En jaaa het is weer lente! We beginnen deze lenteweek met een vaas vol lentebloeiers, die vind ik zo mooi!

Waarom deden we dit niet veel eerder, een bonte mix van allerlei bloemen in een vaas! De ‘nette’ boeketten zie je (gelukkig) niet veel meer, dat stijve gedoe vond ik nooit wat, waarom van zoiets moois, frivools en vrolijks als bloemen een stijf boeketje maken?

Regelmatig staat er zo’n frivole bos hier op tafel. De vaas niet altijd gevuld met heelveel bloemen, 3 extra mooie zijn ook al prachtig. Ik hou ervan om ze losjes in de vaas te zetten, maar ik mik ze er niet zomaar in, hoor! Er zijn een paar dingen waar ik op let die handig zijn om te weten over het samenstellen van zo’n boeket, mijn zus Lydia, de leukste bloemist van Nederland had ook nog leuke tips en ze koopt de prachtigste, origineelste bloemen in voor haar woonwinkel, dus ik ging natuurlijk naar haar winkel.

Voor je boeket koop je de allermooiste lentebloemen die je je kan veroorloven en bedenk ondertussen welke vaas je wilt vullen. Met een beetje schoonmaakazijn zorg je ervoor dat je glazen vaas heel mooi blinkt.

Voordat je begint met het boeket maak je de stelen schoon, verwijder te veel blad, helemaal in een glazen vaas vind ik het mooi dat je de stelen zonder blad hebt.  Is er wel meer blad zorg dan dat het blad niet in het water hangt. Snij de onderkant van de stelen schuin af. Vul de vaas minder als de helft met water. Niet alleen mooi, maar ook beter voor bloemen met behaarde stelen, zoals de papaver en gerbera. Het water ‘kruipt’ dan niet omhoog, zodat de bloem niet snel verwelkt.

links: Tuberosa | rechts: Nerine, franse Tulp, Tuberosa

Begin met 1 tak/bloem als basis, neem daarvoor een hogere of brede tak/bloem en ga daaromheen je boeket samenstellen. De eerste stelen hou ik eerst in mijn hand als ik tevreden ben met de basis doe ik het in de vaas en steek ik de rest van de bloemen erbij.

Zijn er bloemen bij met een dikke knop of opvallend grote bloem dan maak die wat korter en steek deze aan de buitenkant van het boeket. Maak hier en daar met een minder opvallende tak/bloem een herhaling, bijvoorbeeld hier de lange lichtroze Nerine.

Rechts: de grote spinallium en de lichtroze ranonkel zijn ingekort zodat de grote bloem mooi net over de rand van de vaas valt.

Even de bloemen die ik gebruikte op een rijtje:

  • 1 spinallium
  • 1 ranonkel
  • 2 papavers
  • 1 sandersonia, oranje klokjes
  • 2 franse tulpen
  • 1 tuberosa
  • 3 nerine bloemen
  • 2 takken van de tulpenboom
rechts: ranonkel, sandersonia oranje klokjes, papaver
links: franse tulp, erachter de lange tuberosa
rechts: tak van de tulpenboom

Wat fijn om zo de week te beginnen, met zo’n prachtige bos! Maken jullie ook weleens zo’n bonte mix? Koop vooral bloemen waar je happy van wordt en denk ook weer niet al te veel na over het samenstellen want voor je het weet is het weer zo’n stijf boeketje šŸ˜‰

links: De tulpentak ging heel snel open!

Elke dag ziet het boeket er weer anders uit. En na een koele nacht zijn soms de knoppen weer wat dicht. Prachtig.

Staat je boeket in een glazen vaas, verschoon het water dan als het troebel wordt en haal een verlepte tak eruit.

Zo heb je lang plezier van je bos!

Allemaal een hele fijne week en op naar de bloemenwinkel! X Tin