Dat wij van koken en bakken houden is vast geen verrassing voor jullie!
We delen onze ‘happy receptjes’ nl. regelmatig hier op ons blog en insta en gebruiken het liefst verse ingrediënten.
Ook ‘onze’ kruiden hebben we graag vers, hier in Frankrijk plukken we de rozemarijn zo uit ons tuintje.
Maar soms hebben we een beetje teveel van het goede en blijven we met onze verse kruiden zitten.
Zo had ik voor de vakantie verse oregano en tijm over en hier in Frankrijk toen de rozemarijn een snoeibeurt moest hebben had ik een overschot aan rozemarijn die ik niet zomaar bij het tuinafval wilde gooien.
Meteen opmaken kan niet altijd daarom in dit blog wat ideetjes om op een later moment toch nog van je (tuin) kruiden te kunnen genieten. Weggooien is zonde!

Invriezen in olie.
Verse kruiden die je over hebt of in je tuin hebt staan kan je gemakkelijk in porties invriezen zodat je erop een later moment lekker ‘vers’ mee kan koken. Invriezen kan op verschillende manieren. Een hele makkelijk manier is om ze samen met een goede olijfolie in een ijsblokjes vorm in te vriezen.
Je gaat als volgt te werk:
Neem je verse kruiden en geef ze, vooral als ze zo uit je tuintje komen, een goede wasbeurt en laat ze daarna goed drogen.

Knip, snij of scheur je kruiden fijn. Doe de kruiden in de ijsblokjesvorm en giet er een lekkere extra verdien olijfolie over tot aan de rand.

Dek de ijsblokjesvorm af met wat vershoudfolie en leg de vorm in de vriezer. Na een paar uurtjes zijn de blokjes klaar voor gebruik maar je kan ze wel tot 6 maanden lang gebruiken. Je kan ook fijne combinatieblokjes maken. Oregano, tijm en rozemarijn smaakt bijv. heerlijk door (pasta)sauzen. Of maak bieslook en peterselie voor door de soep.

Je kan na een nachtje de kruidenblokjes uit de vorm halen en in een ander diepvriesbakje of zakje doen. Dan heb je de ijsklontjes vorm weer vrij voor gebruik. Let op: ze ontdooien erg snel eenmaal uit de vriezer! Kijk maar op de foto hieronder ze smelten zo weg in het bord…je kan dus ook een blokje met kruiden door de pasta of salade husselen.

Kruidenolie/azijn.
Een andere manier om verse kruiden op te maken en op een later moment nog te genieten van de smaak is om er een kruidenolie of azijn van te maken. Wij vinden de koude methode het handigst!
Je gaat als volgt te werk:
Gebruik de kruiden die je lekker vindt of over hebt en vul er een goed afsluitbare schone fles of pot mee. Vooral harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie zijn hier erg geschikt voor. Je kan evt. ook een bosje verschillende kruiden samen binden en in de pot of fles doen. Vul deze dan aan met (plantaardige) olie of azijn en zorg dat de kruiden helemaal onder staan. Sluit de pot of het flesje goed af en laat minstens twee weken staan op een lichte plaats. Daarna kan je genieten van je zelfgemaakte kruidenolie of azijn. Voor extra smaak kan je evt. ook specerijen (zout,peper,chilivlokken) of citrusschillen gebruiken (schil van bijv. citroen of limoen)

Bouquet garni.
Van overgebleven verschillende verse kruiden kan je ook een Bouquet garni maken. Een klassieke Franse smaakmaker (hoe kan het ook anders ; ) Kleine boeketjes met verse kruiden samengebonden met keukentouw. Je kan ze zo vers mee laten koken/ meegaren met soep of bouillon,stoofpotjes of smoorgerechten zodat het gerecht alle lekkere smaken van de verse kruiden meekrijgt. Eventueel tussen nat keukenpapier in de groentela langer houdbaar. Maar je kan de kleine boeketjes ook eerst drogen en bewaren in een afgesloten pot met deksel om er later mee te kunnen koken.

Je gaat als volgt te werk:
Kruiden met een sterke smaak (laurier, munt, rozemarijn, dragon, salie, tijm) kun je gemakkelijk aan de lucht drogen. Bind de kruiden in kleine mini bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Met keukentouw bind je bijvoorbeeld een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm en oregano samen. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd en zijn de kruidenbuiltjes klaar.
Zo kan je in één keer meerdere boeketjes maken en ze bewaren in een afsluitbare pot.

Wij genieten altijd enorm van verse kruiden oregano en tijm zijn mijn favoriet. En basilicum blijft eigenlijk nooit over en is favoriet bij de kids ! We eten het zelfs op een boterhammetje kaas! Als ie over blijft dan maken we erg nog wel eens een pesto van in combinatie met overgebleven rucola, maar dat is zelden ; )
Welk(e) kruid(en) vinden jullie het lekkerst en wat doen jullie met overgebleven verse kruiden? Laat het ons gerust weten in een reactie hieronder ; )

Ondertussen dromen wij hier in Frankrijk nog even verder….zo’n moestuin als die van onze Franse overbuurvrouw lijkt ons geweldig, altijd verse ingrediënten bij de hand!!

Happy Monday!

X Lee.