!
Heb je wat langer de tijd dan is er zèlfs een high tea te reserveren of kan je op deze locatie een leuke workshop volgen.

De zussen hebben het er maar druk mee want de Pluktuin Het Platteland is ook nog eens onderdeel
van het Brocantepad.
Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur kan je tussen de steeds wisselende items snuffelen.
Boerennostalgie, brocante, retro het aanbod verschilt per locatie.
Voor de overige deelnemers aan het Brocantepad zie de website van de zussen.
www.pluktuinhetplatteland.nl

Het was een fijne zaterdag, op en rond de Pluktuin heerlijk rondgestruind en zelfs nog het een en ander opgestoken. Zo wisten de zussen me precies uit te leggen dat je een pompoen met een ronde steelaanzet kan eten en een hoekige niet, leuk weetje nu we midden in het pompoenseizoen zitten ; )

Natuurlijk ging ik niet met lege handen naar huis en nam heerlijke groene en gele courgettes mee waar we het volgende receptje mee maakte: pizza torentjes van courgette.
Een variatie op het receptje courgette torentjes met mozzarella en tomaat uit het boekje:
Zelf geoogst van Uitgeverij Snor.

Grote eters hier dus we maakten dubbelhoge torens en omdat mijn boys geen tomaat lusten gebruikte we een mengsel van tomatenpuree en pizza kruiden ; )
Voor Timber onze vleesliefhebber legden we er ook nog een plakje salami tussen.

Zelf geoogst:
2 courgettes een gele en een groene.
wassen en in plakken van ± 1 cm snijden

Uit het keukenkastje:
zout en peper uit de molen
pizzakruiden

Uit de winkel:
1 bol lekkere mozzarella
(In plakjes snijden of stukjes scheuren)
evt. geraspte kaas
kleine plakjes salami
1 groot blikje tomatenpuree
enkele cherry tomaatjes en blaadjes basilicum als garnering

Extra:
ingevette ovenschaal en (saté)prikkers

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden
(Heteluchtoven op 180 graden)
Meng wat pizzakruiden door de tomatenpuree en smeer hiervan een laagje op de courgette plakjes.
Maak nu torentjes van de courgette, mozzarella en salami en bestrooi naar smaak met zout en peper uit de molen en evt. nog wat geraspte kaas.
Zet de courgette torentjes in een ingevet ovenschaaltje en bak ze in ± 15 minuten gaar.

Het resultaat zijn deze pizza torentjes, zien ze er niet vrolijk uit? Ze zijn zó hoog geworden dat ze begonnen te wiebelen ..
We staken er daarvoor maar een prikker doorheen en versierden enkele met een cherry tomaatje (voor de liefhebber) en een blaadje basilicum ; )

Dit smaakt naar meer, binnenkort nog meer eens een leuke foodwalk plannen ; )
Volgende keer ga we ons maar eens wagen aan het wildplukken!

X Lee.

 

 

 

 

Bewaren