Wat liep afgelopen week anders dan verwacht! Kids die (eerder) van kamp en werkweek gehaald moesten worden, man die plots voor zijn werk weg moest, ingelaste afspraakjes bij de klassenmentor en ortho (weer eens een blokje eraf ; ) enz.
Jullie kennen het vast en nou maakt dat op zich niet natuurlijk niet uit, soms is het toch echt jammer .
Zo zouden we vrijdag naar een gezellige insta meet bij FAM Flower Farm gaan en de prachtige dahlia velden bewonderen bij Marlies en Linda.
Wat hadden we er zijn in! Helaas pindakaas het kon niet doorgaan…en wat doe je dan?
Jezelf trakteren op een mini bosje dahlia’s, die bij verre niet kunnen tippen aan de FAM flower dahlia’s ,haha. Èn aan de slag met een leuke DIY:
Papier marmeren !!  Onverwacht toch een leuke dag dat want dat was me toch leuk om te doen. We maakten meteen een hele stapel. Waar we van alles mee kunnen maken.
Een eenvoudige DIY die je ook gezellig met de kids kunt doen. We kozen nl. voor de methode met scheerschuim en dat vinden ze vast leuk : )

Marmeren met scheerschuim

Papier marmeren kan je op veel verschillende manieren doen. Zoals ik al zei kozen wij voor de scheerschuim methode, in combinatie met vloeibare aquarelverf in potjes van de Action. De meeste mensen gebruiken voor deze methode echte ecoline of verdunde olieverf en dat werkt prima als je dit in huis hebt. Alleen hadden wij dit nu juist niet in huis, daarom besloten we gewoon eens de vloeibare versie van de Action uit te proberen.
En ja hoor, ook dit werkt prima!! Voor de rest heb je niet heel veel nodig om te marmeren met scheerschuim.

Benodigdheden:

*scheerschuim
*satéprikker/wattenstaafje/rietje/kwastje
*flinke schaal of groot, plat bakblik ,
waar het papier wat je gaat marmeren in past
*papier (dit kan tekenpapier of aquarelpapier zijn maar je kan ook rechtstreeks marmeren op blanco enveloppen, kadozakjes of tasjes enz.)
*vloeibare verf (bijv. Ecoline of liquid watercolor van de Action
*oud (bank) pasje
*bakpapier

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bedek de bodem van je schaal of bakblik met scheerschuim en strijk een beetje glad. Dit kan de goedkoopste versie zijn. Wij gebruikten de voordeligste scheerschuim van de Action.

Stap 2: Druppel de vloeibare verf op het schuim, eventueel mbv. een rietje of kwastje.

Stap 3: Gebruik een satéprikker of wattenstaafje om een marmer patroon te maken in de verf. Roer licht door het schuim en trek lijnen en/of cirkels.

Stap 4: Duw het papier in het scheerschuim, leg het er recht bovenop.

Stap 5: Haal deze er vervolgens af en leg het papier op een ruim stuk bakpapier op tafel.

Stap 6: Schraap het scheerschuim van het papier met een oud (bank)pasje. Je ziet het marmerpatroon ontstaan . Veeg je kaartje schoon aan de bak of schaal of met een stuk keukenrol.

Stap 7: Laat het gemarmerde papier goed drogen voor gebruik of verdere verwerking tot kaartjes of labels.

Marmer lekker door nu je toch een flinke bak scheerschuim heb staan : ) Je kan de resterende verf gebruiken om een volgend stuk papier of envelop mee te marmeren. Je kan er ook voor kiezen ’nieuwe” kleurtjes toe te voegen en/of een ander patroontje te maken. Aan jou de keuze !

Heel wat anders? Breng dan een nieuw laagje schuim aan bovenop de ander en ga verder met stap 2: het aanbrengen van de verfdruppels in de gekozen kleur of kleurtjes.

Wat kan je doen met marmerpapier?

Een heleboel! Zo maakten wij pakpapier door papier van de IKEA rol te scheuren en dit te marmeren. Van het gemarmerde aquarel papier maakten we kaartjes en labels. Leuk toch?

gemarmerd kadopapier gemaakt van rol IKEA paper en label gesneden uit een vel gemarmerd aquarelpapier, stempeltje erop en klaar!

Je kan ook rechtstreeks marmeren op kado tasjes of enveloppen. Net even anders…

Ik zeg probeer het lekker zelf uit en ga aan de slag! Kleine tip vooral als je deze DIY met kids maakt. Dek de tafel af en hou een doek of keukenrol bij de hand. Wij morsten rijkelijk (lekker roeren door het schuim ; ) maar omdat we waterverf gebruiken is alles er weer uit gegaan.

Happy DIY!

X Lee.