Koude dagen waren het en ja, er lag zelfs sneeuw…Het winterse weer van afgelopen week vroeg natuurlijk om een heerlijk warme oppepper. Wij dronken daarom warme appeltaart. Dronken hoor ik je zeggen?!
Jip, appeltaart in de vorm van een smoothie maar met dezelfde fijne smaak.
Een warme appeltaart bakken zat er eerlijk gezegd ook niet in met onze kapotte oven, haha.
Maar deze warme appeltaart smoothie was echt een heel goed alternatief!
Zó gemaakt, voedzaam en niet ongezond ook, klinkt goed toch?
Lekker tussendoor om op te warmen na het spelen in de sneeuw of fietsen door de kou.
De warme appeltaart smoothie kan ook prima als drinkontbijt want door de toevoeging van fijne havermout, een handje rozijnen en pecannoten kan je er namelijk weer flink tegenaan. Het vult dus prima, net als de meeste smoothies,
maar in de winter is zo’n warme variant net even wat aantrekkelijker dan een ijskoude drank om de dag te starten.
Door die fijne appeltaart smaak krijg je iedereen aan de smoothie zelfs de kids hebben er van gesmuld.
Gaan ze normaal bij het zien van havermout al griezelen….door hem lekker door te blenderen merkten ze niet eens dat het erin zat !
Recept.
Hoog tijd dus om het heerlijke recept met jullie te delen want sneeuw of geen sneeuw winter is het nog wel even.
Warme drankjes gaan er voorlopig dus nog prima in! En de smoothie kan je ook gewoon maken als een lekkere vervanging voor je “gewone” kopje thee of koffie. Aan de slag dus : )
Als je een lactose of gluten allergie/intollerantie hebt kan je dit recept met een gerust hart maken.
De amandelmelk is nl/ vrij van lactose en gluten en ook haver is van nature glutenvrij.
(Haver kan evt. wel besmet zijn met gluten van andere granen. Check dus wel even de verpakking van de havermout vlokken die je gebruikt!)
Ingrediënten:
Chai thee
bekertje amandelmelk
bekertje appelsap
2/3 kopje fijne havermout vlokken
3 appels geschild en in grove stukken gesneden
Handje (blanke)rozijnen
2 theelepels honing
Grofgehakte pecannoten
2 theelepels kaneel
Snufje gemberpoeder
Snufje zout
Kneepje citroensap
Bereiding:
1.Zet 2 grote koppen chai thee, deze thee vind je gewoon bij de supermarkt.
Het is een heerlijke kruidige thee en de basis van je smoothie.
Kaneel, venkel, gember, zoethout, kruidnagel het zit er allemaal in .
Maak de thee lekker sterk, door de andere ingrediënten wordt dit straks verzacht en is de smaak prima in balans.
2.Als je thee’tje staat te “trekken” kan je ondertussen de andere ingrediënten in een steelpannetje doen.
3.Doe het bekertje appelsap, het bekertje amandelmelk, 2/3 kopje havermout, de geschilde en in stukken gesneden appel, en de flinke hand rozijnen in een steelpannetje. Breng op smaak met de 2 theelepels kaneel het kleine snufje gember en zout en de 2 theelepels honing. Meer kruiden zijn niet nodig want straks komt de warme en kruidige chai thee er nog bij.
4.Verwarm het pannetje op een laag vuurtje en roer totdat de appeltjes een beetje zacht worden of totdat het gaat koken.
Ongeveer 6/8 minuuutjes. Haal van het vuur en blender. (kan ook met de staafmixer.)
Het begint nu al heerlijk naar appeltaart te ruiken in je keuken en je smoothie is nu al bijna klaar.
5.Blend er nog wat grofgehakte pecannoten door en een kneepje citroensap.
En als laatste gaat de warme Chai thee erbij en blend je het nog even kort tot een mooie romige smoothie.
Let op: De massa is warm dus pas op met spetteren met blenderen of gebruik van de staafmixer .
6.Giet de warme appeltaart smoothie in bekers of mokken en serveer meteen.
Met deze hoeveelheid heb je ruim voldoende voor 2 héle grote smoothie bekers zoals hieronder op de foto of 4 gewone mokken.
Waarschijnlijk is je smoothie nu precies lekker op temperatuur maar verwarm het geheel gerust weer even op
als het wat jou betreft wat warmer kan.
Want deze appeltaart smoothie eet ; ) of drink je natuurlijk lekker warm!
Wil je hem extra leuk opdienen? Garneer dan met kaneelstokjes en/of dun gesneden appelschijfjes.
Winter met zo’n lekkere warme appeltaart smoothie is nog niet zo erg, laat het maar weer sneeuwen hoor ; )
Happy monday!
X Lee
Weer goed gelukt , lekker receptje!! Leuke foto’s!!