Wij houden van zelfgemaakte verzorgingsproducten! Tuurlijk er is keuze genoeg in de winkels, maar zelf maken is goedkoper, leuk om te doen en je weet precies wat er in je scrub zit. Alleen maar natuurlijke ingrediënten : )
De benodigdheden heb je vaak al in huis liggen en de scrub maak je gezellig samen met een vriendin of één van je kids. Meteen een leuke bezigheid, koken maar dan anders…

Een tijdje terug plaatsten we al een blog met een lichaams scrub op basis van Himalaya zout. De volgende 4 scrub varianten zijn op basis van suiker. Net iets fijner van korrel en meer geschikt voor de gevoelige huid. Alle 4 anders maar heerlijk zomers…kies je favoriet of maak je eigen ‘recept’!

De eerste twee scrubs zijn ‘vloeibaar’, echte verwennerij voor je huid door het gebruik van verse ingrediënten. Hierdoor moet je ze alleen wel binnen twee weken gebruiken. Bewaar de scrub in de koelkast voor een langere houdbaarheid of vries teveel gemaakte scrub in.

Komkommer/ mint /suiker scrub
We beginnen met een heerlijk verfrissende scrub met komkommer en mint.
Heerlijk om te gebruiken op een warme zomerse dag! Je huid verfrist, is heerlijk gehydrateerd en voelt na gebruik super zacht aan!

Wat heb je nodig?
halve komkommer
150 gram kristalsuiker
handje muntblaadjes
olie, wij kozen voor kokosolie, ongeveer 4 eetlepels.(± 50 gam)
Gebruik gerust een andere olie. Jojoba-, amandel-, of olijfolie kan ook.
Optioneel: etherische geurolie
Een brandschone, goed afsluitbare pot of glazen weckpot. Òf meerdere kleine potjes met deksel om je scrub in te bewaren.

Hoe maak je het ?
Pureer de komkommer en de muntblaadjes tot een groen drapje ; ) ± 2 minuutjes in de blender.
Voeg dan de (kokos)olie en de suiker toe en blend dit tot een zachte substantie.
Als laatste kan je een extra geurtje aan je scrub toevoegen door wat druppels etherische geur olie door de scrub te roeren. Wij deden er ± 25 druppels geurolie white tea bij.
Doe de scrub in een grote afsluitbare (weck)pot of meerdere kleine potjes.

Grapefruit / suiker scrub
Ook deze scrub is op basis van suiker en olie naar keuze. Wij gebruikten de kokosolie weer. Dit keer geen komkommer maar sap en zest van de grapefruit. Deze scrub ruikt me toch lekker en de grapefruit geeft deze scrub ook nog eens een heel mooi kleurtje!
Wij zijn dol op de geur van grapefruit en voegde daarom toch wat extra druppels etherische grapefruit olie toe.

Wat heb je nodig?
zest van 1 grapefruit
sap van een halve grapefruit ± 2 eetlepels.
150 gram suiker (kristalsuiker)
olie, wij kozen voor kokosolie, ongeveer 4 eetlepels (± 50 gram)
Gebruik gerust een andere olie. Jojoba-, amandel-, olijfolie kan ook.
Optioneel:
25 druppels grapefruit olie.
Een brandschone, goed afsluitbare pot of glazen weckpot. Òf meerdere kleine potjes met deksel om je scrub in te bewaren.

Hoe maak je het ?
Meng de (kokos)olie en de suiker in de blender. Voeg het grapefruit sap en de zest ( = geraspte schil van de grapefruit) toe en blend ook dit door elkaar.
Voeg als laatste (optioneel) de druppels geur olie toe en mix nog even door. De scrub is klaar voor gebruik doe in een goed afsluitbare pot of potjes en bewaar in de koelkast.

Tip: wil je deze ‘vloeibare’scrub zonder al teveel geknoei in kleine potjes overbrengen maak dan gebruik van een trechter.
De komkommer/ mint /suiker scrub en de grapefruit / suiker scrub zijn ook ideaal na een middagje werken in de tuin. Je krijgt je handen er in no- time weer schoon en zacht mee. Ook handig voor die vieze zomervoetjes van de kids die soms bijna niet schoon te krijgen zijn ; ) Gebruik altijd een lepeltje of spatel om de scrub mee uit de pot te halen om onnodig bederf tegen te gaan !

Scrub blokjes

Nu de scrub in ’vaste’ vorm, de scrub blokjes !
Je maakt ze met behulp van een siliconen mal zoals een ijsklontjes vorm, een bak- of chocoladevorm werkt ook.
Zo handig deze scrub blokjes! Je neemt ze gemakkelijk mee in je toilettas en ze zijn goed te bewaren buiten de koelkast in een grote pot of op een schaaltje. Je hoeft ze niet in een keer op te gebruiken èn ze zijn lang houdbaar! Je kan ze na gebruik gewoon op een zeepbakje laten opdrogen voor een volgend gebruik. Ook in deze scrub blokjes zorgt de suiker weer voor het scrub effect . Maak hem van je favoriete zeep!

Rozemarijn scrub blokjes

Wat heb je nodig?
100 gram zeep (de meeste kleine zeepjes zijn 100 gram, wij kozen voor een citroen/verbena zeepje)
150 gram suiker (kristalsuiker)
50 gram vet/olie, wij kozen voor jojoba olie.
een mal
Optioneel: gedroogde rozemarijn.

Hoe maak je het?
Snij of rasp je favoriete zeepje in kleine stukjes en doe in een schaal of kom die magnetron bestendig is. Giet de olie erbij en roer door. Dit mengsel met zeep moet nu smelten. Dit deden wij in de magnetron. Steeds 10 tot 20 seconden verwarmen en dan doorroeren totdat alles gesmolten is. Dit kan eventueel ook au bain-marie.
Je kan nu eventueel geur olie toevoegen. Wij voegden alleen wat gedroogde rozemarijn toe voor een extra scrub effect en de geur van de rozemarijn gaat goed samen met die van ons citroen/verbena zeepje. Extra geur olie toevoegen vonden wij daarom niet nodig, dit ruikt al zo heerlijk!
Zet nu je siliconen mal klaar, dit is belangrijk want bij deze stap doe je de suiker bij het zeep/olie mengsel die het mengsel vrijwel meteen hard maakt. Snel werken is daarom nodig en handig is dus om de mal vooraf klaar te zetten.
Doe dan de suiker bij het mengsel, roer door en breng deze zo snel mogelijk over in de siliconen mal/vormpjes.
Druk de substantie een beetje aan met de achterkant van een theelepeltje zodat de scrub blokjes straks een mooie vorm krijgen. Eventueel overtollige scrub kan je voorzichtig met een mesje verwijderen.
Zet de vorm dan in de vriezer. Een half uurtje is genoeg, dan zijn de scrub blokjes klaar voor gebruik. Druk ze uit de vorm en scrubben maar! Bewaar ze in een pot of op een schaaltje.

Tip: Je kan volop variëren met deze scrub blokjes. Door steeds een andere zeep of olie te gebruiken en wèl of géén geur olie toe te voegen zal het resultaat steeds anders zijn. Ook wat betreft de vorm kun je variëren. Kleine blokjes of grote maar ook een hartjes of bloemetjes vorm is mogelijk. Wij hielden het gewoon bij de blokjes omdat we die vormen al in huis hadden. Wel maakten we een variatie door andere zeep en olie te gebruiken. Het werden groen gekleurde olijfolie scrub blokjes gemaakt in een standaard ijsblokjes vorm. We maakten een hele pot vol want deze blokjes vallen ook bij de heren in de smaak.

Olijfolie scrub blokjes

Wat heb je nodig ?
Eigenlijk hetzelfde als bij de andere scrubblokjes alleen deze keer kozen we voor:

100 gram olijfoliezeep
150 gram kristalsuiker
50 gram olijfolie(extra vierde ) maar gebruik gerust wat anders.
etherische geurolie eucalyptus ± 25 druppels.

Hoe maak je ze?
Ook de werkwijze is het zelfde als bij de rozemarijn scrubblokjes.
Rasp of snij de zeep in kleine stukjes. Voeg de olie toe en roer door. Smelt dit in de magnetron of au bain-marie totdat alles gesmolten is.
Zet je vorm vast klaar en voeg dan de suiker aan het zeep/olie mengsel toe. Roer door en doe het mengsel dan snel in de ijsblokjes of siliconen vorm.
Haal overtollige scrub voorzichtig weg m.b.v. een mesje en leg de vorm dan een half uurtje in de vriezer. Daarna zijn ze klaar voor gebruik!

Hoe gebruik je de scrub blokjes?
De scrub blokjes gebruik je altijd op een natte huid, dus onder de douche of in bad of voet/handbadje. Ga met het blokje over de huid heen. Hard duwen hoeft niet, maak lichte bewegingen. Spoel na gebruik je huid goed af die voelt nu heerlijk zacht aan. Altijd opletten met producten waar olie in zit want dit kan je bad of vloer glad maken!

Kadootje!
Het is natuurlijk ook leuk om een pot scrub blokjes kado te geven. Een weckpot maar ook een lege en schoongemaakte augurken pot is hier handig voor. Scrubblokjes erin en een leuk kaartje en/of label erop en klaar !
Een leuk juffen/meester kadootje misschien? Zelfgemaakte kadootjes vallen altijd in de smaak ; )

Met deze 4 homemade scrubs met natuurlijke ingrediënten zijn wij in ieder geval klaar voor de zomer en ons huidje ook!

Wat is jou favoriet, of maak je liever een eigen recept?

Happy Summer!