Goedemorgen! Je ontbijtje ziet er een stuk kleuriger uit met zo’n vrolijk lente-ei! We kleurden ze met bietjes en kerrie. Deze twee natuurlijke ingrediënten worden een prachtige waterverf, als je ze even kookt. Wist je dat?

natural dyed egg | natuurlijk gekleurde eieren

Wat heb je nodig voor de roze eieren:

  • 6 rauwe bietjes, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 liter water
  • witte hard gekookte eieren

Breng het water aan de kook en voeg de bietjes en azijn toe. Laat het nu ongeveer 25 minuten doorkoken op een zacht pitje. Zet ondertussen een grote kom klaar met een vergiet erin en vang het gekleurde bietenwater op. De stukjes biet die nu in de zeef zitten gebruik je nu niet meer. Gebruik geen voorgekookte bieten, dat werkt niet. Het proces van rauwe bietjes koken geeft de mooie intense kleur.

Verdeel het rode water over twee kommen en leg een stuk of 3/4 hard gekookte eieren in 1 kom. Als het goed is passen er ook niet meer eieren in. Je kan natuurlijk wel meer eieren verven met de bietenverf als je klaar bent met deze. Zie foto’s hieronder:

natural dyed egg

Afhankelijk van hoelang je een ei in waterverf houdt hoe dieper de kleur. Hieronder zie je een overzichtje/foto van de minuten. Het viel me op dat een ei van een uur of anderhalf uur in het rode water niet nog dieper van kleur werd.

De oranje kleurde eieren hebben eerst in kerrieverf gebadderd. En daarna in de bietenverf. De gele eieren hebben alleen in de kerrie gebadderd.

natural dyed egg
natural dyed egg

Prachtig zijn de tekeningen van de eierschaal! Alles droogt anders op en als er een krak in het ei komt van het koken, dan is dat alleen maar mooi. Voel je een echte kunstenaar! 🙂

Rechts onderaan droogt het ei ineens helemaal gespikkeld op. En boven in zijn er meer kringen te zien. Dat komt natuurlijk ook op de manier hoe je de eieren laat drogen. De gespikkelde komt van het ei zelf omdat er bobbeltjes op zaten. Die met kringen hebben in een schaaltje gedroogd en ik heb er met een theelepeltje nog wat verf overheen gegoten en zo laten opdrogen.

Nadat ze in het kleurbad hebben gezeten laat je ze rechtop in de eierdoos opdrogen. Of leg ze in een droog schaaltje dan krijg je meer het gekringelde effect. Maar het verschilt echt per ei. Elke eierschaal heeft een andere tekening.

Wat heb je nodig voor de gele eieren:

  • 4 eetlepels kerriepoeder of kurkumapoeder
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 liter water
  • witte hard gekookte eieren

Breng het water met de kerriepoeder en azijn aan de kook. Laat het nu ongeveer 25 minuten doorkoken op een zacht pitje. Zet ondertussen een grote kom klaar met een vergiet erin en vang het gekleurde gele water op.

natural dyed egg

De oranje rechtsonder heeft eerst 30 minuten in de kerrie gebadderd en dan nog eens 10 minuten in de bietenverf.

Mooi geworden, he! Ik zou het best met andere kleuren willen proberen. Blauwe bessen en rode kool geven een blauw resultaat! En uien of thee geven meer een terrakleur.

Tot volgende week weer, happy monday!!! Xx Tin