Red velvet cake en Franse Madeleines, beide had ik ze tot nu toe nog niet gemaakt!
Al een tijdje stonden ze hoog op mijn baklijstje. En waarom ik ze niet eerder bakte?
Simpelweg omdat ik èn geen Madeleine bakvorm in huis had èn geen rode kleurstof.
Toen ik laatst bij de Dille & Kamille slaagde voor een Madeleine bakplaat voor 12 stuks en rode kleurstof bij de Sligro vond kon ik dit weekend dan eindelijk wat anders bakken dan mijn standaard recepten.
(Zag later trouwens dat Dr. Oetker ook rode kleurstof in het assortiment heeft, gewoon in de supermarkt )
Ik ging dus dit weekend lekker aan de bak. Na alle koekjes die ik afgelopen weken bakte, zin om eens wat anders te maken: Het werd een heerlijke combi, namelijk Red velvet Madeleines.

Heel goed gelukt voor de eerste keer, al zeg ik het zelf ; )
Alle Red velvet Madeleines hadden een mooie rond buikje zoals dat bij de Franse Madeleines hoort en een mooi rood kleurtje. Bovendien smaakten ze heerlijk en waren binnen een mum van tijd op! Dat laatste is voor mij altijd een teken dat het recept in de smaak valt.

O ja, mijn digitale weegschaal was kapot dus het onderstaande recept is met eetlepels en theelepels afgemeten.
Steeds netjes afgestreken. De hoeveelheid boter via de verpakking afgesneden. Dit ging trouwens prima.
Het recept is trouwens een mengelmoesje van verschillende ‘online’ recepten van Red velvet Madeleines en is bij deze goedgekeurd!

Ingrediënten voor ± 20 (grote ) Red velvet Madeleines

 • 10 eetlepels suiker
 • 6 eetlepels bloem + ongeveer 8 eetlepels (60 gram)
 • 110 gram ongezouten roomboter
 • 4 eetlepels cacaopoeder
 • Rode eetbare kleurstof
 • 2 eieren
 • 4 theelepels karnemelk
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Iets minder dan een halve theelepel baking soda
 • Snufje zout

Bereiding van het beslag:
Begin met het smelten van de ongezouten roomboter in een klein sauspannetje op laag vuur.
Als de boter langzaam is gesmolten roer je er een aantal druppels eetbare rode kleurstof doorheen en het vanille extract.
Pak een kom en doe hier 10 eetlepels suiker, 60 gram bloem(± 8 eetlepels ), 4 eetlepels cacaopoeder, de bakpoeder en baksoda en het snufje zout toe.
Meng alles goed door elkaar.
Giet de rode gesmolten boter bij de droge ingrediënten in de kom.
Breek de 2 eieren in de kom en meng met een garder alles goed door elkaar.
Voeg tijdens het mengen nog de karnemelk en de 6 eetlepels bloem toe. Dek dan de kom af met huishoudfolie en laat het beslag tenminste 1 uur lang ( liefst een hele nacht) afkoelen in de koelkast.

De Red velvet Madeleines bakken:
Begin met het invetten van de Madeleine bakvorm door er gewoon met een (siliconen) kwast wat boter in de schelpen te smeren. Hierdoor laten de Madeleines straks in één keer los.
Leg de vorm dan in de koelkast ( in ieder geval 5 minuutjes).
Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. (Ik gebruik een hete-lucht oven, pas evt. de temperatuur aan als je een andere oven hebt.).
Haal dan de vorm en het beslag uit de koelkast.
Je kan nu de Madeleine schelpen gaan vullen met het beslag, elke schelp ongeveer driekwart vullen.
Ik gebruik hier een lepel voor maar het gaat denk ik netter met een spuitzak ; )
Zet de gevulde Madelien bakvorm dan meteen in de voorverwarmde oven en bak ze af in ± 8 tot 10 minuten. Afhankelijk van de oven, kan dit langer of korter zijn.
Klop na het bakken de Madeleines meteen uit de vorm en laat ze wat afkoelen.
Lekker om er wat poedersuiker over heen te strooien…yummy!
!

Zie je de ‘bolle’ buikjes?

Tip: bak je af met één vorm zet het overgebleven beslag dan in de tussentijd weer in de koelkast.
Zo krijgt de volgende lading Madeleines ook een mooi buikje. Want dat bolle buikje van de Madeleines komt door het koelen van het beslag! Als dat goed koud is als de Madeleines de oven in gaan dan schrikken ze als het ware door de hete temperatuur. Deze ‘thermische shock’ zorgt ervoor dat er een mooie bolling ontstaat, de zgn. ‘bolle’ buikjes die kenmerkend zijn voor de Franse Madeleines. De hoge hitte bakt eerst de randen en dan langzaam naar het midden toe terwijl het midden dan juist aan het rijzen is. Met mooie bolle buikjes als resultaat !

Hartjes voor Valentijn!
Het mooie rode kleurtje van de Red velvet Madeleines bracht me na het bakken op het idee om er een leuke Valentijns traktatie van te maken. Het is tenslotte bijna februari ; ) De vorm van de Madeleines is hier nl. perfect voor! Een hartje maak je door van twee Madeleines het binnenhoekje af te snijden. Van de overgebleven twee delen vorm je het hartje! De afgesneden hoekjes eet je natuurlijk lekker op ; )

Zet de twee delen evt. vast met een prikker. Je zou er ook nog twee of drie framboosjes bij kunnen prikken. Helaas was dit weer eens een spontaan idee van mij en had ik zelf geen verse framboosjes in huis. En om ze hier nou allemaal te laten wachten omdat ‘mama’ nog even ideetje heeft! Maar voor jullie dan toch de tip, ik denk dat dit heel lekker is en nog leuker staat!!

Een klein beetje warm zijn de Red velvet Madeleines het lekkerst dus als je nou zorgt dat je het beslag en de vorm (al ingevet) koud hebt staan, dan bak je in een mum van tijd voor al je liefies in één keer deze lekkere Franse gebakjes : )

Leuk om er nog wat framboosjes aan te prikken, helaas had ik ze niet in huis en konden de mannen hier er niet op wachten…maar denk dat dit nog mooier staat!

Ik denk dat wij hier de hele maand februari valentijn vieren, hahaha, ze vallen namelijk nogal in de smaak die Red velvet Madeleines!

Happy monday,

Liefs Lee.