Het is weer kransjes tijd! Tenminste dat vinden wij : ) Staat zo gezellig aan onze witte muren, we variëren met de seizoenen.
We houden in het najaar van eenvoudige groene kransen met eucalyptus of olijf en eventueel wat lichtjes erin.
Vorig jaar maakte ik een hele grote eucalyptus krans , een extra grote versie voor in ons Franse huisje. Zo leuk om af en toe wat anders uit te proberen .

Zo kwam ik ook op het idee om van zelfgemaakte papieren palmbladen een krans te maken. De palmblaadjes zelf lijken op de palmblaadjes die Tine al eens op ons blog zette, weet je nog?

De eerste krans die ik maakte was een kleine versie, waarbij ik de blaadjes op een kartonnen bordje plakte..

Ondanks dat het resultaat leuk is geworden was ik toch niet helemaal tevreden ; ) Ik vond het meer een ster of boem lijken ipv. een echte krans . En die wilde ik nou juist maken. Ook de kleur vond ik wat koel, wit met groen wel echt winters, maar ik wilde liever toch een warmere kleur krans. Al staat ie zo met lichtjes erin best gezellig zo ; )

Toch ging ik voor een tweede poging! Dit keer maak ik de ring waarop ik de palmblaadjes vastmaak wat groter.

Uit een kartonnen doos knip ik een cirkel met een doorsnede van ongeveer 40 cm. Ik gebruik twee borden om ze mooi rond op het karton te krijgen. De ring is uiteindelijk ± 6,5 cm. breed.
De palmblaadjes vouw ik op dezelfde manier als bij de eerste poging.

Om hem op te hangen knoop ik een touwtje vast aan de ring.

Dit keer gebruik ik wat warmer kleuren gekleurd A4 papier en gebruik ik drie kleuren. En dan maar weer vouwen. Een uitgebreide vouw uitleg lees hier je in het blog van Tine.

Ik maak weer drie verschillende afmetingen. Klein, medium en groot.

Het handige is dat je voor de ze DIY de blaadjes niet eerst iets hoeft uit tekenen op papier. De palmblaadjes zijn gewoon gemaakt van gekleurd A4 papier die je dubbel vouwt en in bladvorm vanuit de vouw rond bijknipt.

Voor de grote palmbladen gebruiken we een heel A4’tje die we horizontaal door midden vouwen . Dan knip je vanuit de punt iets rond af en kan je meteen beginnen met het vouwen van de muizentrapjes. De andere formaten gaan op dezelfde manier. Je gebruikt alleen voor de medium maat een half A4’tje die je weer in tweeën vouwt en voor de kleinste gebruik je een kwart A4’tje . Ook die vouw je weer in tweeën en knip je vanuit de punt rond bij.

Kleine en grote krans

Hieronder een overzichtje zodat je zelf ook een mooie palmbladenkrans kunt maken.

Voor een kleine krans /ster/bloem van ± 45 cm gebruik je ± 30 palmblaadjes.
Kartonnen bord ± 23 cm.
Palmbladen:

6 grote palmbladen van een heel A4’tje
12 van een half A4’tje en
12 kleine blaadjes van een kwart A4’tje.

Voor een grote krans ±68 cm gebruik je ± 57 blaadjes..
karton maat ± 39 cm ring breedte 6,5 cm.
Palmbladen:

18 grote palmbladen gemaakt van een heel A4’tje
18 medium maat van een half A4’tje en voor de de binnenste rand gebruikten we
21 blaadjes van het kleinste formaat van een kwart A4’tje

Als je de palmbladen hebt gevouwen is het tijd om ze op het karton te plakken. Je kan eerst even zonder lijm uit proberen. Ik begon met het opplakken van de buitenste ring de grote palmbladen. Hiervoor gebruik ik een lijmpistool.

Eerst plak ik 12 grote palmbladen op. De ruimtes ertussen vul ik op. Ik lijm om en om een groot blad of drie medium blaadjes (van elke kleur eentje ) tussen de grote palmbladen.

Tot slot lijm ik de kleinste palmblaadjes op. Ik kies ervoor om de onderkant van deze palmblaadjes niet eerst aan elkaar vast te maken. Zo vul ik mooi de ruimte op de kartonnen ring op en is deze minder zichtbaar. Dit deed ik met de grote en medium bladen niet. Deze had ik allemaal met een tape’je bij elkaar vastgeplakt. (zie de foto hieronder.)

Nu de binnenste ring blaadjes is vastgelijmd is de krans klaar! ja hoor dit was nou wat ik in mijn hoofd had ; )

Dit is wel echt een krans vind ik!! En de kleuren combi is mooi warm en past goed bij ons naturel interieur.

je kunt er natuurlijk ook nog wat lichtjes in doen, dat staat ’s avonds wel heel gezellig.

Hij matcht best goed met de andere toch? Ja hoor de kransjestijd is nu écht begonnen ; )

Houden jullie ook zo van kransen en maak je die ook graag zelf? Benieuwd wat jullie van deze papieren palmbladenkrans vinden!

Happy monday !

X Lee.