Jaaa ik heb ze gemaakt, hoor! Madeleines!
al heel lang heb ik deze bakvorm voor Madeleines en nog nooit gebakken. Zo’n leuk frans cakeje is dat. Nu staan de Madeleines ook voorop de nieuwste Foodies, die helemaal op z’n frans is deze maand. Én als ook ons vriendinnetje Nancy van de @culynl in dit franse nummer staat nou dan weet je het zeker: we gaan Madeleines bakken in het weekend! Oui oui!

Madeleines happy monday!

Lee maakte de Madeleines al vaker o.a. red velvet voor Valentijnsdag! daar is het zeker met deze roze chocolate chips erin helemaal een romantisch cakeje voor!

Hier is Lee haar recept: http://happymondayblog.nl/?p=8073

In de Foodies van februari (met de Madeleines voorop) staat het recept met zelfrijzend bakmeel. 

Sta je met al je ingrediënten klaar om te beginnen kom je erachter dat je verkeerde bloem hebt gekocht, niet zelfrijzend maar gewone patentbloem.

Bakrecepten komen precies, dus voor de zekerheid heb ik toch naar een ander recept gezocht. Van Laura’s bakery, zij gebruikt ook niet zelfrijzend, hier volgt de link naar haar recept: https://www.laurasbakery.nl/chocolate-chip-madeleines/

  • 2 eieren L
  • 125 gram ongezouten roomboter gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem gezeefd
  • snuf zout
  • 100 gram chocolate chips melk, mini of fijngehakt

Laat eerst de boter smelten en afkoelen. Mix de eieren en suiker schuimig tot het drie keer in volume is toegenomen. Ga uit van minstens vijf minuten mixen.
Spatel de gesmolten afgekoelde boter en bloem in delen door het beslag. Voeg ook het vanille-extract en zout toe. Schep als laatste de chocolate chips er doorheen.

Vul een grote spuitzak, of twee kleinere, met het beslag. Laat minstens 2 uur in de koelkast rusten voordat je verder gaat.
Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes en anders gebruik je twee theelepels om het beslag in de vorm te doen.

Bak de madeleines in een voorverwarmde oven in ongeveer 8 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Madeleines happy monday

Het Madeleines bakblik is trouwens oa. te koop bij Dille & Kamille maar online kan je ze zeker ook vinden.

Bak ze allemaal! en happy monday Xx Tin