Vlierbloesem wij zijn er dol op!! Je maakt van de siroop de lekkerste drankjes en mixjes, mmm.
Favoriet zijn toch wel de ice-cream floats van Tin. Ze zag ze overal op de menukaartjes in Frankrijk staan vorig jaar.
En besloot toen ze terug was een hele lekkere variant met vlierbloesemsiroop te maken:
Elderflower ice-cream floats.
Hééél lekker en ze zien er zó gezellig uit, je bent meteen in zomerse vakantiesferen.
Prima receptje voor een warme lentedag dus, eentje om te bewaren : )

Vlier valt dus duidelijk in de smaak bij ons. Met een vlierstruik die grenst aan onze achtertuin vond ik het hoog tijd
om nog eens wat lekkers van de vlierbloesem te maken.  Dit keer een warme traktatie: Vlierbloesem pannekoekjes op 2 manieren.
Natuurlijk wel het lekkerst met een koud Elderflower drankje ; )

Gelukkig zaten er nog wat mooie bloemschermen aan de struik.
Want om deze pannenkoeken te maken begin je natuurlijk met de zoektocht naar mooie bloeiende vlier.
Pluk wat mooie, schone bloesem en schud alvast de insectjes eruit.
Was de schermen liever niet.  Je wast dan heel veel stuifmeel weg en daar zit nu juist zoveel smaak aan.
Kies liever een schone plek om te plukken en geef beestjes en insecten even de tijd om eruit te kruipen
door de bloemschermen met hun steeltje naar beneden te leggen.
Help ze anders  even een handje door nog even wat te schudden.

De vlierbloesempannenkoekjes kan op 2 manieren maken.
Gewone ronde, platte pannenkoekjes of je bakt hele vlierbloesem schermen die je gedoopt hebt in je pannenkoekenbeslag.
Je kunt dan vervolgens het pannenkoekje zo van het steeltje af eten. Het is maar net wat je zelf makkelijker of lekkerder vind.

Voor beide manieren heb je dus een portie van je favoriete pannenkoeken of flensjes beslag nodig dus daar begin je mee.

1. Gewone vlierbloesem pannenkoeken:
Ris de bloemetjes van de vlierschermen en meng ze door je gewone pannenkoeken- of flensjesbeslag.
Voor een extra intense vlierbloesem smaak kan je evt. nog een scheutje vlierbloesemsiroop aan je beslag toevoegen.
Bak hier mooie pannenkoekjes van .
Je kan de bloemetjes er evt. ook pas instrooien als je het beslag al in de pan hebt.
Met omdraaien bestrooi je dan de andere kant ook met bloesem.
Eet ze lekker warm op, hier vonden we het lekker om er nog wat poedersuiker over te strooien.2. Vlierbloesem schermen pannenkoeken:
Neem een verse vlierbloesem scherm en doop deze in het beslag, leuk klusje voor the kids : )
Bak de schermen met beslag in een koekenpan met klontje boter langzaam bruin.
Doe dit niet op een te hoog vuur omdat het beslag wel even nodig heeft om te garen (je draait deze pannenkoekjes niet om)
Zodra de boven kant van het beslag ook gaar is kan je hem zo met steel en al uit de pan vissen.
Ook deze variant bestrooide wij met poedersuiker en we knabbelden ze op toen ze nog warm waren.Tip: eet alleen de bloesem met beslag de steeltjes zijn niet eetbaar, lekker met een koud elderflower drankje.
Mocht je nog wat bloesem overhouden zet hier dan een lekker kopje thee van.De boys vonden het grappig maar ook een beetje gek, pannenkoek met steeltjes en gaven de voorkeur aan de “gewone” vlierbloesem pannekoek. Ze maakten er een rolletje van met poedersuiker en aten dit lekker weg. Ik zelf had juist de voorkeur voor de pannenkoek van héle schermen. Ze zien er zo decoratief uit op tafel dat je wat betreft tafelstyling niks meer hoeft te doen en is het weer eens wat anders, leuk ook als je gasten krijgt en origineel voor de dag wilt komen ; )Heb je ook liefhebbers van pannenkoeken thuis probeer dan zeker deze vlierbloesem pannenkoekjes eens uit!
Wacht hier dan alleen niet te lang mee, want voordat je het weet zijn ze alweer uitgebloeid.

Eet smakelijk!

X Lee.