Wat hebben we genoten van het prachtige lenteweer de afgelopen week! Heerlijk 🙂 Poetsen en werken met de tuindeuren open , ’s middags een broodje eten in de zon en natuurlijk heerlijk genieten in ons tuintje!
Wandelen onder de roze en witte gekleurde bomen doen we maar al te graag. Zelf in onze woonwijk was er genoeg te spotten, zoals de prachtige magnolia, van wit tot roze. De hooikoorts kan onze pret niet drukken ; ) De mooiste bloesembomen zagen we en daar worden wij wel vrolijk van …

Wist je dat er zelfs speciale bloesem wandeltochten en fietstochten zijn?
Voor sommige is het nu nog te vroeg omdat nog niet alle bloesem bloeit maar met een paar weken loop of fiets je door een sprookje..
Later in dit blog vind je tips en links voor mooie bloesem wandel- en fietstochten. Maar eerst het bloesempark!

Bloesempark
Als manlief gaat filmen in het bloesempark in Amstelveen en vraagt of je meegaat kan je natuurlijk geen nee zeggen ; )
Het bloesempark in het Amsterdamse bos heeft wel 400 Japanse kersenbomen, de Prunus Yedoensis staat op de site . 

Tijdens de bloei is het park natuurlijk op z’n mooist. Reuze benieuwd was ik naar al die bloesem want eerlijk is eerlijk ik was er nog niet eerder geweest.Manlief komt er regelmatig voor zijn werk, een paar weken terug voor het laatst toen gingen net de eerste knoppen open.
Nu met het mooie weer staan alle bomen volop in bloei… hoe moooi : ) Gelukkig ging mijn camera ook mee!


En nee, we waren zeker niet de enige om al dat moois te bewonderen maar wel een hele fijne plek.
Natuurlijk even een paar kiekjes… zo gaaf die wolken zachtroze bloesem en tere bloempjes uit zo’n ruige stam.

Grappig weetje is alle 400 kersenbomen namen hebben. 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam zoals Aiko, Chieko en Yumiko. .
De andere 200 hebben een Nederlandse vrouwennamen Zoals Aaltje, Cora, Maretje. In 2000 geschonken door de JWC een Japanse vrouwenclub.

Zo mooi als het licht door de bloesem schijnt…

Bloesem- en fruit wandelroute Wijk bij Duurstede (14,0 km, 21.538 stappen).

Deze route heet de Bloesem en fruit wandelroute, maar is in elk seizoen de moeite waard. Wandel je deze route in het voorjaar dan staan de fruitbomen in bloei en kan je genieten van de prachtige en heerlijk geurende bloesems. In de zomer is het kersentijd en vind je langs de route kersenstalletjes waar je fruit kunt kopen.
Deze route moet je dus beslist eens lopen!!

Afgelopen zaterdag reden wij naar Wijk bij Duurstede waar we al een klein voorproefje hadden van deze bloesem wandelroute. De fruitbomen stonden nog net niet in de bloei maar in en rond het stadje was er toch al wat bloesem te spotten . Als alles in de bloei staat binnenkort gaan we de hele route lopen.

Deze route start vanuit TOP Stadshaven in Wijk bij Duurstede en gaat door het gezellige centrum en langs het prachtige Kasteel Duurstede.

Ook daar namen we alvast een kijkje . Wij wandelend, de jongens hadden hun stepje mee.

De wandelroute loopt verder via het Kromme Rijnpad, een mooi jaagpad langs de Kromme Rijn en het pittoreske dorpje Cothen waar rondom schitterende fruitboomgaarden te zien zijn. Wat zou dat mooi zijn als straks alles in de bloei staat !!! Hou je meer van fietsen?! een fietsroute is er ook : )

Bloesem- en fruit ) fietsroute (35 km)
Deze mooie, landelijke fietsroute begint weer (en eindigt ook ) bij TOP Stadshaven in Wijk bij Duurstede. Al fietsend kom je langs schitterende fruitboomgaarden en kleine dorpjes zoals Cothen, Werkhoven en ’t Goy. Sluit de fietstocht af in de prachtige oude binnenstad van Wijk bij Duurstede. Zo’n gezellig stadje en mooi stadje. Fiets je deze route in het voorjaar dan staan de fruitbomen in bloei en kan je genieten van de prachtige en heerlijk geurende bloesems. In de zomer en het najaar is het kersen. Hier vind je de route!

Wanneer bloeit welke bloesem?
Sins vorig jaar heb ik de bloesem app.Zo weet ik precies wanneer alles in bloei staat en wanneer ik dus de bloesemroutes kan volgen! Zo kreeg ik afgelopen week al een berichtje dat de eerste pruimenbomen al bloeien : )
De app geeft handige info, alles over de verschillende soorten bloesem.
Elk jaar is de witte pruimenbloesem er als eerste bij, gevolgd door de kersen, peren en appels. De meeste zitten op dit moment nog vol knoppen . Maar over een paar weken is het vast zover. Met deze app wordt je op de hoogte gehouden van de actuele bloesemstand en krijg je allerlei tips & weetjes. Het Bureau Toerisme Rivierenland heeft deze handige app voor liefhebbers van het Betuwse fruit ontwikkeld. Download de app via BloesemAlert.nl. 

Nationale Rode Kruis Bloesemtocht
Helaas gaat ook dit jaar de bloesemtocht niet door, vorig jaar vanwege corona dit keer vanwege de korte voorbereidingstijd. Daarom hebben ze iets leuks bedacht: een maand lang wandelen in de sfeer van de Bloesemtocht. Er zijn maar liefst zes gratis wandelroutes samengesteld door de Betuwe. Variërend van 5 tot 40 kilometer. De routes leiden langs in volle bloei staande boomgaarden, rustieke boerderijen, groene landerijen en vrolijke uitspanningen. Zo staat op hun website. De routes volgen deels het parcours van de Bloesemtocht die traditioneel in april wordt gelopen. En zijn via de site te downloaden.

Andere mooie routes vind je op tip de site van Natuurmonumenten. Daar hebben de boswachters de mooiste fiets- en wandelroutes langs bloeiende fruitbomen voor je op een rij gezet. Op de site vind je alle informatie.

En last but not least, vergeet je eigen buurt niet. Hier in Amersfoort hebben we al veel bloesems kunnen ontdekken! Gaan jullie ook op bloesemtocht?

Happy spring!

X Lee.