Al heel lang staat dit Amerikaanse receptje op mijn to-do! en afgelopen zaterdag ging ik ermee aan de slag. Niets zo heerlijk om in het weekend te snacken met eigen baksels!

De engelse benaming is Savory Herb shortbread crackers. Het is geen harde, knapperige cracker. Meer een koekje. Een lekker hartig, kruidig koekje.

Koop wat mooie kruiden, pluk er blaadjes af en leg die in iedergeval een half uur onder een zwaar boek oid zodat ze mooi plat zijn.

Ik kocht (van boven naar beneden) rozemarijn, peterselie, salie, tijm, oregano. Zie het plaatje hieronder.

Wat heb je nog meer nodig voor deze crackers:

Omdat ik veel engelse/amerikaanse recepten maak heb ik ooit eens zo’n bakingset met cups maten aangeschaft. Als je dat niet hebt google eens naar ‘van cups naar gram’ dan zie je wel een aantal tabellen die je ook kan aanhouden.

  • 1 1/4 cups bloem
  • 1 cup geraspte parmezaanse kaas, zelf raspen, dat is het smeuïgst.
  • 2 eetlepels fijngesneden verse rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/2 cup ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • mooie kruiden blaadjes die je straks op het uitgestoken koekje legt
  • koekje uitsteker, deegroller, bakpapier

Meng de bloem, kaas, rozemarijn, het zout en peper in een kom. (je kan dit ook in een foodprocessor doen, maar die heb ik niet het gaat heel goed met de handen)

Voeg de boter in stukjes toe en begin te kneden. Op een gegeven moment is het makkelijker om het op een werkblad te storten.

Ga verder met kneden zodat het een mooie bal wordt. Wil het niet goed binden? Doe er dan een klein theelepeltje water bij, echt niet te veel hoor. En kijk wat er gebeurd. Na een kleine 10 min. zal het echt wel een mooi deeg worden. Gewoon goed kneden.

Leeg het deeg plat in vershoudfolie een klein uurtje in de koelkast zodat het koud wordt.

Verwarm de oven voor op 175/180 graden.

Rol het koude deeg uit tussen twee bakpapiertjes. Zo plakt het niet! het deeg hoeft niet te dun. En leg zo hier en daar een mooi plat kruidenblaadje op de plak deeg, ga er evt nog met een deegroller lichtjes overheen. Wel handig als je er dan ook een bakpapiertje over doet.

Steek de koekjes uit met het kruidenblaadje in het midden en leg ze op een vel bakpapier. Je houdt best wat deeg over nu, vorm weer een bal van het deeg en maak opnieuw een plak. Weer de blaadjes er op en uitsteken maar!

Ongeveer 18 koekjes haal je er uit. Mijn koekjessteker heeft een diameter van ongeveer 5 cm.

Bak de koekjes 12-15 minuten in een voorverwarmde oven van 175/180 graden.

Zo zien ze eruit als ze gebakken zijn! En dat ruikt me toch lekker!

Even geduld met proeven. Als dat lukt 🙂 Laat ze zeker 20 minuutjes afkoelen maar een beetje lauw warm opeten en dan een heerlijk drankje erbij…! Dat is echt weekend genieten!

Natuurlijk ook heel leuk om mee te nemen

Waarschijnlijk hou je veel verse kruiden over. Je kunt het invriezen of meteen ’s avonds wat mee kokkerellen. In een rode pastasaus is het zo lekker kruidig.

Je kan ze ook ophangen om te laten drogen, zo heb je er ook lang plezier van. Echt fijn om droge kruiden te hebben om in gerechten te verwerken.

Nog een keer op een rijtje: rozemarijn, peterselie, salie, tijm, oregano

Veel bakplezier!

Xx Tineke