In aanloop naar de Internationale Dag van de orchidee die dit jaar valt op 7 september leek het ons leuk om ons huis te stylen met kleurrijke orchideeën. Een hele mand vol prachtige exemplaren en dat waren ze nog niet eens allemaal! We hebben ze stuk voor stuk een plekje gegeven in ons interieur.
Je zou misschien denken dat onze vensterbanken nu vol staan. Maar dat is niet zo, er staat zelf geen één orchidee op 😉 Het leuke is namelijk dat orchideeën niet in direct zonlicht hoeven te staan. (zelfs liever niet omdat de bladeren dan kunnen verbranden) Als ze maar lekker wat daglicht krijgen is het goed. Dat geeft een heleboel mogelijkheden om orchideeën in je interieur toe te passen.

Wij laten in dit blog met heel veel foto’s zien hoe wij met orchideeën ons huis hebben gestyled. Een echte binnenkijker dus 🙂
Kijken jullie mee?

Zoveel soorten

Orchideeën zijn er in heel veel verschillende soorten, maar liefst 25.000 !!! Elke plant is uniek.
Ze verschillen niet alleen in afmeting maar ook de bloemvorm, kleur, en groeiwijze verschillen.
Wij kenden zelf de vlinderorchidee (phalaenopsis) wel, en alleen deze bekende soort is al verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en vormen. Andere bekenden zijn de tijgerorchidee, viooltjes orchidee en venusschoentje. Sommige orchideeen hebben alleen een botanische naam. Wat de naam ook is, van de bloemen kun je in ieder geval heel lang genieten. Ze bloeien weken, maanden en vaak meerder keren per jaar ! En daar gaat het toch om?

Kijk deze soorten eens!

Lichte basis

Ons rustige, lichte interieur zonder al teveel accessoires is een goede basis. Niet alleen voor onze meubels maar ook voor de orchidee. Deze komt zo goed tot zijn recht.
Misschien grappig om te weten. Alle foto’s in dit blog zijn een mix gemaakt in onze twee huizen.

Beiden zijn we liefhebber van licht en ruimte. Waarbij we gekozen hebben voor een basis van witte wanden en grijze of houten vloeren. Gecombineerd met rotan, riet, linnen,wol of andere natuurlijke materialen voor de nodige warmte. En niet te vergeten beiden hebben we een liefde voor oude deuren. Dat vinden we zo’n mooi contrast met de lichte wat strakke basis.

Variëren in ons interieur doen we met accessoires, bloemen en planten. Een nieuw plaid of kussens. Kaarsen en in dit geval dus met de prachtigste orchideeën.

Wij zijn blij met onze kleurrijke exemplaren èn onze witte muren in huis! Want juist hierdoor komen de kleuren van de bloemen extra mooi uit en kunnen we elk soort orchidee toepassen in ons interieur. Het wit lijkt de kleuren nog intenser te maken waardoor de tropische beauty’s schitteren in de woonkamer. Wat een vrolijke en kleurrijke planten : )

In een groepje

Je ziet we hebben ze gezellig in een groepje gezet. Samen op de ronde tafel. En op de lage wandkast voor de muur. De potten kunnen heel eenvoudig zijn . In oude kannen en kruiken of schalen en potten van papier maché. De orchidee steelt toch wel de show!

Je zou zelfs houten kratjes kunnen gebruiken (evt. op pootjes) en deze op een rijtje als een soort van ruimteverdeler kunnen neerzetten. Met een mooie mix and match aan orchideëen erin. Prachtig toch? 

In dezelfde pot.

Natuurlijk is één orchidee in een pot al mooi helemaal als ze ook nog eens in een bijzondere vorm groeien. Zoals deze

Wat een eyecatcher!

Wij zetten de orchidee niet alleen in een groepje bij elkaar maar ook in dezelfde pot! Waarbij de pot een heel wijd begrip is en ook een grote mand of schaal kan zijn.
De kleurtjes van de orchideëen versterken elkaar, en zorgen zo samen in één pot ècht voor een kleurenexplosie. En dat kan ons lichte interieur goed hebben. Wat een sfeertje!

Bedenk dat je zo’n pot natuurlijk niet alleen in de woonkamer hoeft te zetten. Orchideeën zuiveren de lucht dus waarom niet in de slaapkamer? Of voor wat creativiteit en inspiratie in de werkkamer? 

Zelf maken

Wil je zelf ook zo’n mooie pot vol kleur? Kies dan een mooie mix uit aan orchideeën . Kies de exemplaren die jij het mooiste vindt en ga op zoek naar je grootse pot/schaal of mand .
Zet de orchideeen hierin. Dat is heel makkelijk want je kunt de orchideëen gewoon in hun kweekpotje laten staan. Evt. Kun je bovenkant van de potjes nog bedekken met wat mos.

Zó een heleboel bij elkaar, wij houden ervan!

Dit schijnt zelfs een hele trend te zijn: de orchideëenjungle!! Waarbij dus geldt: more is more. En wat ons betreft het liefst in een mix and match aan kleuren en soorten bij onze lichte interieur.

Natuurlijk je kunt ook een jungle in één kleur maken. Misschien leuk als je een interieur hebt met al meer gekleurde wanden en accessoires?! Voor wat meer rust bijvoorbeeld.
Of wissel alleen in hoogte of bloemvorm af. Jou keuze! Er is heel veel mogelijk door alle soorten die er bestaan.

Verzorgen

Zo’n jungle aan orchideeën staat niet alleen mooi maar water geven gaat wel net zo handig! Zo klaar ; ) Al kun je ze ook gemakkelijk even uit de schaal halen en zo’n 10 tot 15 onderdompelen . De orchidee heeft trouwens niet veel water nodig. Laat daarom nooit water in de pot staan. Nu tijdens de zomermaanden zo’n één keer in de week en in de winter om de 10 dagen ongeveer. Check de wortels als je niet zeker bent: groene wortels betekent nog voldoende water, zilvergrijze wortels betekent tijd om water te geven !

Helemaal niet moeilijk dus die verzorging ; )
Wil je alle ins en outs over de verzorging van orchidee? Of meer inspiratie en info over alle soorten die er zijn? Kijk dan even op de website van @Orchidsinfo dit is de link. www.orchidsinfo.eu

Wij zijn in ieder geval blij met onze kleurrijke orchideëen die weken, maanden tot zelfs een half jaar kunnen bloeien en dan ook nog meerder keren per jaar! Dus dit zijn vast niet de laatste foto’s van ons interieur gestyled met deze prachtige planten. Haha..Hebben Julie al een orchidee in huis?

Wat een vrolijk en kleurijk begin op deze maandag hè?! Happy Monday! Liefs Tine & Lee.