Afgelopen weekend stonden we vaak in de keuken. Het begon eigenlijk al met pannenkoeken dag op vrijdag.
Er werd een flinke stapel gebakken om mee naar school te nemen. ’s Avonds na de schoolvoetbal moest er natuurlijk ook nog worden gegeten dus ging er een pasta in de oven. En ja, op zaterdag na de sportwedstrijden hadden ze de smaak van de pannenkoeken te pakken en werd er opnieuw een stapel gebakken die ook zo weer op was.
Voor de avond maaltijd kookte ik nog rijst met curry. Ja we komen niks te kort hier ; )

Nu ik toch zo’n beetje al de hele dag in de in de keuken bezig was had ik eigenlijk ook wel zin om eens even wat anders te maken.
Iets wat ik zelfs nog nooit eerder gemaakt had maar al wel een tijdje op mijn to-make lijstje had staan.
Jullie kunnen het natuurlijk al raden bij het zien van de blog titel en de ingrediënten op de foto hieronder:
Ik ging voor het eerst zelf kaasjes maken!

Zelf kaas maken leek me al een tijdje leuk om uit te proberen. Maar ik dacht dat er alleen maar lastige recepten waren met ingrediënten en benodigdheden waar je moeilijk aan kan komen. Maar niks is minder waar.

Ik koos namelijk het makkelijkste recept wat ik kon vinden : )
Een recept voor een basiskaas waaraan je zelf ingrediënten kan toevoegen om steeds een andere smaak te krijgen.
Handig!

Ik ging aan de slag en besloot het basisrecept zowel met “gewone” biologische verse volle koemelk te maken maar ook met verse geitenmelk. Ik maakte dus uiteindelijk 2 kaasjes. 1 rond bloemenkaasje van de volle koemelk en 1 rolletje geitenkaas van de geitenmelk.

Van de 2 liter melk die ik per kaasje gebruik krijg je ongeveer een kaas van 200 gram.
Van de wei die je overhoudt kan je een cake, pannenkoekjes of andere voedzame dingen bakken.
Maar ik zat aan mijn bak max voor het weekend dus heb het eerlijk gezegd weggedaan. Hieronder het basisrecept!

Het basisrecept:
2 liter volle melk (koemelk of geitenmelk)
1 citroen.
Zout en peper

Eventueel verse kruiden of eetbare bloemen.

Benodigdheden:
2 grote pannen
vergiet
eventueel kaasdoek, passeer doek of schone theedoek
plastic folie

Bereiding
1) Doe de 2 liter melk naar keuze in een grote pan, en breng deze langzaam aan de kook.
Ondertussen pers je alvast de citroen uit.
Roer wel af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.

2) Zodra de melk kookt, haal je de pan van het vuur.
Het uitgeperste citroensap doe je zachtjes roerend, beetje bij beetje, bij de hete melk.
Hiervan gaat de melk schiften, de eiwitten en het vet scheiden zich van het vocht. De wrongel en de wei.

Zet onder het koken van de melk alvast een andere grote pan met vergiet klaar. en pers de citroen uit.

3) Zet de vergiet op de andere grote pan en giet alles er doorheen.
De wrongel blijft erin liggen, de wei loopt erdoorheen en loopt in de pan.
Het zuur van de citroensap verdwijnt met de wei aan de smaak van de kaas zal je het dus straks niet merken.
Je kan de wrongel wat doorroeren als er veel wei op blijft liggen.
Laat het ± 10 minuutjes hangen, dan kan het goed uitlekken. 

4) Breng de wrongel op smaak met zout en als je dat lekker vindt ook met peper.
Wil je een basiskaas met neutrale smaak dan is dit voldoenden.
Voor extra smaak kan je nu ook andere kruiden of specerijen toevoegen.

Wrongel met kruiden.

5)Vorm van de wrongel een bolletje met je handen. Knijp de overige wei eruit. Pas op het kan nog heet zijn!
Je kunt nu ook een stukje proeven, om te kijken of er nog meer zout of andere kruiden bij moeten.

6) Om een echt vrolijk lentekaasje te maken gebruik ik verse basilicum, tijm en eetbare bloemetjes.
Ik koos voor de vrolijke gekleurde gele afrikaantjes met een citrus achtige smaak. Om ze mooi strak om het kaasje heen te krijgen leg ik wat plastic folie in een schaaltje met daarin de kruiden en bloemen.

7)Het bolletje leg ik in het schaaltje en wikkel het folie strak om het kaasje heen.
Dan zet ik het kaasje in de koelkast. Deze ging er 24 uur in zodat het een stevig kaasje werd om te snijden.
Hoe eerder je de kaas uit de koeling haalt hoe zachter de kaas.

Zo ziet het bolletje kaas eruit als je het strak in de folie wikkelt met de kruiden en eetbare bloemen.

8) De kaas is dan klaar voor gebruik! Het is een zachte witte kaas.
Omdat ik geen stremsel in dit recept gebruik maar citroensap , is deze kaas 100 % vegetarisch.
Hoe langer je de kaas in de koelkast laat uitharden, des te beter je deze kan bewerken.

9)Serveer met andere lekkere kaasjes, een lekker drankje of gewoon met toast en eventueel nog wat honing.
Je kan de kaasjes ook gebruiken als onderdeel van een kaasplankje als nagerecht.
Neem hem dan wel als één van de eerste kaasjes, het is namelijk heel zacht van smaak.

Hier is ie dan het bloemige Lente kaasje…plaatje toch?!

*De andere variant het “rolletje geitenkaas” maakte ik van de geitenmelk op dezelfde manier als hierboven.
Ipv. een bolletje maakte ik bij stap 5 van de wrongel een rolletje door het strak in de folie te rollen.
Ik gebruikte ook andere kruiden. Zout, peper en komijn zaadjes en na ongeveer 5 uurtjes in de koelkast te hebben gelegen rolde ik hem door de fijn geknipte bieslook. Dit kaasje is dan iets zachter en ziet er dan uit zoals op de foto hieronder.

Dit rolletje geitenkaas ziet er toch ook heel “lente-achtig’ uit? De bieslook lijkt net op frisse grassprietjes ; )

Tip: als je geen zin hebt in “vieze” handen en de wrongel niet wil uitwringen met je handen, dan kan je ook een kaasdoek of passeer doek gebruiken. Zelfs een schone theedoek werkt.
Bij stap 3 leg je de doek dan in de vergiet voordat je alles erdoorheen giet.
Laat de wrongel dan met doek en al uitlekken en knijp de rest van de wei eruit door de doek stevig dicht te knijpen.
Even goed blijven door knijpen.

Voor een basiskaas kan je de wrongel dan met doek en al een een kom of bord duwen en met iets zwaars erop in de koelkast zetten. Voor een bloemenkaasje of geitenkaas rolletje ga je dan verder met stap 5 en haal je de wrongel uit de doek en wikkel je het met de kruiden en/of bloemen in de plastic folie.

Wat kan je nog meer met de kaas doen? Je kan de zelfgemaakte kaas ook bakken of te grillen als onderdeel van de maaltijd. Je kan dan het best een gewone basiskaas maken van volle biologische melk. En alleen even kruiden met zout en peper. Na 24 uur in de koelkast kan je hem dan in plakken of blokjes snijden en bakken of grillen (kan ook op de BBQ). Besprenkel dan voor het grillen bijvoorbeeld met olijf olie en gerookte paprika poeder of andere kruiden.
Ook lekker als blokjes in Indiase curry.

Mijn eerste poging om zelf kaas te maken is geslaagd !
Veel minder werk dan ik dacht en zo snel een mooi en lekker resultaat.
Ik vond zelf de geitenkaas erg lekker maar de mannen hier hadden de voorkeur voor het lentekaasje, zo zie je maar smaken verschillen ; )

Wij aten de kaasjes zondag als onderdeel van de maaltijd op platbrood en Sardijns perkament brood… dit is zo lekker knapperig!

Het Lentekaasje smaakt heerlijk op platbrood
Pergamena nera …steekt lekker af bij het geitenkaasje: )

We verkruimelenden ook wat kaas door ons kommetje kidneybonensoep, zo werd het een echte maaltijdsoep.
YUMMY en heerlijk met een fris citroen watertje erbij : )

Hebben jullie wel eens zelf kaas gemaakt? Zo niet, dan kan ik dit makkelijke recept aan bevelen.
Deze zelfgemaakte witte kaas of paneer kan nl. ook makkelijk worden ingevroren. Je snijdt dan de kaas in wat kleinere stukjes en doet een hoeveelheid voor later gebruik in zakjes en stopt deze in de vriezer. In de koelkast blijft de kaas enige dagen goed.

Voor op de borrelplank is de kaas vers het lekkerst maar vanuit de vriezer ook goed om mee te koken. Lekker om te bakken bij groenten als spinazie of doperwten of zoals ik al zei om te grillen bij rijstgerechten en/of op brood. Heel veelzijdig dus.

Misschien ook leuk om binnenkort met Pasen wat zelfgemaakte kaasjes op tafel te zetten…simpel maar wel erg lekker en feestelijk!

Fijne week maar weer,

liefs Lee.