Laatst waren Tine en ik op bezoek bij een happy adresje die we binnenkort op de foto mogen zetten.
We kregen een rondleiding over het prachtige groene terrein met eco- lodges en de eigenaren gaven ons een zelf gekweekte pompoen uit de tuin mee! Binnenkort meer over dit happy adresje, in deze blog een receptje voor de pompoen die we meekregen want daar ‘moesten’ we natuurlijk wel wat lekkers mee maken ; )

Dit keer geen pompoencake of pumkin spice latte maar een heerlijke kruidige en iets pittige pompoen chutney. De chutney is heel lang houdbaar is als je hem in uitgekookte potjes bewaard. Een lekker kruidig herfst receptje waar je dus lang van kan genieten zelfs tot na de herfst want hij is minstens drie maanden tot een jaar houdbaar. Je kan er van alles aan toevoegen, het komt niet zo nauw met dit receptje.
Als je de kruiden gebruikt die je lekker vindt en de azijn en suiker niet vergeet want die zorgen voor de conservering dan komt het al snel goed met de smaak van je chutney. Wij maakten hem lekker kruidig en gaven er een lekkere twist aan met wat geraspte kokos. Deze pompoen chutney is zowel warm als koud erg lekker!

Nog even een korte uitleg over chutney, mochten jullie nog niet weten wat dit is ; )
Chutney
is een mix van fruit en/of groenten die gekookt worden met azijn en suiker en is dus zoet/zuur. De chutney wordt op smaak gebracht met allerlei kruiden. Het is eigenlijk een typisch Indiaas gerecht maar over de hele wereld wordt het gemaakt en gegeten in heel veel varianten. Van tomaten en uien chutney tot mango of vijgen sinaasappel chutney.
De naam is afgeleid van het Hindoestaanse chatni, wat ‘sterke kruiden’ betekent. Er zijn eindeloze variaties mogelijk door verschillende soorten azijn en kruiden te gebruiken.

rode uien en knoflookbolletjes zijn echte smaakmakers in deze chutney

Dit ging er in onze chutney:
pompoen ruim een kilo. Wij gebruikten de pompoen die we kregen en nog een kleintje erbij.
2 grote appels geschild in blokjes zorgen voor een lekker zoetje
2 grote rode uien gesnipperd
2 teentjes knoflook (geperst of fijn gesneden)
3 cm. gember rasp of in kleine stukjes gesneden
275 gram ruwe rietsuiker
3 eetlepels kokosrasp

Ook ging er een half flesje troebele appelazijn (± 375 ml) dit kan je eventueel vervangen door andere azijn. Maar is wel noodzakelijk om toe te voegen voor de houdbaarheid en smaak.

Wij haalden voor dit recept bijna al onze kruiden uit het kruidenlaatje, de chutney doet zijn naam dus eer aan ; )
Laat gerust weg wat je niet in huis hebt of niet lekker vindt of voeg andere kruiden naar smaak toe , zoals gezegd : dit kom niet zo nauw.
gemalen mosterdzaad
kurkumapoeder
kruidnagelpoeder
gemalen komijnzaad of djinten
gemalen korianderzaad
kerriepoeder
parikapoeder
kaneelpoeder

(van bovenstaande kruiden gebruikten we ongeveer 1 theelepel en van de kerrie, kurkuma en kaneel iets meer, zout en gemalen peper naar smaak)

Tip: de pompoen hoef je niet te schillen, het kan met schil en al in blokjes worden gesneden. De schil wordt door het koken net zo zacht als de binnenkant en de vitamines die in de schil zitten blijven zo behouden. Natuurlijk wel even de pitten en draden verwijderen ; )

Bereiding:
Verwarm een pan op het vuur en fruit hierin de ui aan met een klein beetje olijfolie.
Als de ui wat glazig is voeg je de knoflook en de appel toe, ook de gember kan er dan bij. Laat dit zo’n vijf minuutjes al roerend opstaan en dan kunnen de kruiden en pompoen erbij. Roerbak dit een paar minuten op een middelhoog vuur. Het gaat nu heerlijk kruidig ruiken in de keuken ; )

Strooi er tot slot de suiker over en verwarm deze nog even mee, giet er dan de appelazijn over.
Wij gaven onze chutney een exotisch tintje door er nog wat eetlepels geraspte kokos door te roeren. (dit is optioneel)
Breng dit mengsel aan de kook en zet het vuur dan zacht, laat het zo ongeveer 45 minuutjes pruttelen.
De chutney zal wat indikken en wat stroperig worden.

Laat de boel niet verbranden, roer steeds goed door op zacht vuur en voeg eventueel een paar eetlepels water toe.
Proef de chutney en voeg dan als dit nodig is nog wat zout of versgemalen peper toe.
Je chutney is klaar serveer direct of bewaar in pot!

Bewaren
Om de chutney te bewaren heb je brandschone potten nodig met een goed afsluitbaar deksel. Door ze tien minuutjes uit te koken in een pan met water.
Met deze hoeveelheid aan chutney kan je heel veel kleine (weck)potjes vullen. Maar wij gebruikten 1 hele grote van een liter en 1 kleinere weckpot van een halve liter de IKEA. De kleinste potjes spaar ik nl. nog op voor een leuk diy projectje ; )

Mocht je wel veel kleine potjes in een keer willen schoonmaken en steriliseren, kun je ook de afwasmachine gebruiken. Je afwasmachine moet natuurlijk schoon zijn en de deksels haal je van de potjes. Zet dan de potjes en deksels in de afwasmachine en kies het heetste programma, inclusief drogen. Gebruik alleen afwasmiddel als de potten vies zijn. Rubberen ringen van weckpotten maak je apart schoon. Dan zijn ze na het drogen klaar voor gebruik!

Vul je brandschone potten met de nog hete chutney, vul zo zo hoog mogelijk en sluit de pot met het deksel.
Keer dan de pot om en laat 5 minuutjes staan en draai ze dan weer terug.
Laat de potten afkoelen en berg ze op..

Warm en koud erg lekker!
Wij probeerden deze chutney warm bij een simpele witte rijst. We maakten de chutney nog wat romIger met wat kokoscrème en strooiden er ook nog wat extra geraspte kokos over. Yummy!!!

Koud hebben we deze chutney natuurlijk ook even geprobeerd. Een schepje op de kaas bij een lekker drankje en op een warm broodje was deze pompoen chutney ook heerlijk.

We hebben nog best wat over dus kunnen binnenkort weer genieten van deze kruidige pompoen chutney.

Mocht je deze pompoen chutney ook willen maken? Dan zou ik voor meerdere kleine potjes gaan.
Achteraf vond ik het nl. een beetje jammer dat ik één zo’n grote pot vol had gemaakt omdat ik de kleine potjes spaar.
Had het nl. heel leuk gevonden om iemand een potje pompoen chutney kado te doen!!!

Happy Monday!

Liefs lee.