Deze is zoooo lekker! en er zit een snufje gember in en kaneel en koekkruiden… jumjum zo lekker. Echt een lekker receptje om gezellig in de herfstvakantie te maken. En ook daarna!

kruidkoek herfst

Voordat je met het bakken begint zoek je eerst wat bladeren met een mooie vorm. Laat ze even een paar uurtjes plat worden onder een stapel zware boeken.

Het originele receptje wordt gebakken in een cakevorm, maar omdat ik er graag figuren van herfstblad op wilde koos ik voor een rechthoekige vorm. Het lijkt nu meer op een plaatkoek. Met een voordeel dat de cake maar 20 minuten hoeft te bakken in plaats van 45 min. Win win!

Wat heb je nodig voor deze herfstkoek:

 • 230 g zelfrijzend bakmeel
 • 3 tl bakpoeder
 • 1 tl gemalen gember
  1 tl gemalen kaneel
  1 tl koekkruiden
 • 110 g koude boter, in blokjes
 • 110 g keukenstroop 
 • 110 g appelstroop
 • 280 ml melk
 • 110 g rietsuiker
 • 1 groot ei, losgeklopt
 • rechthoekige bakvorm 25×35 cm

gebruik je een andere maat bakvorm check dan vanaf 15 minuten telkens met een prikker of de cake gaar is. Hoe platter en wijder de vorm des te korter in de oven. Hoe hoger en smaller, zoals een cakevorm, langer in de oven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. En vet de vorm in. Leg er ook een bakpapiertje in om de koek er makkelijk uit te halen. Zeef boven een grote kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, gember, kaneel en koekkruiden.

Roer dit goed door elkaar.

Doe de koude boter in de kom en wrijf deze met koele handen door de droge ingrediënten. Blijf dit doen totdat je een zanderig/kruimelig mengsel gekregen hebt.

Verwarm de keukenstroop en de appelstroop in een steelpannetje tot dit vloeibaar is geworden. Het mag absoluut niet gaan koken. qua warmte moet je er nog met gemak je vinger door kunnen halen.

Doe nu ook de rietsuiker en melk in een steelpan en verwarm dit totdat alle suiker is opgelost. Ook weer niet laten koken.

Roer nu dit lauwe melkmengsel door het zanderige/kruimelige mengsel zodra dit is opgenomen het stroopmengsel en het losgeklopte ei.

klop het nog allemaal nog even stevig door!

Giet het beslag in de rechthoekige bakvorm en zet in de voorverwarmde voor ongeveer 20 minuten. Check met een prikker. Zodra de prikker er droog en schoon uitkomt is de herfstkoek klaar!

Laat dan de koek een paar uur afkoelen. De smaak wordt steeds intenser ook als je de koek een dagje laat staan. Maar voor het versieren met de poedersuiker moet de koek in iedergeval helemaal afgekoeld zijn.

kruidkoek herfst

Leg het blad er op. Maak een leuke compositie.

kruidkoek herfst
kruidkoek herfst

Bestrooi helemaal met poedersuiker! Haal de blaadjes er heel voorzichtig af, vergeet er niet eentje! ik was er eentje vergeten dat zie je hieronder op de foto!

kruidkoek herfst

Aan de linkerkant ben ik m vergeten 😉

Ik vind dit er zo leuk uitzien! en de herfstkoek smaakt heeeel lekker! echt een aanrader om te maken in de herfst. Niet alleen in de herfstvakantie, hoor.

kruidkoek herfst
De receptuur is van Linda Collister.

Veel plezier met bakken en opeten!! Happy monday, Xx Tin