Met vaderdag voor de deur en wat minder zin om te knutselen met dit mooie weer, besloten we alvast wat receptjes uit te proberen! Receptjes waar we afgelopen weekend alvast lekker van konden voorproeven en volgend weekend ’papa’ op vaderdag mee gaan verrassen ; )
Toen ik aan de boys vroeg: “wat vindt papa nu ècht het allerlekkerst?” Waren ze het er alledrie overeens: koffie, cake en chocola : )

Wat we maakten? Een stoere koffiecake, chocolami en een heerlijke koude dalgona koffie! Wat ons betreft alledrie goedgekeurd, dus volgend weekend voor het echie ; )

Natuurlijk delen we hieronder de drie receptjes en nog extra een tip. Wij maakten in Canva heel eenvoudig leuke labels / wikkels voor om de koffiecake en chocolami . Super leuk om er zo een om ècht een culinair kadootje van te kunnen maken. Zelfs met de gratis versie (die wij gebruiken) maak je de leukste dingen , zo handig! De oudste boy hier zit bijna dagelijks op deze site om er ontwerpen voor school op te maken. Powerpoints , infographics, posters, folders, logo’s noem maar op en nu dus een leuke label/wikkel. Zó geeft het nòg leuker!

Koffie cake.

We beginnen met het recept van de koffiecake een heerlijke cake met de smaak van koffie. Meestal pas ik receptjes na een eerste keer wat aan. Wat meer van dit wat ,wat minder van dat of er worden andere ingrediënten aan toegevoegd . Maar bij dit recept van bakkenderwijs was het echt niet nodig . We waren warempel in één keer tevreden ; ) Enige toevoeging van onze kant was een koffieglazuur om de smaak van koffie (waar ‘papa’ zo van houdt) nog wat meer te versterken . Alle lof dus aan Yvonne : ) Hieronder het recept en de bereidingswijze voor de cake die je in een gemiddelde cakevorm kan bakken. Als de satéprikker er schoon uitkomt dan is de koffiecake gaar !

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram espresso oploskoffie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • 200 gram roomboter
  • snuf zout

Bereidingswijze

  1. Vet een cakevorm in (bekleed eventueel met bakpapier over de lange zijdes heen).
  2. Verwarm de oven voor op 170°C.
  3. Mix de boter met de basterdsuiker, kristalsuiker en de snuf zout.
  4. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor tot deze is opgenomen.
  5. Zeef de bloem met het bakpoeder en espresso poeder en mix dit erdoor.
  6. Voeg beetje bij beetje de melk toe.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en bak in ca. 50 minuten gaar.
    Is de cake afgekoeld dan kan je er nog een koffieglazuur overheen drizzelen.

Wij gebruikten kant en klare witte glazuur waar we een theelepeltje oplos espresso doorheen roerde! Yummy, de cake is zo extra smeuïg en het glazuur geeft een heerlijke koffiesmaak.

Deze stoere koffiecake is een heerlijk culinair kadootje voor vaderdag! Verpak in een bakpapiertje en/ of een kartonnen snackbakje. Maak er eventueel nog een leuk label omheen die je simpel maakt op Canva.

Dalgona koffie

Een heerlijk recept voor dalgona coffee en ook de gemakkelijkste! Kinderen kunnen dit alleen maken. En zo klaar, als je tenminste van tevoren wat ijsblokjes hebt gemaakt ; )
Wij gebruikten hiervoor onze maatlepeltjes met Amerikaanse maten .

Ingrediënten

  • 1 Tablespoon espesso oploskoffie
  • 1 Tablespoons bruine / of lichtbruine basterdsuiker
  • 2 Tablespoons heet water
  • Melk naar keuze
  • Ijsblokjes

Bereidingswijze

  1. Doe de koffie, suiker en het water in een wat grotere kom/schaal en mix het ongeveer 4-5 minuutjes tot het een soort koffiemousse wordt. Geen mixer ? Met de hand kan ook, duurt alleen wat langer . Zo’n 20-30 minuutjes.
  2. Vul een glas met ijsklontjes en de melk naar keuze. Vul aan met de opgeklopte koffiemousse en je hebt een heerlijke dalgona koffie!!
  3. Wel even roeren zodat de mousse zich lekker vermengd met de ijskoude melk.
  4. Yummy! Deze koffie smaakt ook heel goed met warmer weer en in combinatie met de koffiecake.

Samen een heel lekker vaderdagsontbijtje!

let niet op de voetbal EK tattoo’s ; )

Chocolami

Last but not least de chocolami: een chocolade worst! Deze kan je al van tevoren maken en in vershoudfolie in de koelkast bewaren voordat je hem kado geeft.

Benodigdheden voor 1 flinke worst:

  • 200 gram pure chocolade ( twee reepjes van 100 gram)
  • 50 gram ongezouten boter
  • 50 gram krokante kermis koekjes is 6 stuks verkruimeld koekjes
  • 25 gram gepelde pistachenootjes
  • 50 gram witte chocolade (halve reep)
  • 50 gram melkchocolade (halve reep)
  • mespunt zeezout
    Voor garnerin
    g:
  • poedersuiker
  • Optioneel slagerstouw

Voor het inpakken:
Bakpapier
Label gemaakt in canvas en stukje (slagers)touw

Bereidingswijze:
Smelt de pure chocolade en de boter au bain-marie (een kom op een pan met een laagje kokend water). Wanneer de chocolade helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan af en laat je het ±10 minuten afkoelen.
Hak de pistachenootjes grof en verkruimel de koekjes . En ook de witte en melkchocolade fijn.

Wanneer het chocolademengsel is afgekoeld kan je er de koekstukjes, nootjes, chocolade en de snuf zout door scheppen.

Neem dan 2 grote stukken vershoudfolie en leg die op elkaar. Schep de chocolademassa op de vershoudfolie en rol de chocolade op in de folie. Vormen met je handen zodat je een worst krijgt of schuif aan met een spatel.

De uiteindes draai je goed aan en knoop je stevig vast. Zodat de chocolade goed in z’n vorm blijft zitten en je net een kontje van een echte worst krijgt! Leg de chocolade worst dan minimaal 3 uur in de koelkast om helemaal op te stijven.

Schep een paar grote eetlepels poedersuiker op een groot plat bord. Haal de vershoudfolie van de chocoladeworst en rol hem door de poedersuiker.
Je kan hem nu nog inbinden met slagerstouw zodat het echt op een echte worst lijkt.

Wij verpakten de worst als kadootje door hem in bakpier te rollen , de uiteinden dicht te draaien en hier slagerstouw omheen te knopen.

Natuurlijk maakte we weer even een leuke wikkel voor deze chocolami op canva, zo gepiept en staat net wat leuker toch?!

Voor jou ‘papa’ een heerlijk chocolade worst ; ) afsnijden van deze worst gaat het gemakkelijkst met een verwarmd mes. Zo kan je redelijk mooie plakken snijden…lekker voor bij je koffietje (of theetje natuurlijk ; )

Hier worden inmiddels de laatste restje koffiecake opgesmuld door de thuisscholieren , die ook van koffie houden. En het kontje van de worst gaat naar de jongste, voor vanmiddag bij de thee. Bovenstaande receptjes zijn dan ook uitgebreid getest èn het belangrijkst : GOEDGEKEURD!!!

Nog genoeg ingrediënten in huis voor een tweede versie voor vaderdag zondag en nu maar hopen dat ie er nèt zo van gaat snoepen : ) Maar mocht hij het onverhoopt niet lusten : liefhebbers genoeg hier , haha!!!

Happy Monday!

X Lee.