De herfst is nu echt begonnen de kastanjes liggen voor het oprapen.
Timber nam handen vol mee naar huis, bij zijn school staan nl. een aantal grote kastanjebomen
We hoefden er dus niet eens het bos voor in . Hij had er zoveel, we konden er een hele mand mee vullen.
Toen de boys deze week onverwacht thuisschool hadden gingen we oa. aan de knutsel met deze kastanjes!

We maakten er samen een lange woonketting van.

Dit gaat heel eenvoudig. Eén maakt gaatjes in de kastanjes (mbv. bijv. een klein schroevendraaiertje) en de ander rijgt ze.

Wij gebruikten een leren koord (Sostrene Grene) en hadden door de stevigheid hiervan geen naald nodig bij het rijgen. En rijgen maar, voor je het weet heb je een hele lange ketting gemaakt. Twee lusjes aan de uiteinden knopen en je kastanje woonketting is klaar.

Ik had nog heel veel mooie droogbloemetjes liggen en vond het leuk de woonketting wat op te fleuren
door kleine bosjes droogbloemen tussen de kastanjes te hangen.

Gewoon een paar takjes bij elkaar binden en aan het leren koord vastmaken. Wij zijn blij met het resultaat ! Dit laatste is natuurlijk optioneel…je zou er ook voor kunnen kiezen wat kastanjes te verven.

Met metaaldraad door de kastanjes kan je er ook eenvoudig een vorm van buigen. Zoals bijv. een hartjes vorm, maar wij maakten er een minikransje van en bogen de kastanjes in een rondje.

We plukten twee eucalyptus takjes uit de tuin om er tussendoor te doen. Het werd een gezellig minikransje voor aan de kastdeur! Je kan hem natuurlijk zo groot maken als je wilt.
Zelfs een XL krans is mogelijk!

Een andere simpele dIY met de kastanjes is om ze te versieren zoals je dat ook wel met grote keien doet.

Wij haalden onze witte Edding stift weer eens tevoorschijn, hier versierden we ook al eens blaadjes mee.
Door de bruine kleur van de kastanjes zie je de witte stift heel goed! Stipjes streepjes sterretjes, alles kan!We maakten een heel schaaltje vol met versierde kastanjes ….en ja toch ook nog maar een paar mooie herfstblaadjes erbij.

De laatste herfst DIY is er eentje met wol in warme herfstkleurtjes. We maakten er een mini slingertje van.
We knipten een stuk katoenen knutsel koord af dit werd de basis van ons slingertje.

De werkwijze is heel simpel het komt er eigenlijk op neer dat je strengetjes wol van ongeveer dezelfde dikte en lengte afknipt en vastknoopt aan je basiskoord. Per vlaggetje drie strengetjes wol, voor een slinger met 5 vlaggetjes gebruik je dus 15 strengetjes wol in een kleur daar keuze.
Wij kozen twee warme kleurtjes uit de wolmand (Zeeman) , een warme beige en een brique kleurtje.

Een ansichtkaart van Sukha gebruikten we als hulpje om de wol omheen te wikkelen. Zo maak je gemakkelijk strengen wol van dezelfde lengte en door elke keer even vaak te wikkelen krijgen ze ook dezelfde dikte.

De wol die wij hadden uitgekozen was niet even dik om toch ongeveer dezelfde vlaggetjes te krijgen, wikkelden we de dikke beige wol tien keer om de kaart en de dunnere brique kleur 14 keer om de kaart. Vervolgens knippen we het onderaan door en hebben zo een mooie streng wol die we kunnen gaan vastknopen aan ons basiskoord.

Dat gaat heel gemakkelijk. Pak de streng draden in het midden beet en leg ze in een lus onder het basiskoord .
Leg de lus nu óver het koord neer en haal de lange uiteinden door de lus . Trek stevig aan.

Voor 1 vlaggetje knoop je drie strengen wol vast . Hou dan een tussenruimte van ongeveer 10/15 cm. aan net wat je mooi vindt en begin hier met het knopen van de drie volgende strengen wol. Als je alle 15 strengen hebt vastgeknoopt is je vlaggenlijntje al bijna klaar.

Je hoeft ze alleen nog maar te knippen in het gewenste model, bijvoorbeeld in een puntje.

Dit hoeft echt niet prefect te zijn maar strijk de strengen goed glad voordat je begint met knippen òf hang het lijntje alvast op om het knippen makkelijker te maken. Wij maakten een minislingertje maar heb je liever een groot formaat? Neem dan gewoon een langer basiskoord en knoop door totdat je de lengte hebt bereikt die je wilt!
Maar deze mini staat ook gezellig toch?

Met de herfstvakantie voor de deur en het echte herfstweer waarin we ons weer binnen gaan vermaken komen deze dia’s vast van pas! Met vorige week al de leuke geweitjes en de diy’s van vandaag erbij kunnen jullie vast wel even vooruit ; ) Knutsel vooral gezellig mee met de kids samen maak je de mooiste dingen!

Happy Monday
X Lee.