Ohhh wij zijn gek op pom-poms!
Zo leuk die vrolijk gekleurde balletjes aan je rieten strandtas of aan een kussen : )
En sinds we zo’n handig apparaatje hebben maken we ze ook nog eens super snel en worden ze mooi vol….ja zèlfs de jongste heren hier maken in no-time een pom-pom.

…en ja ook hebben we een voorliefde voor tassels. Zo maakten we eerder al tassel
boekenleggers voor vaderdag en tassel paperclips.Nu leek het ons leuk om deze twee eens te combineren.
Bij terugkomst van onze vakantie uit Frankrijk haalde ik onze kerstversiering van de wand (een heel assortiment kerststerren) dit stond ineens wel héél erg kaal en werd meteen een mooie plek om een nieuwe DIY op los te laten.
Het idee voor een pom-tassel wandhanger was ontstaan : )

Om deze DIY te maken heb je nodig:
Een stok.  (een oude gordijnroede, bezemsteel of hobbystokje ± 95 cm.)
Koord of touw om je wandhanger aan op te hangen.
Wol
Kartonnen kaartje om tassels te maken
Pom-pom maker. (of maak poms op je eigen manier m.b.v. kartonnen kaartje of vork)
Stevig garen of macramé touw om de poms en tassels aan te rijgen
Evt. 5 houten kralen.

De eerste stap voor de wandhanger was het zoeken naar een geschikte stok om de poms en tassels aan op te hangen. Ik vond nog een houten gordijnroede die we over hadden en besloot deze eerst te “bewerken”.  ( je kan ook een bezemsteel of iets dergelijks nemen).
Er werd een stukje afgezaagd door mijn zoon (zijn hobby ; ) zodat we een stok van ± 95 cm. overhielden en ik maakte er een soort hoesje omheen door te punniken.Ter verduidelijking punnik klosjes zijn verkrijgbaar bij (hobbywinkels in verschillende diktes:
4 haakjes, 6 haakjes, 8 haakjes. Hoe meer haakjes, hoe dikker de streng. Bij het punniken (of klosje breien), maak je van een een draad een holle streng met behulp van een punnikklosje en een haaknaald. Deze holle streng kan je dus “opvullen” met touw, ijzerdraad of zoals in ons geval met een houten stok.

Onze gordijn roede was best dik dus ik moest een wat bredere streng hebben. We gebruikten daarom de punnikklos met 6 haakjes van de Action en punnikten een streng van ongeveer 95 cm, de afmeting van onze stok.  (Je kan evt. gewoon passen met klos en al) Is je streng lang genoeg? Knip dan de draad af van je bol wol en zorg dat deze lang genoeg is om af te hechten. Haal de draad door een naald, steek de naald door de lusjes op het klosje (van onder naar  boven) en trek de draad door de lusjes. Als je de draad door alle lusjes hebt getrokken kun je de lusjes van de krammetjes halen maar wacht nog even met het aantrekken van de draad totdat je hoesje om de stok zit.

Stap 2. Schuif je streng om de stok en trek de afhechtdraad aan zodat je streng mooi aansluit om de stok. Steek er nog even een aantal keer met je naald door om extra stevig af te werken.
Klaar is je stok met hoes! Geen zin om te punniken ?!…dan kan je deze stap ook overslaan!!

Stap 3. Om hem straks te kunnen ophangen bevestig je een koord/touw . Wij hadden nog een wit leren koord van Søstrene Grene liggen die we aan beide zijden om de stok draaide en vastknoopte.

Stap 4. Toen was het tijd om de pom-poms en tassels te maken.
We maakten poms van verschillende maten.
Poms maakten we m.b.v. een pom apparaatje.
Eerst omwikkelen we de halve maantjes met wol daarna klikken we op elkaar en knippen ze open en knopen hem in het midden stevig vast…voilà!De tassels maakten we m.b.v. een kaartje.
Als eerste wikkelen we wol om het  kartonnen kaartje.
De tassel wordt ongeveer zo groot als de afmeting van je kaartje.
Kijk even goed naar de foto’s voor de werkwijze.
Haal er een draad door en knoop stevig vast.
Schuif van je kaartje en wind er nog een dubbel stukje wol om. Knoop weer stevig vast, nu krijg je de typische tassel look.Knip de wol aan de onderkant door…en klaar!!Stap 5. Uiteindelijk maakten wij 5 losse hangers om aan onze stok vast te knopen. (afhankelijk van de breedte van je stok)
M.b.v. een dikke naald rijgen we de poms aan het macramé draad . Onderaan elke hanger nog een kraal en een tassel.
Per hanger 4/5 poms 1 tassel en 1 kraal.In totaal dus 21 poms, 5 tassels en 5 houten kralen.(Søstrene grene) verdeeld over 5 hangers.
Wij vonden het leuk om hangers in verschillenden lengtes aan onze wandhanger te knopen maar je kan ze natuurlijk ook allemaal dezelfde lengte geven.De poms en tassels maakten we van wol die we nog hadden liggen van de zeeman en kruidvat. Een lichte basis met wat kleurtjes. Meestal ga ik voor wit of vergrijsde kleuren.
Dit keer had ik zin om wat meer kleur te gebruiken en door simpelweg af en toe een gekleurd draadje om mijn pom maker te wikkelen werden het mooi gemêleerde poms.Wij zijn happy met het resultaat!Deze pom-tassel wandhanger is best groot en een echte eye-catcher in je interieur.
Maar je kan natuurlijk zelf de breedte en lengte van je wandhanger bepalen en ook de kleur en grootte van je poms en tassels, dat is nou net het leuke van DIY’s : )

Zo kan je zelf de ideale pom-tassel wandhanger maken om die kale plek aan jou muur op te vullen,

Veel succes en happy pom-pommin!!

X Lee.