Vandaag precies over een week op 21 juni begint de zomer! Yes, we kunnen niet wachten op het mooie weer ; )
Zo fijn om buiten te zijn en lekker te genieten in de tuin. Na alle regen van afgelopen weken is alles inmiddels groen. Zelfs de bruine beukenhaag die altijd enorm op zich laat wachten staat volop in fris nieuw blad. Ook onze Pluimhortensia’s en Annabellen die in de volle grond staan hebben mooie frisse blaadjes alleen nog geen bloemen daarvoor is het natuurlijk nog veel te vroeg. Alhoewel… als je door het tuincentrum loopt staan er al heel veel soorten Hortenia’s prachtig in de bloei. Wij lieten ons verleiden door een prachtig, bloeiend exemplaar en vielen als een blok voor deze tuinhortensia op stam!
Beautie toch? En zelfs mooi in de stromende regen….

Wat zagen we veel soorten in het tuincentrum! Er zijn zoveel kleuren hortensia’s: wit, roze, blauw, diep paars en lime green en meerkleurige soorten. En dan hebben we het nog niet eens over het blad en de bloem vorm! Uit al dat moois kiezen valt natuurlijk niet mee ; )

Hortensia op stam.

Voor ons was de keuze toch onverwacht snel gemaakt . Bij het zien van de wit bloeiende tuinhortensia op stam had ik meteen ons zwarte schuurtje in gedachten. Deze tuinhortensia zou daar perfect passen en de hele hoek opfleuren met zijn mooie witte bloemen. Geen plek om hem in de volle grond te zetten zo voor ons schuurtje maar dat is geen probleem want deze mooierd op stam kan juist prima in een pot! Zo leuk en weer eens wat anders dan een olijf of vijg op stam die hebben we wel ; ) Deze zijn trouwens ook niet geschikt voor deze plek, als echte zonliefhebbers.

Deze Hortensia kan prima in de halfschaduw en licht deze ’donkere’ hoek prachtig op.

Zo’n mooie plant heeft niet veel nodig wat pot betreft, de bloemen zijn sierlijk genoeg. Een simpele bloempot volstaat, in ons geval zelfs een (flinke) emmer . De wortels groeien snel van een Hortensia dus een beetje maat kan geen kwaad. Kleine potten drogen natuurlijk ook sneller uit en uit ervaring met mijn Annabellen weet ik dat ze wel van wat water houden. Vandaar dat we gingen voor het grootste exemplaar ; )

Een goede keus dus, al had ik wel wat hulpjes nodig om hem op zijn plek te zetten. Eenmaal gevuld met potgrond was ie echt heel zwaar ; )

Alleen is maar alleen, toch? Toen ik dus na mijn bezoekje aan de supermarkt bij de bloemist nog zo’n mooie wit bloeiende hortensia tegenkwam kon ik het niet laten om hem mee te nemen.

Hang hortensia

Wist je dat je ze ook heel goed kan laten hangen en dat er zelfs speciale hang hortensia’s te koop zijn? Ik hing mijne aan onze tuin kapstok en ja, de witte bloemen staan zoals verwacht prachtig tegen de zwarte achtergrond.

Heb je dus geen tuin dan zou je zo’n pot Hortensia’s ook prima op je balkon of terras kunnen zetten. Of eentje ophangen. Natuurlijk wel regelmatig water geven en zorgen voor goede afwatering maar dat is voor alle planten in pot belangrijk zodat de wortels niet wegrotten. Zorg dus voor gaatjes in je pot!

3 x veranderen van kleur

Heel veel hortensia’s veranderen van kleur. Op het kaartje staat dat ‘onze’ nieuwe aanwinst wel drie keer van kleur veranderd tijdens het bloeiseizoen. Van groen naar wit met een groene rand om vervolgens door te kleuren naar zacht groen. Waarbij het hart van de bloem kleurt van groen naar blauw/rood.
We zijn zo benieuwd hoe dit gaat uitpakken, op dit moment dus groen/ wit. En al zou hij zo blijven en niet van kleur veranderen we vinden het prachtig zo. De plant bloeit door tot het gaat vriezen, dus dat wordt volop genieten!

Bloeiend de zomer in met hortensia!

Wat de zomer ons ook gaat brengen (wij hopen op mooie zonnige dagen) we gaan in ieder geval bloeiend de zomer in met onze tuinhortenia’s !!

Hebben jullie al een mooie bloeiende hortensia in je tuin of op het terras of balkon?

X Lee