Omdat we zo dol zijn op citroenen en omdat het zo’n koude week was vorige week maakten we deze citroenchutney.
Ik werd eigenlijk een beetje op het idee gebracht door mijn citroenboompje die hierbinnen overwintert.

Telkens als ik die citroentjes zie hangen word ik vrolijk, van de kleur en bij het idee dat het lenteweer in aantocht is.
Ook toen ik van de week onderweg even een kleine tussenstop maakte bij een tuincentrum werd ik verrast door het aanbod citrusbomen. Gelukkig had ik mijn camera bij me en kon ik even wat mooie plaatjes schieten.

Het schijnt zo te zijn dat de citrus het liefst in een terracotta pot staat in wat zure grond, gek he zuur 😉 Er is speciale citrus grond of mediterrane potgrond verkrijgbaar.
Ook houden ze van vocht dus spray af en toe even wat water over de plant. En net als ons zijn ze heel blij met de zon minstens 8-12 uur per dag. Vanaf half mei mogen ze weer buiten staan.

Het citroenchutney receptje komt uit het boekje ‘zelf ingemaakt’ van uitgeverij Snor, fijne eenvoudige receptjes zijn het.
Momenteel staat hier een lekker pannetje met citroentjes te pruttelen. Helemaal onderaan heb ik het receptje staan, overgenomen uit het boekje!

Wat heb je nodig:

4 biologische citroenen
3 uien
225 gram suiker
50 gram rozijnen
1 eetlepel zout
2 theelepels piment
2 eetlepels mosterdzaad
300 ml appelazijn (ik gebruikte appelciderazijn)
schone pot of meerdere kleinere

Zo maak je het:

Was de citroen en snijd ze in kleine stukjes, verwijder de pitten. Doe de stukjes in een schaal, strooi er zout overheen en laat afgedekt 10 uur staan.

Dek eventueel af met een schone theedoek. Meng na 10 uur alle ingredienten in een ruime pan met dikke bodem goed door elkaar. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op een laag pitje en laat met het deksel op de pan alles langzaam zacht worden. Roer regelmatig even door. Na ongeveer 50-60 minuten zijn de stukjes citroen erg zacht geworden. Als de chutney de gewenste dikte heeft, kun je ‘m uitvullen in de schoongemaakte en gereedstaande potten. Laat de potten ondersteboven afkoelen.

Deze chutney is erg lekker bij vis en barbecue! Echt een zomers receptje dus..

Fijne maandag voor jullie!

xo Tin

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren