Afgelopen zomer , alweer een tijdje terug dus šŸ˜‰ was ik in Arnhem bij de Loft winkel , wat inspiratie opdoen voor ons ‘nieuwe’ huis. Met de Iphone maakte ik wat fotootjes van enorme linnen lampen. Voor in ons huidige huis te groot maar onze nieuwe stek heeft in de woonkamer hoge plafonds dus een leuke optie vond ik.

Toen ik ze laatst op de website zocht kon ik ze helaas niet meer vinden in de webshop, te lang gewacht. Maar goed om een lang verhaal kort te houden. Afgelopen weekend waagde ik een poging zelf iets dergelijks te maken.

Hiervoor gebruikte ik twee oude lampenkappen die ik vond bij onze kringloop en een oude lap linnen stof die ik nog had liggen. Ze zijn nog niet helemaal ‘af’ maar vind het leuk dit idee alvast te delen met jullie.

Even een korte werkbeschrijving voor het geval je ook zo’n lamp wilt maken. Laten we beginnen met de benodigheden

Linnenstof naar keuze
Lampenkapring met kruis in diameter naar keuze (bijv. via de website lampenkapmaterialen.nl
Textiellijm /lijmpistool of naald en draad
Snoeren set bijv. HEMMA Pendel, wit, 1.8 m van Ikea

Werkwijze

Werk je met een oude lampenkap? Haal dan eerst de oude stof van het lampframe weg. We gebruiken alleen de bovenste ring met het kruis waarvan de diameter in dit geval 70 cm. is. Het andere gedeelte hebben we voor de lamp niet nodig maar kun je gebruiken om bijv. een mooie krans mee te maken.

Knip de stof uit in de maat die je nodig hebt net een beetje extra voor een zoom of lijmnaad. Ik gebruikte de oude stof bij het knippen zo had ik meteen de goede maat. Meet anders de omtrek van je ring + wat extra . De breedte hoef je niet aan te houden ik koos ervoor deze wat langer te maken, zo’n 55 cm.

Je kunt de stof na het knippen eerst omzomen. Maar omdat ik geen naaimachine had en ik geen tijd/ zin had om 253 cm. met de hand te naaien besloot ik deze stap zelf niet te doen. Het resultaat wordt dan wel wat nonchalanter.

Pak de stof , vouw om de ring en plak/naai vast. Gebruik textiellijm of je lijmpistool. Naald en draad is natuurlijk ook een hele goede optie ; ) Wasknijpertjes zijn handig om het vast te zetten tijdens het lijmen/naaien.

Pendel Hemma van IKEA

Als de stof helemaal rondom de ring vastzit is de basis klaar. De laatste stap is om het snoer te bevestigen. Hier is een snoerenset van IKEA gebruikt.

Zoials ik al zei ,nog niet helemaal klaar, ik wil de onderkant nog mooi laten ravelen. Maar dit is nog wel even een klusje…dus dat komt later wel ; )

Om toch een soort van resultaat foto met jullie te delen hing ik ze alvast even aan de balken op onze zolder, de hoogste plek in ons huidige huis.

Ze lijken op de foto misschien niet enorm maar dat zijn ze wel met 70 cm. doornsee!

Tijdens het ophangen…iets te groot voor boven het bed, haha…
Dus ze kwamen achter het bed..maar niet voor lang . ze kunnen binnenkort de verhuisdoos in!

Ik ben zelf blij met de nonchalante look en wil nog graag nog een witte variant maken. Het linnen stofje hiervoor ligt al klaar en komt van een matrasovertrek (van de IKEA koopjes hoek ) waar ik het elastiek heb uit gehaald. Nu eerst nog even een lampenring scoren bij de kringloop…haha : )

Happy monday !

X Lee.