Wij houden van bloemen! Ja, zèlfs als ze van papier zijn!
Super leuk om zelf te maken. De eerste papieren bloemen waren de Dahlia’s een aantal jaren geleden voor een DIY voor Terdege magazine. Daarna maakten we nog een mooie papieren bloemenkrans voor een workshop die helaas niet door kon gaan ivm corona .
Vorige zomer maakten we weer bloemen, dit keer van cupcakevormpjes voor een productie voor Terdege ( summer tea)

Afgelopen weken maakte ik weer nieuwe bloemen van geverfde koffiefilters voor een Kits DIY in juni en deze week waren de xxl bloemen van crêpepapier aan de beurt!
Met moederdag voor de deur leek me deze laatste een leuke DIY om met jullie te delen, want welke mama houdt nou niet van mooie bloemen?

Voor het maken van een xxl papieren bloem heb je niet eens heel veel nodig,waarschijnlijk heb je alles wel in huis. Snel aan de slag dus!

Benodigdheden:

Verschillende kleuren crêpepapier .Italiaans crêpe papier geeft het mooiste resultaat maar ik gebruikte die van de Action (6 rollen voor 0,99 euro). Je gebruikt ± 1 rol voor een 45 cm bloem.
Schaar
lijmpistool + lijmsticks
papieren bordjes 

Stappenplan voor het maken van een xxl papieren bloem (± 45 cm )

Stap 1: Rol een deel van het (Italiaanse( crêpepapier uit en knip een verticale strook af (knip met de nerf mee)
Knip zo breed als dat je wilt dat de buitenste bloembladen zijn. De mijne is ongeveer 19/20 cm breed. Vouw de strook dubbel, tegen de draad in.

Stap 2: Knip nu een bloem bladvorm uit met de vouw aan de onderkant. Je kunt elke gewenste bloemblad vorm kiezen. Rond van boven of meer puntig. Zo kan je elke bloem anders maken. Ik koos voor afgeronde bloemblaadjes lang niet allemaal gelijk maar dat maakt het juist mooi vind ik.

Stap 3: Plooi nu bij de vouw, knijp gewoon het crêpepapier naar elkaar toe. Laat de plooi los, voeg een beetje warme lijm toe, en maak de plooi er weer opnieuw in. Houd hem stevig vast totdat de lijm hard wordt.

Stap 4: Vorm het bloemblad met je vingers in de gewenste (kom)vorm en maak in totaal 8-10 van deze bloemblaadjes (herhaal dus stap 1t/m 3)
Als je helemaal rond het bord kan gaan dan heb je er genoeg. Ik had er 9 nodig, bij puntige kleinere blaadjes misschien 10 en bij grote ronde bloemblaadjes waarschijnlijk 8.

Stap 5: Lijm de bloembladen één voor één op het papieren bord, een paar centimeter vanaf de rand. Lijm de achterkant van het bloemblad op het bord en houd het op zijn plaats totdat het hard wordt.
Het volgende bloemblad laat je een beetje overlappen. Ga verder en plak helemaal rond het bord.

Stap 6: Maak nu 6-8 van hetzelfde type bloemblaadjes, maar in een iets kleinere maat, ongeveer 13/14 cm breed, 17/18 cm lang. Vouw de uiteinden van de bloembladen naar boven voordat je ze op het bord vast lijmt.
Dit zal ze helpen om rechtop te staan. Lijm deze bloemblaadjes ook in een cirkel op het bord, net binnen de ring met de buitenste bloembladen.

Stap 7: Knip dan een een rechthoek uit van ± 15 x 30 cm. in een andere kleur crêpepapier. Vouw in de lengte dubbel.
Vouw vervolgens dubbel tegen de nerf in. Knip met de vouw aan de onderkant een langwerpige bloem bladvorm uit. Vouw uit en je hebt 4 keer een bloemblad met twee uiteinden.
Knijp de middelpunten van beide zijden samen en lijm vast binnen de ring van de vorige bloemblaadjes. Maak er zo nog 4 bij .

Stap 8: Lijm deze kleine bloembladen rond de binnenste cirkel van de bloem. Dit mag gewoon kris kras zijn, zodat de bloem mooi is opgevuld en alleen in het midden,het hart van de bloem nog ruimte vrij is voor de stampers.

Ik vond ineens nog een half rolletje lila en besloot daar nog wat blaadjes van toe te voegen. Je ziet : het komt dus niet zo nou . Kijk vooral naar wat jij mooi vindt!

Stap 9: Om de binnenste stampers te maken, knip je een lange strook crêpepapier uit in een kleur naar keuze. Dit zou ongeveer 10 x 50 cm of zo moeten zijn. Vouw met de nerf mee tot een kleine rechthoek.
Knip in tot ongeveer 2/3, maak smalle strookjes van ongeveer 3 mm. breed. Vouw na het knippen uit en rol de strook met stampers op, waarbij je het uiteinde vastplakt met lijm.

Ruw het een beetje op om het een beetje rommelig te maken, knip de overtollige lengte van de stengel af en lijm deze in het midden van de bloem.

Om meeldraden te maken dip je hem eerst nog in de lijm en vervolgens in de kerrie of chilipoeder. Laat goed drogen voordat je ze in het midden van de bloem vastplakt.

Stap 10: Als je ervoor kiest om de bloem op te hangen om een bloemenmuur te maken dan kun je achter het papieren bord een ​​zelfklevend ophanghaakje voor schildersdoek plakken.
( je kan ze ook met dubbelzijdig tape aan de muur bevestigen) anders is stap 10 niet nodig en is je mooie xxl crêpepapier bloem is klaar!

De papieren bloemen staan mooi op een schaal of een bord.

Het leuke van zelf maken is dat je de kleuren ook zelf bepaald. Ga je voor mooie pastelletjes, knal kleuren of helemaal wit?

De lichtschaaltjes van klei op de foto’s hieronder maakten we al eerder en zijn natuurlijk ook leuk om voor moederdag te maken!

Onze witte wanden fleuren helemaal op met deze xxl bloemen ; )

Ze staan zo feestelijk!

Maken jullie ook een happy flower voor je mams? Deel vooral het resultaat op insta, vinden we leuk; )

Happy monday!

X Lee.