Afgelopen week was het herfstvakantie voor the boys. Er stond van alles op de agenda, vooral allerlei niet leuke ‘moet’ dingen.
Zoals dokters en ortho bezoeken en allerlei lastige psychologische en ontwikkeling- onderzoeken. Elke dag stond er wel wat op het programma. Was het niet voor de één dan wel voor de ander. Maar goed, wat moet dat moet en zo bleef er eigenlijk maar bar weinig tijd over voor de jongens om lekker te ontspannen in deze vakantie. Donderdagmiddag hadden we na een aantal lange onderzoeksochtenden eindelijk tijd om er even op uit te trekken. Naar buiten dus…even wat frisse lucht happen!!

Benieuwd waar wij naar toe gingen? Lees dan even verder ; )

Een tip van de hubbie : Natuurpark Lelystad. Een mooi natuurlijk recreatiegebied wat wordt beheerd door stichting Flevolandschap. Hij had daar zelf een tijdje terug gefilmd voor een tv- programma en kon toen heel dicht bij de dieren komen. Dit vonden wij in Denemarken ook zo gaaf, om zo dicht bij de herten in het bos te kunnen komen. Een hele goeie tip voor ons dus! Handig is dat je dit natuurlijke recreatiegebied heel goed per fiets kan verkennen met fietsen die je daar ook ter plekke kan huren bij het bezoekerscentrum. Dat was wel wat voor ons!

Wij volgden de tip van de hubbie op en gingen op weg naar Lelystad. Vlakbij het Aviodrome (evt. goed te combineren ) vind je de afslag naar dit mooie Natuurpark. De auto kan je parkeren (voor 3 euro per dag) op de parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum.

Hier begint ons avontuur want dit is ook de plek waar we de fietsen kunnen huren! In het bezoekerscentrum is een expositie met dieren die je in het park kan zien. En is er, normaal gesproken, ook een film te bekijken die nu in verband met een storing niet draaide . Ook de kassa deed het niet! Geen punt wij kwamen voor de frisse lucht en gaan dus meteen door naar de fietsen.

Alles kleurt nu zo mooi in de herfst!

Overal in het park staan wegwijzers, dus een platte grond kopen we niet. We volgen gewoon de bordjes zoals de vriendelijk man bij de balie ons vertelde en komen zo in de verschillende gebieden terecht waar we de dieren met een beetje geluk kunnen spotten.
De volgende dieren kun je dagelijks bekijken in Natuurpark Lelystad: Otters, Przewalskipaarden, Wisenten, Pater Davidsherten, Elanden, Ooievaars, Wilde zwijnen en Edelherten en vergeet vooral niet alle mooie (water)vogels in dit waterrijke gebied.

Om teleurstellingen te voorkomen, verteld dezelfde vriendelijke meneer bij de balie erbij dat de dieren zich vaak helemaal niet laten zien. Maar daar hebben wij helemaal niets van gemerkt ; )

Wat zien we veel dieren in een (relatief) korte tijd en ook nog eens in een prachtig gebied. De mist en bewolking van die ochtend klaren op en we krijgen er een heerlijk zonnetje bij…de jassen gaan uit!

Onderweg stoppen we regelmatig even bij een van de uitkijkpunten. Hier staan meteen ook bankjes vaak onder een afdakje zodat je lekker droog zit. Natuurlijk happen we ook even een koek weg…

Er worden (heel begrijpelijk) veel foto’s en filmpjes gemaakt met de mobiel.

Af en toe stappen we van de fiets om rustig een gebied te voet te verkennen op zoek naar de ‘wilde’ dieren : ) met veel succes!
Bijna alle dieren uit het Park hebben we gezien behalve de Eland. Maar dat is alleen maar nog meer reden om snel weer eens terug te komen.

De otters worden elke dag om 15.00 uur gevoerd dus dan weet je zeker dat je er eentje te zien krijgt!

De fietsen moeten we na een heerlijke middag buiten, om half 5 inleveren bij ons startpunt: ‘ het bezoekerscentrum’. Maar eerst nog even een selfie met een van de herten ; )

De jongens vliegen meteen de speeltuin in die hier tegenover zit….nog even ravotten voordat we weer de auto ingaan.

Ze willen er binnenkort graag nog een keer naartoe…kijken of dan misschien wel de elanden kunnen spotten ; )

Zijn jullie wel eens in dit mooie natuurpark in Lelystad geweest geweest?
Wat ons betreft een “happy adresje” dat je zeker moet noteren als je een natuurliefhebber bent! Hieronder de gegevens:

Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad
Vlotgrasweg 11
8219 PP Lelystad
Plan mijn route
info@flevolandschap.nl
T 0320 286 130

Info: het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur
(in de maanden november t/m maart tot 16.00 uur).
Toegang : gratis
Parkeren :3 euro
Fietsen huren: € 5,50 p.p.
Daarnaast zijn er een aantal Duofietsen, speciaal voor mensen met een beperking en een begeleider. Deze kost € 11,- per fiets per dag.
Huisdieren zijn welkom maar wel aan de lijn!

Hou je meer van wandelen dan fietsen ? Vanaf het bezoekerscentrum kan je ook gemakkelijk een wandeltocht uitstippelen of een speurtocht of rugzakroute volgen. Er zijn het hele jaar door workshops, ( kinder-) activiteiten en excursies met de excursie wagen of excursie boot .
Voor alle data en info kijk je op de
website.

Happy monday! Liefs Lee.