Sint is weer in het land!! Hoewel er dit jaar geen intocht was hier in Amersfoort, hebben we heerlijk genoten van een weekend die in het teken stond van de Sint. Gezellig samen aan de slag om te kunnen genieten… want wie zoet is krijgt lekkers toch?!
De heren zijn hier niet zo dol op borstplaat en marsepein maar zijn meer van de chocoladeletters en pepernootjes.
We maakten daarom een sinter fudgehart met heel véél chocolade en strooigoed en ook nog gevulde appeltjes met een heerlijke crumble van kruidnootjes. En dat was lekkerrrr!!!
Deze Sint receptjes zijn geschikt om gezellig samen te maken en natuurlijk om samen op te snoepen ; )

Sinter fudge hart:

Ingrediënten:
1 blikje gezoete gecondenseerde melk
400 gram chocolade naar keuze ( wij gebruikten extra puur de smaak wordt nog anders door de gecondenseerde melk)
± 250 gram kruidnoten en/of strooigoed naar keuze. (bijv.chocolade en/of gekleurde pepernoten, kruidnootjes, schuimpjes, tummies enz.)

Bereiden:
Bekleed een siliconen hartvorm (oa. Blokker) met plasticfolie. (Heb je geen hartvorm dan kan je ook een brownie vorm of lage ovenschaal gebruiken)
Verwarm de gecondenseerde melk op laag vuur in een pannetje en breek de repen chocolade ondertussen in stukjes.
Laat de chocoladestukjes smelten in de warme melk.
Blijf steeds goed roeren zodat het niet gaat aanbranden.
Hak dan de pepernoten en schuimpjes grof maar houd er wel genoeg achter om straks bovenop het fudgehart te leggen.
Neem het pannetje van het vuur en spatel de gehakte pepernoten en schuimpjes door het chocolademengsel.

Doe dit het mengsel in hartvorm (of brownie vorm net wat je gebruikt) en strijk een beetje glad met de spatel.
En dan nu misschien wel het leukste werkje : druk en versier de achtergehouden pepernootjes en het strooigoed bovenop het fudgehart.

Natuurlijk af en toe al even stiekum snoepen ; )

Klaar met versieren?
Zet de Sinterklaasfudge dan minstens een uur in de koelkast om op te stijven voor je hem in blokjes snijd en oppeuzelt!
Heerlijk met een grote mok thee weten wij uit ervaring : )

Tip: kies voor kleinere vormpjes en laat ieder kind zijn eigen sinterfudge versieren.
Laat de fudge wat afkoelen voordat je chocolade versiering erin drukt, dit smelt anders weg.
Wij hadden dit met onze choco pretzels, zie je hem wegsmelten de prtzel links boven in het hart?

Dan het volgende receptje :

Gevulde appeltjes met een crumble van kruidnootjes

Ingrediënten:
6 appels bijv. Pink lady
citroensap van een halve citroen(mag ook uit een flesje zijn)
2/3 eetlepels donkere basterdsuiker (evt. te vervangen door kristalsuiker)
2 theelepels kaneel
2 theelepels koek/speculaaskruiden

Voor de crumble:
150 g kruidnoten
75 gram boter
75 g bloem
snufje zout

Snij de kapjes van de appel en bewaar deze.
Hol dan de 6 appels uit (bijv. met een meloenbolltjes uitsteker) en verwijder het klokhuis.
Gooi de verwijderde appel niet weg want dat gebruiken we als vulling!
Het klokhuis mag natuurlijk wel weg ; )

Maak de appelstukjes evt wat kleiner en meng het citroensap, 2/3eetlepels bruine basterdsuiker, de kaneel en de koek/speculaaskruiden.
Roer het mengsel goed door en vul de uitgeholde appels ermee.

Zet de gevulde appeltjes alvast op een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
De kapjes van de appel mogen ernaast liggen.

We gaan nu aan de slag met de crumble!
Snijd de boter in blokjes en hak de kruidnoten grof, ( je kan ze ook in een plastic zak doen en ze kapotslaan met een deegroller, leuk klusje voor de kids)
Meng dan de boter, bloem en de snuf zout en als laatste de kruidnootjes erdoor.

Verdeel de kruidnoten crumble over de appel en bak de appeltjes in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. (Mocht je wat crumble over hebben dan leg je dat er gewoon bij op de bakplaat.)

Als de appeltjes uit de oven komen zien ze er misschien een beetje verschrompeld uit maar dit doet niet aan de smaak af . geloof me ze zijn overheerlijk!!

Zet de appelkapjes er bovenop of serveer samen met de overgebleven extra crumble erbij, dit komt ècht wel op!!

Wij maakten extra zoete appeltjes met wat toffee karamel topping…èn een aantal van ons met een bolletje vanille ijs! Ik verklap niet wie…
Zó lekker bij de koffie of als dessert, jij mag kiezen.

Tip: je kan deze crumble ook in een ovenschaal maken ipv. uitgeholde appels. Snij de 6 appels dan gewoon in stukjes en verdeel ze over de ovenschaal. Meng de specerijen erdoor en maak de crumble volgens het recept en verdeel over de appelstukjes. Bak af in de oven in ± 25-30 minuutjes.

Ik blijf dit toch een gezellige tijd vinden ook al zijn m’n boys al groter….we vieren nog steeds Sinterklaas!
Jullie dan? Nu in ieder geval vast genoten van deze happy sint receptjes.
Gaan jullie ook samen aan de slag?

Happy Monday!

X Lee.