Deze warmtekussentjes maakte ik twee jaar terug voor de DIY rubriek van Terdege. Heb ze nog steeds en vond het wel een toepasselijke DIY voor vandaag met het winterse weer! Hier in Amersfoort al flink wat sneeuwbuien.

Het leuke is dat je deze warmtekussentjes heel eenvoudig maakt van spulletjes die je vaak wel in huis hebt . Namelijk een (oude) sok of kniekous en ongekookte rijst. Zo kun je snel genieten van een lekker warm kussentje.

Hieronder de werkbeschrijving en gebruiksaanwijzing.

Benodigdheden

  • Sok of kniekous van katoen of wol.
  • Grote pot, bijv. een Mason Jar en houten pollepel.
  • Rijst. Het liefst met een beetje ronde korrel. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je sok is. Reken op twee kilo voor een lange kniekous en een kilo of minder voor een kleine sok. Optioneel: etherische olie naar keuze die je op de rijst druppelt voor extra geur.

Stappenplan

Stap 1: Zoek een sok uit. Deze hoeft niet nieuw te zijn maar er mogen geen gaten in zitten. Een werksok, wandelsok of kniekous zijn erg geschikt.
Katoen of wollen sokken kunnen goed in de magnetron.

Stap 2: Vul de Mason Jar met rijst. Voeg evt. een paar druppels etherische olie aan de ongekookte rijst toe en roer dit goed door met de pollepel.

Stap 3: Plaats vervolgens de opening van de sok over de glazen pot, keer de pot om en vul de sok met de rijst. Zorg ervoor dat de sok gelijkmatig wordt gevuld. Herhaal deze stappen totdat de sok grotendeels vol is. Er moet wel genoeg ruimte overblijven om de sok flexibel te houden en om hem dicht te knopen .

Stap 4: Zodra de sok vol is, knoop je het open uiteinde stevig vast zodat er geen rijst uit kan. Dit kan op twee manieren. Afsluiten met een touwtje of lint. Òf leg gewoon een knoop in de de sok. Dicht naaien kan natuurlijk ook. Voordeel van knopen is dat je de sok na verloop van tijd kunt wassen. De rijst kunt verversen of nog wat etherische olie kan toevoegen.

Stap 5: Je kunt zo verschillende maten warmtekussentjes maken. Lange voor in de nek of voor bij de voeten, kleinere voor op de buik of voor de kinderen. Voor elk gezinslid één. Ook leuk om kado te geven. Maak er dan een handige gebruiksaanwijzing bij. Of print de gebruiksaanwijzing hieronder uit.

Gebruiksaanwijzing warmtekussentje

Voor de zekerheid ook nog even een uitgetypte versie ; )

Magnetron:

Verwarm het kussentje ongeveer 1,5 minuut op 650 watt. Nog niet warm genoeg? Dan kun je de tijd verlengen.
Tip: Tussendoor even omdraaien. Als veiligheidsmaatregel kun je een kopje water naast de sok plaatsen.

Oven:

Zet de oven op 60 graden en laat hierin het warmtekussentje 5 minuten opwarmen. Tip: Leg het kussentje in de oven net nadat je iets gebakken hebt en de oven nog aan het afkoelen is. Zo kost het je geen extra energie!

Overig:

Je kunt het kussentje ook op de centrale verwarming leggen.
Of op een pan met kokend water een deksel leggen met de holle kant naar boven. Daarop leg je dan het kussentje. Zo wordt het wel warm maar blijft de sok toch droog.

Tip: Maak de sok wel af en toe even vochtig met een plantenspuit zodat de rijst niet uitdroogt. Als koud kompres leg je het kussentje even in de vriezer, ook fijn bij hoofdpijn, kiespijn of op blauwe plekken. Leg hem dan niet recht in de vriezer maar een beetje rond.

Lekker hoor zo’n kussentje! Ook om even te ontspannen met een warmtekussentje in je nek en bij pijnlijke spieren. Of leg er eentje in je bed bij koude voeten….happy diy!

x Lee.