Wij hebben de smaak te pakken met natuurlijke verf. Dit keer kleurden we niet onze eitjes in een vrolijke lentekleur maar kregen onze servetten een zonnig kleurtje ! We gebruikten hiervoor kurkuma uit ons kruidenlaatje.
Terwijl de servetten droog wapperden aan ons waslijntje, flansten wij nog mooi een paar servetringen/eierdopjes in elkaar. Zo gemaakt van wat lege wc rolletjes, touw en lijm. Wij werden wel vrolijk van dat zonnige geel op tafel!!

Het verven met kurkuma werkt het beste op katoen of linnen textiel.
Wij gebruikten onze katoenen servetten met vlekjes die er niet meer met de was zijn uit gegaan.

Textiel verven met kurkuma
Stap 1.

Bereid je textiel voor door het te wassen en te drogen.Dit is om vuil en chemicaliën te verwijderen die de opname van de kurkuma kunnen verstoren. ⁠ ⠀⁠⠀
Stap 2.
Maak een fixeerbadje. Giet in een grote pan 250 ml azijn en 1 liter water en breng dit aan de kook. Laat de temperatuur van het fixeerbadje wat afkoelen en voeg daarna je textiel toe. Laat het hier een uurtje in staan. ⁠En wring uit.⠀
Stap 3.
Kurkuma verf: maak een pasta van 3 eetlepels kurkuma en 2 eetlepels azijn. Vul een grote pan met een een paar liter water en voeg de kurkumapasta toe. Laat dit mengsel een uurtje koken. Zodra het een diepgele kleur heeft, laat je het op kamertemperatuur komen. ⁠⠀
Stap 4.⁠
Dompel het textiel volledig onder in de kurkumaverf. ⁠ ⠀Laat het in ieder geval een uurtje in de verf liggen om in te trekken. Hoe langer je het laat intrekken, hoe dieper en donkerder de kleur zal worden.
Roer af en toe goed. 
Stap 5.
Haal het textiel uit het kurkuma badje en knijp er voorzichtig in om de overtollige kleurstof te verwijderen. Spoel het textiel uit. ⁠⠀
Stap 6.
Als dat klaar is kun je je stof verder uitspoelen in de wasmachine op een kort, koud programma (max. 30°C) gebruik hierbij maar een klein beetje wasmiddel.
Stap 7.
Laat je textiel lekker in het zonnetje drogen, daarna is het klaar voor gebruik.

Tijdens het drogen van de servetten maakten wij deze servetringen/eierdopjes.

Dit heb je nodig:
Rol Touw
Lege wc-rolletjes
Lijm
Schaar

Zo maak je het:
Stap 1.
Knip de lege wc-rolletjes op maat. Wij knippen ze wat breder ( 4 cm.) voor een stoere look en maakten er 4.
Stap 2.
Smeer de ringen één voor één in met lijm (wij gebruikten de spraylijm van Action) en wikkel ze in met touw.
Stap 3.
Wanneer je helemaal rond bent en je geen wc rol meer ziet knip je het touw van de rol af en lijm je het uiteinde goed vast.
Zet er evt. een knijper op tijdens het drogen.
na het drogen is je servetring/eierdop klaar voor gebruik!

Wij vonden het leuk om een nog een klein stukje touw om de ring te knopen met een klein bloesemtakje eraan.
Je kan hier natuurlijk elk bloemetje of droogbloemen voor gebruiken. Door af te wisselen kan je er steeds een andere tafelstyling mee maken.

Ook leuk met een eitje erin!

Het naturel touw past overal bij!

Het gele kurkuma badje heeft de servetten een mooie zonnige geel tint gegeven.

Wij zien de vlekjes niet meer, tijd om de tafel te dekken : )

De servetten rol je een beetje op en schuif je dan zo door de ring. Een vrolijke boel toch?! Wij gaan er een paar bijmaken. Nog genoeg lege wc rollen hier ; )

En gaan jullie ook verven? Ipv. servetten kun je natuurlijk ook een tafelkleed, wit laken of T -Shirt verven. En vergeet natuurlijk de eitjes niet!

Hier nog even de link   naar de blauwe en deze stuurt je door naar de andere kleurtjes.

Happy monday!

X Lee.