Op een zonnige ochtend in Frankrijk reden we weg uit Saumur. Wat een prachtig stadje midden tussen de zonnebloemvelden. Vlakbij onze camping, waar we een nachtje verbleven, was ook een heel mooi veld. We moesten natuurlijk nog even uitstappen voordat we weer de autoroute opgingen! Met mn iPhone maakte ik de foto’s in het veld, best mooi geworden toch?

Het idyllische was, om het franse plaatje helemaal compleet te maken – dat terwijl ik daar sta zo in een rij zonnebloemen – dat er een wit deux-chevauxtje aan komt rijden met een oud frans dametje met strohoed erin! En ze claxonneerde en lachte vriendelijk naar ons, ja echt waar! Geen foto van natuurlijk maar beeld het je even in.

Terwijl ik van deze heerlijke cake snoep kom ik weer helemaal terug in dat plaatje.

De cake is natuurlijk op basis van zonnebloemolie. En er zit volle yoghurt en citroensap! De icing erop is heerlijk en voor het heuse franse gevoel een takje lavendel erop.

Helemaal zomer dus!


Hieronder volgt het recept, wat heb je nodig:

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 140 ml zonnebloemolie en een beetje om het bakblik mee in te vetten
  • 4 eieren
  • flinke eetlepel citroensap en 1 theelepel rasp
  • 250 gram volle yoghurt
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 9 gram bakpoeder
  • rechthoekige cakevorm
  • elektrische handmixer

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Klop de zonnebloemolie met de suiker luchtig en klop er één voor één de eieren door.

Klop nu ook de yoghurt, citroensap en rasp toe en klop op lage stand door het romige beslag.

Roer de bloem, het snufje zout en het bakpoeder door elkaar en spatel dit nu ook door het beslag. Het beste in twee keer.

Schenk het beslag in een ingevette tulband vorm en zet in de oven. Bak de cake in ongeveer 50-55 minuten in het midden van de oven. Check even met een prikker. Als er iets aan blijft plakken dan moet de cake nog eventjes. Anders haal je ‘m eruit.

Icing

Meng lekker wat poedersuiker met een theelepel honing, citroensap en rasp en wat kokend water. Meng dit totdat het mooi egaal papje is. Niet te waterig maken. Drup het op je afgekoelde baksel!

Garneer met citroenrasp en een takje lavendel uit je eigen tuin 🙂

Dit recept maakte ik eerder maar dan in een tulbandvorm. Kijk hier nog eens.


Een hele happy monday voor jullie!

Xx Tin