Ik pimpte mijn oude dienblad van IKEA met gips. Het dienblad zat vol met vlekken die er niet meer uitgingen. Maar omdat het blad  zo’n handig groot formaat heeft en er poten bij zitten om er een bijzetter van te maken, vond ik het jammer hem zomaar weg te doen. Dat kan altijd nog ; )

Twee jaar terug maakte ik ook heel wat DIY projecten met gips. oa.planten zakken, kandelaars en theelichtjes.

Goed gelukt vond ik zelf! Ik vond mijn lichtjes van gips weer terug. Met onze verhuizing had ik ze opgestapeld en in een zakje gedaan maar vergeten om ze in een doos met breekbaar te doen. Niet zo handig en jammer van de lichtjes. Maar een paar hebben het overleefd. Weliswaar met wat afgebrokkelde randjes, maar imperfectie kan toch ook mooi zijn?!

Zo kwam ik op het idee om weer eens met gips aan de slag te gaan! Dit keer met gipsverband. 

Gipsverband is een rol verband voorzien van een laagje gips. Week het gipsverband in water en je kunt het in elke gewenste vorm modelleren. Je kunt het bij hobbyzaken als Pipoos kopen of online. Ik gebruikte het gipsverband van panduro 2 rollen van 3 meter.

Meestal wordt gipsverband gewikkeld om een mal . Wanneer je het dan laat drogen neemt het gips de vorm van de mal aan die je dan daarna verwijderd.  Zo kun je vazen en bloempotten enz. maken.

Ik besloot om gewoon het hele dienblad met gips in te wikkelen. Eigenlijk een soort van wrappen. Zo ging ik te werk.

Eerst knip ik het verband in stroken, genoeg om een kant van mijn dienblad te beplakken. 

Daarna om de beurt even weken in warm water ( max. 35 graden) en iets overlappend op het dienblad leggen. De uiteinden van het gipsverband plak ik om de randen van mijn blad.

Totdat het volledig bedekt is met gips. Overtollig verband knip ik af.

Dit laat ik uitharden en drogen en daarna bewerk ik de andere kant ook met gips.  Reken op ongeveer 15-30 minuten voor hard worden en een dag voor uitdrogen.

Na het drogen spray ik er een dubbele lag transparante vernis op. Zo kan ik het blad  prima ter decoratie gebruiken! Leuk toch?  Ik heb er nu even mijn ‘gipslichtjes’ opgezet en een kruikje met olijftakken. 

Ik vind het resultaat mooi geworden het gips geeft een mooie structuur aan het dienblad en is mooi mat. 

Mochten jullie het ook leuk vinden om met gips aan de slag te gaan? Dan is hier link naar de lichtjes en plantenzakken.

O ja, en vergeet niet je werkplek af te dekken anders zit alles straks onder het gips, hahaha!

Happy Monday

x Lee.