Zoals jullie weten houden wij wel van een leuk DIY project.
Toen we laatst in opdracht weer lekker aan de slag mochten vonden we het leuk om weer eens wat met gips te maken.
Dat was nl. al een hele een tijd geleden. Als jonge meisjes deden we dit voor het laatst. We maakten beeldjes door gips in malletjes te gieten.
Eerlijk gezegd konden we ons niet zo veel meer herinneren van de werkwijze. Alleen het tikken tegen de malletjes om de belletjes te verwijderen, schoot ons nog te binnen. Hoog tijd dus om dit weer eens uit te proberen.

De eerste gips projecties werden voor een opdracht voor Kits. We maakten mooie hangers en een leuke afdruk van bladeren in het gips. Dit was al in de herfst. Al doende kwamen we erachter dat er zoveel mogelijk is. Gips in siliconen bakvormpjes gieten of in lege plastic verpakkingen, zoals yoghurtbakjes of boterkuipjes.. Maar ook stof in gips drenken en dan laten drogen over een emmertje zodat je leuke plantenzakken krijgt. We deden het allemaal en maakten zulke leuke dingen (vinden we zelf : ) Hier meteen alvast een fotootje met het resultaat van wat me allemaal maakten. Leuk toch?!

Werken met gips.
Gips kan je kopen bij de hobbywinkel of bouwmarkt. We probeerden ze beiden uit. Gips van de hobbywinkel was iets fijner om mee te werken. Iets mooier van structuur en gaf een wat gladder resultaat. Voor wat grovere projecten zoals de plantenzakken of grote mallen, kan je net zo goed die van de bouwmarkt gebruiken. Het scheelt nl. wel enorm in prijs.Die van de bouwmarkt is veel goedkoper.
Hoeveel water je toevoegt aan het gips hangt af van je DIY projectje . Soms is een iets dikkere substantie fijner en een andere keer , zoals bij het gieten in mallen is het handig als je de gips makkelijk kan gieten. De verhouding is ongeveer 1 deel water en 2 delen gips poeder. Is de gips nog te papperig voor je project dan voeg je een klein beetje water toe.

Plantenzakken van gips.
Eindelijk een DIY project waarbij we onze oude theedoeken kunnen hergebruiken!! We dopen ze in gips waardoor je niks meer van de vlekken ziet! Dit DIY project is erg gemakkelijk. Je moet alleen je werkplek goed afdekken omdat anders alles onder het gips zit. En van tevoren je yoghurt emmer of andere emmertjes of blikjes goed schoon maken. Ik vond het handig om ze op een hoog glas te zetten zodat de gips theedoek niet mijn werkplek raakt maar mooi de ruimte heeft om te hangen. Je kan hier ook een hoog blik voor gebruiken.
O ja, span evt. nog vershoudfolie over de emmertjes zo weet je zeker dat de theedoeken goed loslaten na het drogen. (Ik was dit bij de eerste twee vergeten, gelukkig lieten ze nog goed los van de emmertjes.)

Werkwijze
Zo ga je te werk. Bedenk hoe groot je de plantenzakken wilt maken, wij kozen voor verschillende maten. Een paar kleinere en 1 grote. Hiervoor hergebruikten we onze oude theedoeken ( maar gebruik gerust een oude lap hiervoor). Een theedoek knipte we in vieren ( dit worden de kleinere)en een andere theedoek gebruikte we in zijn geheel ( de grote plantenzak) Deze knipte we alleen wat vierkanter. Om even te checken of we de maat goed vinden proberen we het eerst even ‘droog” uit en leggen de doek over het emmertje. Je kan dan evt. de doek of het stof nog bijknippen.

Nu is het tijd om de gips aan te maken. Doe dit in een ruime bak/schaal zodat je de doek er gemakkelijk in kan dopen. Voor een aantal plantenzakken kan je best wat gips aanmaken. Doop de doeken nu een voor in het gips. Zorg dat de hele doek goed doordrenkt is met gips. Knijp dan zachtjes uit maar wring hem niet helemaal uit. Je wilt nog steeds dat het een beetje drippy is. Drapeer hem dan over je yoghurtemmer (of wat je dan ook gebruikt).
Je kan de doek zolang hij nat is nog in model brengen een beetje meer plooien. Hij droogt op zoals je hem neerhangt.

Dit drogen duurt zo’n 3-4 uur maar ik liet ze een heel nachtje drogen. Na het drogen kun je de plantenzakken van de emmertjes halen. Je zult zien dat ze niet keihard zijn, maar dat ze wel goed hun vorm houden. Tijd om ze te vullen. Gebruik nog wel een binnenpotje en/of of een schoteltje om overtollig water op te vangen. Zo vulden wij onze plantenzakken!!!

Wij zijn blij met het resultaat!! Spotten jullie de andere gips accessoires al op de foto?

Kandelaars en theelichtjes
Ook die maakten we zelf met behulp van onze siliconen bakvormen. De bakvormen kan je op twee manieren gebruiken.
Je kan ze helemaal vol gieten met gips of alleen de binnenkant met gips insmeren. Na de hand kan je ze verder bewerken.

Hieronder zie je voorbeelden van de eerste manier: gips simpelweg gieten in de vormpjes. Je kan evt. ook meteen een kaarsje of iets anders in het gips zetten. (Zo kan je ook dennenappels, eikels ,enz. vast zetten in het gips).

Als je het gips in de bakvormen hebt gegoten. Kan je om luchtbellen te voorkomen tegen de vormpjes tikken. Laat het vervolgens staan totdat het gips hard wordt. Schrik niet, het gips wordt warm terwijl het droogt ( dit is een chemische reactie) de bakvormen kunnen warm aanvoelen.

Na het drogen en uitharden ( ± 3 uur) kan je de vormpjes verder bewerken . Zo kan je een vernis laagje aanbrengen of het gips een ander kleurtje geven. Wij brachten alleen een vernis laagje aan. En maakten met behulp van de kaarshouders nog wat extra kandelaars door deze op het gips te lijmen.

Van de losse muffin vormpjes ( in twee maten ) maakten we houdertjes voor theelichtjes en mini kandelaartjes. Om theelichtjes te maken gebruiken we de tweede manier en smeren we alleen de binnenkant in met gips. Hiervoor is het handig de gips wat dikker te houden. Zorg ervoor dat je de hele binnenkant goed insmeert evt. In twee laagjes. Laat dan eerst de eerste laag goed drogen en uitharden voordat je de tweede aanbrengt en laat het gewoon in de vorm zitten.

Na het drogen van de tweede laag haal je de gips muffins voorzichtig uit hun vormpjes. En geef je ze nog een vernislaagje, evt. gedrupt kaarsvet en stof kun je dan gemakkelijker verwijderen. Je kan ze natuurlijk ook nog verven, wij lieten deze wit. Staan ze niet gezellig?!

Nadat je het gips uit de bakvormpjes hebt gehaald kunnen er nog wat overgebleven stukjes gips in zitten. Haal deze eruit zodat er geen brokjes meer in blijven zitten voor de volgende gips sessie. Maak grondig schoon na het laatste gebruik. Helemaal als je er weer muffins in wilt bakken ; )
Zorg dat je overgebleven gips nooit in de gootsteen wegspoelt om verstopping te voorkomen.

Wij maakten zoveel leuks van het gips. We goten nog wat in een puddingvorm zodat we een grote kaarshouder gekregen.

Wij zijn klaar voor de donkere maand met al onze lichtjes !!!!

En krijgen jullie al zin om met gips aan de slag te gaan?!

Happy Monday!

X Lee.