We zagen de floral focaccia al een aantal keer voorbij komen deze week, leuk dat jullie met het recept van vorige week maandag aan de slag gingen!! Blijkbaar hebben jullie net zo zin in de lente als wij. ; )
Daarom vandaag nòg 3 simpele en snelle receptjes die het goed doen bij dit bloemige kunstwerk en die prima passen op jou lente/paastafel.
Een eetbare bloemenkrans gemaakt met geitenkaas, bloem en kruidenboter èn (gemarineerde) geitenkaas eitjes! Alledrie in ‘floral’ stijl : )

Bloemenkrans van geitenkaas

We beginnen met de eetbare bloemenkrans gemaakt met geitenkaas, kiemgroenten en eetbare bloemen.
Een heerlijk kruidige en luchtige mousse. Lekker licht, smeer hem bijvoorbeeld op zo’n stuk floral focaccia! Yummy, je weet niet wat je proeft : )

Ingrediënten

200 g zachte geitenkaas
150 ml ongezoete slagroom + 50 ml apart gehouden (200 ml in totaal)
vers gemalen zwarte peper, naar smaak
paar takjes verse tijm (met of zonder bloemen) + extra voor garnering
handjevol kleine groenten (zoals kiemgroenten, basilicumblaadjes of zelfs rucola of babyspinazie)
eetbare bloemen (bijv. viooltjes)
honing, crackers of floral focaccia om te serveren

Zo maak je het:

Pak twee kommen en maak in de ene kom slagroom(zonder suiker!|) door 150 ml slagroom stijf te kloppen.
Maak in een andere kom de kaasmousse. Meng de zachte geitenkaas (op kamertemperatuur) met de appart gehouden 50 ml room tot deze zacht en glad is. Voeg dan wat vers gemalen zwarte peper toe en wat (ongeveer 1 eetlepel) verse tijmblaadjes zonder steeltjes (bewaar enkele takjes voor later) en roer door. Spatel voorzichtig de slagroom erdoor en probeer niet te veel van de luchtige textuur te verliezen. De mousse is klaar!

Om er een krans van te maken schep je de geitenkaas mousse in een spuitzak met een gewone, grote ronde spuitmond, of gebruik gewoon een plastic zak en knip het uiteinde eraf zoals ik doe.

Spuit de geitenkaas mousse op een serveerschaal in een dikke cirkel. Als je wilt, kun je de bovenkant van de mousse voorzichtig gladstrijken met de achterkant van een lepel.
Leg dan de kiemgroenten en kruiden naar keuze op en rond de geitenkaas mousse. Strooi er nog wat verse tijmblaadjes over of gebruik een takje tijm als garnering. En verdeel er tot slot de eetbare bloemen en bloemblaadjes over om je krans te maken.

Geitenkaas en honing is een heerlijke combi dus drizzle er eventueel nog een heerlijke bloemenhoning over of serveer de honing er apart bij. Deze luchtige bloemen kaaskrans is ook heerlijk met matzers of crackers.

Bloem en kruidenboter.

Dan het makkelijkste en snelste receptje van de drie:
De bloem en kruidenboter. Dit receptje staat in no time op tafel en zorgt voor een instant lente look! De basis is zachte ongezouten roomboter. Daaroverheen komt een mix van kruiden, specerijen en eetbare bloemen. Je kan de ingrediënten gemakkelijk aanpassen naar smaak. Om je een beetje op weg te helpen hier een lijstje met (mogelijke )ingrediënten.

Ingrediënten

125 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
kleine of gescheurde verse kruidenblaadjes, gebruik milde en wat sterkere kruiden bijvoorbeeld (tijm, dille en platte peterselie) en sterkere (dragon, salie en / of oregano)
bieslook of bosui
bloemen /bloemblaadjes van eetbare bloemen.
zeezout
peper
Ook lekker: korianderzaad, rode chili vlokken en maanzaad

Zo maak je het:

Smeer de boter op een schaal of bord ongeveer een halve centimeter dik.
Dit gaat het handigst met zachte boter dus laat de boter op kamertemperatuur komen en gebruik een spatel om de boter te verdelen over het bord/schaal.
Bestrooi royaal met de kruidenblaadjes met de bieslook of bosui, de bloemblaadjes, zout en peper.
Laat eventueel wat bloempjes en stengeltjes heel om een mooie ‘floral’ boter te maken en maak je eigen kunstwerkje, net zoals bij de floral focaccia.
Voeg desgewenst nog korianderzaad, chili vlokken en/of maanzaad toe.
Ook deze bloem kruidenboter is heerlijk bij de floral focaccia.

Geitenkaas eitjes (twee manieren)

Als laatste een receptje voor kruidige/bloemige kaaseitjes met als basis weer geitenkaas. Geitenkaas is namelijk heerlijk zacht van smaak en daardoor heel geschikt om er met kruiden, bloemen en specerijen ‘extra’ smaak aan te geven. Naast dat deze eitjes weer heerlijk zijn bij (je raad het al) de floral focaccia zijn ze ook heerlijk door een salade. Het handige is dat je deze eitjes al twee /drie dagen van tevoren kan maken doordat je ze kan laten marineren in olie met kruiden waardoor de geitenkaas langer houdbaar is. Daarbij is de olie ook super lekker om je brood in te dippen of als onderdeel van een dressing te gebruiken door een salade.

Met dit receptje kan je dus twee kanten op, maken en meteen serveren, of de eitjes laten marineren. Lees hieronder de ingrediënten en hoe je ze maakt.


Ingrediënten (voor ongeveer 6 eitjes):
200 gram (zachte geitenkaas rolletjes in plakjes zijn handig)
bosje verse tijm, rozemarijn en evt. salie of basilicum
2 el gedroogde oregano
snuf grof zeezout
olijfolie
Optioneel: 2 tenen knoflook, gepeld
1 tl gedroogde chilipepers , eetbare bloemen.

Een luchtdichte pot

Zo maak je het:
Hak de helft van de verse kruiden fijn. Doe deze in een kommetje samen met het zeezout, de gedroogde oregano (en evt. de chilipepers) en meng dit door elkaar.
Vorm met je handen eitjes van de geitenkaas Als je een ‘rol’ hebt kan je er makkelijk plakjes van snijden. Soms zijn deze ook al in plakjes voor gesneden. Gebruik per eitje twee plakjes, en maak hier eerst een balletje van en vervolgens een eitje, het hoeft echt niet perfect!

Strooi er vervolgens rondom het kruidenmengsel overheen. Of haal/rol de eitjes door het kruidenmengsel, net wat je handig vindt.

Wil je de eitjes meteen opdienen? Dan kan je er al wat gescheurde bloemblaadjes overheen strooien.

Maak je de eitjes een paar dagen vooruit? Dan heb je de tijd om ze te marineren .

Het marineren doe je zo:
Schenk wat van de olijfolie in de pot en doe er de overgebleven kruiden bij (met steeltjes) geef eventueel extra smaak door wat teentjes knoflook toe te voegen.

Leg dan de geitenkaas eitjes voorzichtig één voor één in de pot en schenk er olijfolie eroverheen.


Hoeveel olie je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de pot, belangrijk is in ieder geval dat de geitenkaas eitjes helemaal bedekt zijn.
Laat de eitjes 2 tot 3 dagen marineren in de pot.

Daarna kan je ze lekker opsnoepen ; ) Vis ze gewoon weer uit de pot!

Strooi er vak voor het opdienen nog wat gescheurde eetbare bloempjes overheen voor een echte ‘floral’ lentelook.

Handig: als de geitenkaas eitjes op zijn kan je ze weer aanvullen en de olie opnieuw gebruiken.

Zien ze er niet vrolijk uit?

Dit waren de 3 receptjes in ‘floral’ stijl die perfect passen bij de floral focaccia. Met deze gerechtjes op tafel hoef je je over de tafelstyling in ieder geval niet meer druk te maken want ze zorgen zelf al voor een echt lente feestje aan tafel! Eet smakelijk maar weer ; ) En….

Happy spring!

X Lee.