Overal zie je ze weer: pompoenen in alle varianten .
Klein, groot, rond of meer langwerpig, oranje, groen of zelfs witte pompoenen.
Natuurlijk gezellig om in huis te halen of iets lekkers van te maken.
Bij de meeste supermarkten maar ook langs de weg bij de boer zijn ze nu volop verkrijgbaar en misschien heb je net als ons geluk. Wij kwamen een heus pompoen veld tegen waar er op dat moment hard werd gewerkt om alle pompoenen van het veld te halen. Super leuk voor de kinderen want die hadden dit nog nooit van dichtbij gezien. Ze konden de pompoen planten even goed van dichtbij bekijken . Een héél veld vol pompoenen …zoveel pompoenen hebben we nog nooit gezien!!
Ze mochten er zelf ook eentje plukken, hartstikke leuk natuurlijk.Het voordeel van pompoenen is dat ze super lang houdbaar zijn!
Zo maakten we van de pompoen natuurlijk al een lekkere pan soep en van de kleine pompoentjes en ook wat kalebassen maakten we gezellige lichtjes door ze via de onderkant uit te hollen en er met een boormachine gaatjes in te boren.
Want nu we weer meer binnen zitten maken we het natuurlijk extra gezellig, het liefst nog met een lekker warm hapje erbij! Zó kwamen we op het idee om weer eens lekker te kaasfonduen want naast dat we dol zijn op de warme gesmolten kaas, kan je van de houten kaasbakjes die om de camembert zitten ook nog eens héle gezellige lampionnetjes maken.
Aan de slag dus!

Wij kochten 2 doosjes camembert, lekker Frans daar houden we van.
De kaasjes gingen alvast uit de houten bakjes en konden meteen weer terug in de koelkast, ze ruiken nl. niet zo lekker die Franse kaasjes : )
Van de doosjes maakten we 2 gezellige lampionnetjes die je niet alleen aan een lampion stok kan hangen, maar ook kan neerzetten als sfeervol windlichtje.Om 2 lampionnetjes te maken heb je de volgende materialen nodig:
Ronde kaasdoosjes (Camembert) 2 keer bodem + deksel
2 witte vellen bakpapier
Touw
Knutsellijm
Dubbelzijdig plakband
Nietmachine
Schaar
Lampionstokjes met lampje en/of LED theelichtjes

Werkwijze:
Neem een vel bakpapier en vouw dubbel.
Gebruik vervolgens het kaasdoosje om te bepalen hoe breed het vel moet zijn.
Denk eraan dat de bodem van het kaasdoosje kleiner is dan het deksel.
Als je het papier afmeet op basis van de deksel, dan past het altijd.
Plak een strip dubbelzijdig plakband op de rand van een van de korte kanten van het bakpapier en
vorm een cilinder met het papier.
Gebruik het kaasdoosje om precies te bepalen waar je de naad precies moet vastplakken.
Gebruik eventueel een potlood om het af te tekenen.
Plak de cilinder vast in de bodem met knutsellijm. Laat goed drogen.
Haal de bodem uit de andere helft van het kaasdoosje en verwijder de nietjes.
Niet de rand van het kaasdoosje aan de bovenkant van de lampion vast.
Je kunt dit eventueel ook vastlijmen.
Neem een stukje touw en leg een dubbele knoop in elk uiteinde en niet als hengsel vast aan de bovenrand van de lampion. Het andere lampionnetje maak je op dezelfde manier.
Wacht tot het donker is, zet LED theelichtjes op de bodem van je lampionnetjes en… geniet van de sfeervolle lichtjes!

(gebruik geen gewone waxinelichten ivm. brandgevaar!!!)

Natuurlijk ook leuk om ze met Sint maarten te gebruiken en ze aan een lampionstok met LED lichtje te hangen. Versier dan evt. het bakpapier nog met waskrijtjes of kleurpotloden voor een mooi gekleurde lampion!Zoals ik al zei maken we van de camembert heerlijke kaasfondue.
Normaal gesproken laten we ze gewoon in de doosjes . Van tevoren halen we dan wel de kaasjes uit de verpakking en smeren ze licht in met olijfolie .
We snijden de kaasjes kruislings in en stoppen er kruiden tussen
( verse tijm of rozemarijn of knoflook bijv.) en bestrooien ze evt.
met peper/zout en/of bedruppelen met honing.
Waarna we de kaasjes weer terugdoen in hun houten doosje en ongeveer 15/ 20 minuutjes in een voorverwarmde oven (200 graden) stoppen.
Totdat de kaas heerlijk zacht en gesmolten is, een èchte aanrader voor iedere gelegenheid!Maar de doosjes gebruikten we natuurlijk al om de lampionnetjes mee te maken.
Dus voor deze keer stopten we de kaasjes in een heel brood, deze moest nog afgebakken worden! Wij gebruikten een heerlijk bruin breekbrood, zodat we lekker makkelijk kunnen dippen straks!
Door het brood eerst goed uit te hollen passen de ronde kaasje er precies in .
De kaasjes “bewerken” we op dezelfde manier als normaal met olijfolie en lekkere kruiden en het brood kan in de oven. Yummy!! Voor de kids die iets minder van camembert houden maken we ook nog een andere kaasfondue.
Van de laatst overgebleven pompoenen maken we een lekkere warme Italiaanse pompoen kaasfondue en die viel in de smaak als warm hapje!!Benodigdheden Pompoen Kaasfondue
1 uitgeholde pompoen
200 g pompoen in blokjes
200 g Mascarpone
100 g geraspte belegen kaas
Evt. Kruiden als knoflook, peterselie of tijm, kies wat je lekker vindt!

Werkwijze:
We maken eerst het pompoentje klaar waar straks de kaasfondue in komt. Dit moet geen reuze exemplaar zijn maar gewoon een gemiddeld pompoentje ( zie foto hierboven ).
Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd het kapje van de pompoen af en hol hem uit. Haal alle zaden en draden er goed uit. Smeer de binnenkant in met een klein beetje olijfolie en wat zout. Bak de pompen (het liefst in een ovenschaal, dat is het makkelijkst en veiligst) in de oven, ongeveer 20 – 30 minuten.

Nu de pompoen kaasfondue zelf:
1. Was de pompoen, verwijder rare plekjes en snijd in blokjes. De schil kun je eraan laten zitten, die zorgt er ook nog eens voor dat de kaasfondue straks extra mooi oranje wordt.
2. Kook de pompoen in ruim water en een snufje zout in een paar minuten gaar. Giet af, maar bewaar 1 eetlepel kookvocht. Pureer de pompoen blokjes samen met de eetlepel kookvocht.
3. Ze de pan terug op het vuur en voeg de Mascarpone toe. Laat het langzaam opwarmen en zodra het warm genoeg is, voeg je de geraspte kaas toe. Rustig doorroeren en blijven verwarmen, tot de kaas gesmolten is en klaar ben je!
Wil je wat extra smaak? Voeg dan bijvoorbeeld een geperst teentje knoflook toe, direct na het koken van de pompoen blokjes en roer er aan het einde bijv. nog wat kruiden als verse tijm of peterselie doorheen!
Gewoon lekker proeven tot je tevreden bent over de smaak en giet dan het warme mengsel in je uitgeholde pompoentje.Nu is het tijd om aan te vallen want omdat we de Italiaanse pompoen kaasfondue in het pompoentje serveren en de camembert in het brood kunnen we de kaasfondue niet met een lichtje warm houden.

Snij daarom van tevoren al je stokbroodje, komkommer of paprika stukjes
en alles wat je nog meer lekker vindt om te dippen leg je alvast klaar …
De gezellige lichtjes mogen aan en geniet van de heerlijke milde en romige smaak.

Met deze gerechtjes heb je genoeg op tafel staan om iig. gezellig te genieten met 4 volwassen en wat kids. Helemaal doordat je de kaasfondue met het heerlijke brood en andere dippers eet.
Schraap gerust ook wat van de heerlijke pompoen weg !
Herfst op en top, enjoy : )

X Lee.