Goeiemorgen of goeie middag alweer! Geen throwback monday vandaag maar een vers nieuw blog!
We zijn nog steeds niet helemaal fit en herstellende van het een en ander maar afgelopen week was
onze Timmy jarig en dat lieten we toch niet zomaar voorbij gaan natuurlijk : )
Negen jaar werd hij alweer en hoewel we geen groot feest hielden kwam er dit weekend wel wat lekkers op tafel.

Een heerlijke Italiaanse Pandoro en daar was onze jarige job wel blij mee….wij trouwens ook!
Natuurlijk maakten we hem extra feestelijk en lekker.

Je kent ze vast de bekende dozen of doosjes, een lusje bovenaan zodat je de Pandoro of een Panettone die erin zit met een lintje aan je vinger kunt dragen.

Rond kersttijd zie je deze Italiaanse lekkernijen in veel winkels liggen of zit er standaard een doos van in het kerstpakket.
In een Panetonne zitten vaak rozijntjes en sukade in de Panndoro niet. Dit is meer een cake die het midden houdt tussen brioche en gewone cake maar minder vet is. Ook dit jaar alweer gespot bij oa. Hema, Sligro en verschillende delicatesse winkels.

Onlangs kreeg mijn hubbie ook een dikke plak van dit “gouden brood” op zijn werk met een bakkie koffie. En gaf mij de tip!
De Italianen doen dat trouwens heel anders en genieten van dit kerstgebak onder het genot van een glaasje prosecco ipv. koffie. Als feestelijke afsluiting van het kerstdiner of om het nieuw jaar in te luiden. Ook een goed idee toch?!

De Pandoro heeft zijn naam en de gele of gouden kleur te danken aan de grote hoeveelheid eierdooiers en wordt gebakken in een speciale stervormige mal. Na het bakken krijg je dan ook mooi stervormige plakken.
Je kan hem natuurlijk zelf bakken, online er zijn genoeg recepten te vinden, maar voor een feestelijke afsluiter van je kerstdiner of een lekker begin van het nieuwe jaar kan je natuurlijk ook gewoon zo’n mooie doos kopen. Scheelt weer werk in deze drukke periode.
En door hem met zelf gekozen ingrediënten nog lekkerder te maken geef je er toch je eigen draai aan!

Wij kozen voor een Pandoro, de gouden cake zonder rozijntjes en sukade, en een mini versie de panettoncino cioccolato.
Timber is nl. dol op chocolade taartjes. We besloten van de grote Pandoro een soort van laagjes taart te maken.
En de kleine kreeg een laag heerlijke warm gesmolten chocolade, Yummy!! (Aldus de jarige job. )

De laagjes Pandoro taart is ook leuk en makkelijk samen te maken met je kids.
Als je een perfect rechte ‘taart’ wil kan je het snijden beter zelf doen maar ik liet dit een van de boys doen.
Die vinden het snijden juist het leukste klusje en een ‘niet’ perfect rechte stapeltaart smaakt echt niet minder lekker!
Gewoon doen dus….

Beetje scheef…maar wel heel lekker : )

De werkwijze van deze Pandoro laagjestaart is heel simpel:
1.Snij de grote Pandoro horizontaal in ongeveer 5 dikke plakken/lagen.
2.Maak een overheerlijke mascarponeroom (receptje onderaan deze werkwijze).
3.Begin met het opbouwen van je taart start met de bodem dit is de grootste plak Pandoro en bestrijk die met een flinke dot mascarpone room.
4.Ga zo verder tot de top met de volgende plakken Pandoro maar laat evt. het laatst plakje, dakje eraf. Zo heb je ruim plek om met een mooie berg mascarpone room af te sluiten. Zorg dus dat je nog genoeg van de room over hebt om deze berg te maken.
5.Top de laagjes Pandoro taart af met vers fruit naar keuze. Wij kozen voor een heerlijke mix van frambozen , bosbessen en bramen.
6.Als laatste bedek je de Pandoro taart met een mooie laagje poedersuiker. In de doos zit standaard een zakje die je hiervoor kan gebruiken.
7.Klaar is je feestelijke afsluiter! Of je er nu een kopje koffie of thee bij neemt of zoals de Italianen het doen met een glaasje prosecco, smullen wordt het zeker!

Benodigdheden en werkwijze mascarpone room:

  • 250 gr ongeklopte slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • vanillesuiker naar smaak

Werkwijze:

  1. Mix de slagroom stijf met de vanille suiker. Ik voegde ongeveer 3 eetlepels toe.
  2. Doe in een andere kom de mascarpone en mix deze even door zodat de mascarpone minder stijf is.
  3. Voeg de gezoete slagroom toe aan de mascarpone en mix op middelhoge stand met de mixer totdat je een romig geheel hebt.
    De mascarpone room is klaar en kan enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.
    Niet alleen lekker om een Pandoro laagjes taart mee te maken maar ook heerlijk bij appel-en fruittaart , chocoladecake en Pavlova schuimgebak of scones met jam. Een receptje om te bewaren dus!

Oja, de kleine Panettoncino ciocolato werd ook in laagjes gesneden en kreeg net als de grote Pandoro een dot mascarpone room tussen de laagjes. Geen grote berg mascarpone bovenop maar warme , gesmolten chocolade. En een framboos als “kers’ op de taart ; )

Tip: gooi het laatste plakje , ‘het dakje’ van de Pandoro niet weg die kan je goed bewaren en later opeten.
Ben je in je eentje of met zijn tweeën dan is het natuurlijk jammer om zo’n grote laagjes taart van je Pandoro te maken.

Het is dan leuk en handig om er plakken van te snijden. Je kan zo’n plak dan in zijn geheel inclusief de randen bestrijken met mascarpone en aftoppen met fruit zoals bijv. granaatappelpitjes.

De andere plakken bewaar je dan tot gebruik afgelsoten in de zak in de Pandoro doos. Alleen bestrooien met poedersuiker is ook lekker dus zo heb je altijd iets lekkers en feestelijks in huis voor onverwacht bezoek!

Een feestelijk begin om deze laatste week voor de kerstvakantie mee te starten toch?
Happy Monday!

X Lee & Tine.