Opstaan met de zon is toch wel fijn op zo’n gekke maandag. We hopen dat jullie als lezers gezond en wel zijn. Misschien is het fijn om samen met de kinderen een thuisprojectje te doen nu iedereen thuis is.

zaaien in eierschalen

Als het lente wordt denken wij niet alleen aan zonnestralen en blote voeten, maar ook aan knapperige groentjes! Een broodje kaas met radijsjes of een eitje met tuinkers, Mmm. En het allerleukst als die uit ons eigen bloempotje komen..

Afgelopen weken werden alle eierschalen bewaard, want eierschalen zijn de ideale kweek- en voorzaaipotjes! Ik heb gelezen dat de eierenschalen boordevol voeding zitten, dus dat is voor die jonge plantjes natuurlijk om vrolijk van te worden en mooi groen en lekker knapperig.

Sla, rucola, radijs, eetbare bloemetjes zoals komkommerkruid, en weer cherrytomaatjes staan dit jaar op de planning. Voor het grootse, meteen effect, koos ik ook voor microgroente. Die heb je echt in allerlei soorten: boerenkool, gemengde sla, prei. En niet te vergeten TUINKERS.

Tuinkers moet erbij vind ik. Binnen 5 dagen kan je die al oogsten. Dan duurt het wachten iets minder lang 😉 voor de kinderen!

En van de week ben ik begonnen met zaaien!

Mocht je geen zaad in huis hebben en je wil het toch doen deze weken dan kan je eventueel ook online bestellen. En anders beginnen jullie eerst met het verzamelen van lege eierschalen.

zaaien in eierschalen

Voorzaaien, wat heb je nodig:

  • Doorzichtige eierdozen van gerecycled plastic
  • Lege eierschalen
  • Zaadjes
  • Zaai-en stekgrond
  • houten steeketiketten

Vul de eierschalen met de zaai- en stekgrond en maak vochtig. Druk de zaadjes erin en bestrooi met een dun laagje aarde. Bevochtig met een plantenspuit, want met gieter of kraan kan het zijn dat het snel te veel wordt. Het handige nu is dus dat ze in de gerecyclede plastic doosjes staan, in karton zouden de dozen meteen doorweekt zijn.

Steek ook meteen een steeketiket in de grond of plak die op het eierdoosje. Ik heb me al eens vergist. Denk je dat er wortels opkomen is het toch rucola!
de tuinkers komt omhoog al na een dag of twee
zaaien in eierschalen

Weer een voordeel van de doorzichtige doosjes, als je de deksel dicht doet heb je meteen een warm licht kasje. Zet de doosjes op een licht plekje.

De tuinkers in een eierdopje, snoezig 😉
 

Nu je toch meteen aan de slag kan met de tuinkers, is het heerlijk om er een olie van te maken. In de vijzel! Net zolang vijzelen totdat je ziet dat de kleine plantjes groen afgeven. En dan doe je er druivenpitolie bij.

Zou je er olijfolie bij doen dan proef je haast de tuinkers niet meer omdat olijfolie veel sterker van smaak is.

tuinkersolie
Heerlijk om een eitje in te bakken! Of je broodje in te dippen.

Dit leek ons een leuk projectje om even te delen!

Liefs van ons!