Wij hadden nog een stapeltje leuke zomerse, servetten liggen . Deze konden we mooi gebruiken voor decoupage.
De servetten methode vinden wij altijd heel handig werken. Want een paar overgebleven servetjes hebben wij eigenlijk altijd wel liggen.
Ook de creapath lijm van the Action hebben wij standaard in onze knutsel la!! Wij maakten al heel wat leuke, gedecoreerde blikken. Dit was voor een productie van Terdege magazine maar kwamen erachter dat we deze techniek nog niet eerder gedeeld hebben op ons blog.
Terwijl decoupage erg leuk is om te doen en makkelijk, zelfs met kinderen. Er zijn heel veel speciale producten voor te koop bij hobbywinkels. Maar wij zijn erachter dat ‘gewone’ servetten met twee/drie laagjes in een leuke print naar keuze prima werken.
Je gebruikt alleen het bovenste bedrukte laagje met het plaatje of het printje. Deze keer zijn de citroentjes aan de beurt!

Decoupage is een mooie manier om te decoreren. Je bedekt eigenlijk voorwerpen met een stukje papier in ons geval een servet. Dit kan op blikken en glazen potten maar ook op hout of steen.
Wij gingen aan de slag met onze schelpen die we meenamen uit Frankrijk. En maakten er nog een bijpassend flesje en blik bij. Staat zo gezellig zomers op de tuintafel!

Wat heb nodig?
Papieren servetten (twee of drie laags met afbeelding naar keuze)
Voorwerp/ iets om te decoreren bijv. schelpen/stenen, leeg blik of glazen pot/flesje , tegels, vaasje, houten plank
Lijm (Mod Podge of gewoon crew patch lijm van de Action
Schaar
Zachte kwast
Evt. vernis of verf in een lichte kleur op waterbasis (acrylverf)

Zo ga je te werk:
Zorg dat de ondergrond goed schoon is. Houten voorwerpen kun je evt, licht schuren.
Je kan er voor kiezen om de ondergrond eerst in een lichte kleur te schilderen. Zodat de kleuren extra mooi uitkomen.
Op onze lichte schelpen vonden we dat niet nodig . Ook het blik en het glaswerk kregen direct een servetje op geplakt ; )

Haal de laagjes van de servet uit elkaar Alleen de bovenste laag met het printje gebruiken we. Knip evt. op maat. De zomerse servetten met de citroentjes en mandarijntjes zijn van de Blokker.
Je kan ook alleen een gedeelte wat je mooi vindt gebruiken om op je voorwerp te lijmen.

Doe dan lijm aan op de plaats waar het servet moet komen. Breng dan de servet aan op de natte lijm en wrijf heel voorzichtig met een zacht kwastje vanuit het midden naar de zijkanten toe totdat het serviet er netjes op zit.
Een rimpeltje hier en daar vinden wij niet erg. Wij houden er altijd wel van als je ziet dat iets home made is. Als er nog servet uitsteekt hier en daar kun je dit gemakkelijk afknippen.

Je kunt ervoor kiezen om meteen een laagje lijm over de servet aan te brengen maar je kan ook eerst laten drogen net wat je fijn vindt.
Het servet is namelijk heel kwetsbaar en kan best snel scheuren.

Laat alles goed drogen! Ben je van plan om je gedecoreerde voorwerp buiten te gebruiken. Geef hem dan nog een extra vernis laag. Ook met producten die snel nat worden zoals vaasjes of bloempotten breng je een extra vernis laagje aan. Ook verkrijgbaar bij the Action in mat of glanzend.

Decoupage op een leeg blik. Je hebt in een handomdraai een leuke ‘nieuwe’ pot voor in de tuin. Leuk met olijftakjes, bloemen of handig voor je bestek

Ook lege potten van appelmoes of tomatenpassata zijn erg geschikt.

Flesje van tomatenpassata

Grappig resultaat toch? Misschien een leuk idee om een keer met je kids te doen tijdens de zomervakantie. De decoupage schelpen staan erg gezellig en leuke bijkomstigheid, door schelpen op je servetten te leggen waaien ze niet weg : )


Ook om je oorbellen in te bewaren..

Om straks zelf met decoupage aan de slag te gaan. Bewaar je overgebleven servetten. Je hebt maar weinig nodig. Spaar alvast wat potjes en blikjes op of ga op zoek naar mooie schelpen of stenen zodat je met kosteloos materiaal kunt knutselen. En de schelpen hoeven niet eens heel te zijn…there is beauty in imperfection!

Happy summer!
X Lee.