We zijn lekker aan de knutsel geweest! de regenachtige middagen vroegen er gewoon om. Wel goed voor de natuur die regen, ons vijgenboompje ontplofte, alle blaadjes sprongen ineens open. We konden dus makkelijk een paar blaadjes pikken voor deze easy diy.

We maakten mooie klei-blaadjes die een beetje opkrullen en zo gebruikt kunnen worden als sieradenschaaltje. Bijv. voor op je nachtjekastje, met ringetjes en oorbelletjes. Ook zo ter decoratie prachtig hoor! Wat handig is om te weten voordat je begint met blaadjes zoeken, dat het mooie dikkere bladeren zijn met een goede zichtbare nerf erin. Te dunne blaadjes die net open zijn, zijn nog te zacht dus dan is het effect niet zo zichtbaar.

Wat heb je nodig:

  • aan de lucht drogende klei die wit opdroogt
  • verschillende kommetjes
  • bot mesje of echt kleimesje
  • vetvrij papier / bakpapier
  • bladeren
  • roller
eerst de tuin in voor mooie bladeren..
..en aan de slag

Leg eerst een stukje vetvrij papier op je werkblad en rol daarop de klei mooi egaal uit. Zorg ervoor dat het blaadje er op past. Dan met de deegroller erover om een afdruk te maken in de klei.

kijk:

Hier hebben we geen vetvrij papier onder de klei gebruikt. Dat kan je beter wel doen. Met een spatel eraf halen is niet een makkelijk klusje.

Nu laat je het blad zitten en je gaat eerst met een mesje de contouren van het blad langs zodat het blad helemaal is uitgesneden. Niet een te scherp mesje hebben we ontdekt. En het mesje met vloeiende beweging langs de lijnen halen.

Kijk hierboven, nu hebben we er wel vet vrij papier onder de klei gedaan tussen het uitsnijden. Met papiertje en al leg je het uitgesneden blad in een kommetje zodat het de opkrullende vorm krijgt. Net een echt gevallen blaadje 😉

Laat het zo een paar uurtjes drogen. Na een tijdje als het blaadje omhoog blijft staan, wel uit het kommetje halen anders droogt de onderkant van het blaadje heel langzaam.

tadaa!
Dat staat leuk op je nachtkastje om je ringetjes of oorbellen op te bewaren!

Wij kozen ervoor, omdat deze klei wit opdroogt, om de blaadjes niet te verven. Het natuurlijke gevoel is hierdoor veel sterker.

We vinden dit ook een leuke diy om te maken voor je mama! Met een prachtig lintje, een stukje vloeipapier en een eenvoudig doosje maak je er een mooi kadootje van. Allemaal bij Hema of Sostrene Grene te verkrijgen.

Gaan jullie het ook proberen? heel leuk om te doen. Wil je het met moederdag geven? Maak het dan minstens twee dagen van te voren dat het blaadje goed kan drogen. Bijvoorbeeld op dond- of vrijdagmiddag!

We maakten al eens eerder leuke dingetjes van klei, kijk hier en ook een bloemhanger van klei, hier

We zijn benieuwd welke jij gaat maken, laat je het weten?

Liefs en alvast een fijne moederdag!