Het seizoen van lampionnetjes en lichtjes is weer aangebroken : wij houden ervan! We maakten al heel wat verschillende lampionnetjes en lichtjes. Van papier, klei, stof en oude blikken. Maar deze variant vinden we zelf ook weer zo leuk geworden. Net als bij de lichtjes van klei hadden we nu ook weer ballonnen nodig om ze te maken. Om de mooie ronde vorm te krijgen van de lampion. Ook het witte bakpapier dat we gebruikten om de lampionnen van kaasdoosjes te maken kwam weer van pas, zo mooi lichtdoorlatend. En dit keer ook nog wat extra’s : gedroogde bloemen .

We begonnen deze DIY dus buiten om wat laatste zomerbloemen te plukken. Madeliefjes uit het gras en bloemen van de Hortensia uit de tuin. Deze mochten de boeken in. Gewoon drogen tussen twee velletjes keukenrol. Na twee dagen zijn ze al goed genoeg gedroogd. Je kan natuurlijk ook kiezen voor mooie herfstbladeren. Net wat je wilt!

Je hoeft niet te wachten om deze DIY te maken tot de bloemen droog zijn. Begin gerust meteen, de bloemen plak je erop pas op als de basis van je lampion klaar is.

Benodigdheden:
Ballon(nen)
Paar vellen wit bakpapier
Lijm , zoals Crea-patch van de Acttion, maar kan ook Mod podge of behangerslijm zijn. (Zolang het maar transparant opdroogt).
Kwastje
Schaar
Kom om de ballon op te zetten
Gedroogde bloemen (of bladeren)
Optioneel: (jute) koord en naald met groot oog.

De basis van deze lampion is een soort papier maché van wit bakpapier.
Het bakpapier knip je in stroken en plak je overlappend op de ballon.

Zo maak je de basis:
Blaas je ballon op doe er evt. eerst een klein beetje water in zodat de ballon beter op de kom blijft staan.
Hoe groter de ballon hoe groter de lampion wordt. Zet de ballon omgekeerd met de tuut naar beneden op de kom.

Knip stroken uit het bakpapier. Plak de stroken op de ballon. Hou de bovenste strook rondom gelijk . Het is nl. mooi als de bovenkant van je lampion een beetje recht is. Smeer zowel lijm op de ballon als over de stroken. Maak zo een eerste laag en laat goed drogen.

Na een paar uur kan je de volgende laag aanbrengen. Knip weer stroken /stukjes uit het bakpapier en plak ze over de eerste laag heen. Dit gaat op dezelfde manier. Steeds een beetje overlappend. Dit is de basis van je lampion, laat deze weer goed drogen.

Nu basis klaar is zijn de droogbloemen aan de beurt. Je kan een mooie compositie maken maar kris kras wat bloemen plakken geeft ook een leuk effect! Breng voorzichtig wat lijm aan met een kwastje. De bloemen zijn extra kwetsbaar na het drogen.

Als je alle bloemen en/of bladeren hebt opgeplakt komt er nog een laatste laagje bakpapier over. Zo blijven de bloemen stevig op hun plek. Extra lagen zijn niet nodig de lampion is zo stevig genoeg en zo blijven de bloemen ook nog mooi zichtbaar. Laat ook deze laag goed drogen.

De lampion is klaar, tijd om de ballon te verwijderen. Knip voorzichtig het tuitje eraf zodat het water uit de ballon niet in je lampion terecht komt. Laat de ballon zachtjes leeglopen zodat hij los komt van de lampion. Gooi de ballon weg.

De lampion is klaar! Als je hem echt als lampionnetje wilt gebruiken of wilt ophangen is het handig er een koordje aan vast te maken. Knip hiervoor een stuk koord af (zolang als je wilt) en prik met de naald door de lampion heen . Zet vast met een dubbel knoopje aan de binnenkant van je lampion. Zo nu alleen. een lichtje erin .
Een lichtje op batterijtje is het veiligst. Maar als je hem neerzet dan kan er ook gerust een glaasje met echt waxine lichtje in.

Zo gezellig deze lampion met bloemen, hij geeft zo’n sfeervol licht! Ze staan ook nog eens mooi in je interieur! Dus wat wil je nog meer? Deze lampionnen zijn natuurlijk ook heel leuk om samen met kids te maken.
Een leuke knutsel voor in de herfstvakantie, hebben ze meteen een mooie lampion voor Sint Maarten : )

Nog meer lampionnen en lichtjes inspiratie opdoen ? Kijk dan eens op onze deze blogs. Lampionnen van stof , papieren lantaarntjes en XL windlicht

Happy monday!

X Lee.