Heb jij ‘m al gemaakt? Een tijdje terug ging de floral focaccia viral! Zo’n beetje iedere foodie maakte zo’n leuk bloementuintje op een focacciabrood. En oh, het focaccia recept is zo makkelijk. Dus ook als je nog nooit brood hebt gebakken. In een handomdraai is je deeg klaar en mag het een uur rijzen. Heb jij ondertussen de tijd om mooie groentjes en kruiden te snijden om er een waar kunstwerkje van te maken.

floral focaccia

Wat heb je nodig voor het deeg:

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gist (zakje)
  • 250 ml lauw water
  • 50 ml olijfolie (gewone)
  • zout flinke snuf
  • 25 ml olijfolie om mee te kwasten
  • 100 gram zwarte olijven gehalveerd en evt voor in het tuintje
  • 100 gram gemarineerde, zongedroogde tomaatjes gehalveerd

Wat heb je nodig voor het bloementuintje:

Eigenlijk alles bij de groenteafdeling kan je erop doen waar je van denkt dat het een mooie plant of bloemetje zou kunnen zijn. Gebruik je fantasie. Met kleine paprika’s, cherrytomaten, ringetjes olijf, bieslook, peterselie en rode ui en wat takjes rozemarijn kom je al heel ver.

Als je er mooie dunne plakjes van snijdt en de kruiden lang houdt zodat het planten lijken, maak je er zo een tuintje van.

bedenk vast een kunstwerkje voordat je je ongebakken focaccia belegd

Werkwijze:

Begin met het deeg voor de focaccia. Doe de bloem en de gist in een kom en meng goed. Voeg 50 ml olijfolie toe, het lauwe water en het zout. Meng het met een pollepel goed door elkaar en kneed het op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deegje. Dat gaat heel snel. Kneed er nu de gehalveerde olijven en zongedroogde tomaatjes door. Als het goed gemengd is maak je er een bal van. Bestrijk met olijfolie en leg de bal onder een theedoek te rijzen.


stuif er wat bloem onder en over zodat het niet plakt

Laat het deeg een uur rijzen. En snijd ondertussen de groentjes voor het bloementuintje. Maak eventueel vast een kunstwerkje op vetvrij papier zodat je weet wat je straks op het deeg gaat leggen.

Na een uur rol je het deeg op vetvrij papier in een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dikte. Druk er met je vingers kuiltjes in, strooi er wat grof zout over en bestrijk weer met wat olijfolie.

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Leg de deeglap op vetvrij papier op de bakplaat en je kan beginnen met je bloemen kunstwerkje.

Zodra je hiermee klaar bent schuif je de focaccia zo in de oven!

de ongebakken floral focaccia, klaar voor de oven!

Bak ‘m af in ongeveer 15-20 minuten op 230 graden.

Heel lekker om een beetje warm te eten met groene pesto en een plakje mozzarella!

snij lange punten uit het brood

floral focaccia

Leuk weekend receptje, lentereceptje, paasreceptje 🙂

Eet smakelijk! Xx Tin