Het is weer kaarsjesweer!
het hele jaar door brand ik kaarsjes, zo gezellig, maar nu het weer eerder donker is ’s avonds vind ik dit wel écht kaarsjesweer. En nu heb ik ze zelf gemaakt, altijd al willen doen!

En het was zo leuk om te doen! Terwijl ik googlede naar een gezondere versie van kaarswas, kwam ik op de website van  Soy-wax, Soy-wax.nl, daar kocht ik sojawas vlokken om te smelten tot kaarsvet. Ook de lontjes en geurolie kocht ik daar. Het was even op-zoek gaan naar een goed kannetje met schenktuitje dat je ook (in het badje van Marie) au-bain-marie kan verhitten. Ik kocht dit emaille pannetje bij Blokker.

Wat heb je allemaal nodig:

  • een schenkkan die je kan verhitten
  • satehprikkers (om te roeren)
  • wasknijpers
  • potjes
  • waxpit met voet
  • c-blend 100% wasvlokken voor kaarsen in potjes en glaasjes
  • geurolie

Pak een grote pan en vul die met water zodat als je het kannetje erin zet, deze voor iets minder dan de helft in het water staat. Laat het water niet koken en bubbelen, er mag namelijk geen water in het schenkkannetje komen. Doe de wax/wasvlokken in het kannetje en laat au-bain smelten. Je kan het een beetje helpen smelten door in de was te roeren, gebruik dan lange satehprikkers. Ga niet als een wilde roeren, want anders komen er allemaal luchtbelletjes in.

In de tussentijd zet je de lonten in de potjes. Ik plakte ze vast door de voetjes even in de al gesmolten was te dippen. Je plakt ze dan zo vast in het potje. De knijpers zijn om de lont mooi stabiel en recht te houden.

Pompidom, het wachten totdat het helemaal gesmolten is duurt best wel even! zodra het helemaal is gesmolten en van het vuur voegde ik flink wat druppeltjes appel-kaneel olie toe, hoeft natuurlijk niet als je geurkaarsen niks vindt. En dan komt het leukste moment, het vullen van de potjes kan beginnen. Ik koos voor glazen potjes maar mooie mokjes en kopjes kan je ook gebruiken.

Voor de grote knoeipotten onder ons even een kartonnetje of krantje eronder! Zodra potje gevuld, even zorgen door middel van de wasknijper dat je lontje zoveel mogelijk recht erin staat. En dan weer wachten… het drogen gaat best weer even duren, hoor! Wil je nog decoratie toevoegen op het laatst, (ja doen, staat heel leuk) dan kan dat als de bovenkant een beetje wit uitslaat, maar nog wel zacht is. Niet aankomen met je vinger hoor, maar voorzichtig erop laten vallen.

Kijk: ik gebruikte steranijs, een paar pimentbolletjes en een snufje nootmuskaat: glitter van de natuur! Die smeulen lekker mee in het vet, soms gaat het sterretje ook branden. Vertrouw je het niet, haal deze er dan uit.

Wat vind ik het resultaat mooiooi! De lonten waren veel te lang, dus even afknippen. Er zijn ook kortere lontjes verkrijgbaar, maar ik wist nog niet precies welke potjes ik zou gebruiken. Hoge weckpotjes zijn namelijk ook heel tof.

Met een dekseltje er op en mooi lintje erom geef ik ze kado, ja hashtag #diysinterklaasenkerst !!!

Echt superleuk om te doen! Ga je het ook proberen? laat je resultaat zien! We zijn nieuwsgierig.

Happy Monday! X Tin